Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sav

En sav er et uundværligt værktøj. Her finder du overblikket over de forskellige sav typer, og hvilken sav du skal vælge til opgaven.

OBS: Er du på udkig efter el-save, så finder du det på denne side om el-save

En sav er ikke bare en sav

Det er ikke underordnet, hvilken sav man bruger til forskelligt arbejde. Save er forskellige, og de har forskellige styrker og svagheder, som gør dem mere eller mindre egnede til diverse materialer. En fukssvans og en nedstryger er gode eksempler på to vidt forskellige sav typer. Her på hjemmesiden finder du en række artikler, der hjælper dig til at vælge den rigtige type sav til den respektive opgave.

Hvilke sav typer findes der?

Når du skal vælge håndsav, skal du vælge den ud fra det materiale du skal skære i. Der findes overordnet set fire sav typer af håndsave.

Oversigt over sav typer:

Fukssvans

Saven kaldes ofte en universalsav, og er beregnet til at save i træ. Den kan dog også save i bløde materialer såsom plastik og flamingo.

Finérsav

Savens fine tænder gør, at den laver meget fine snit, som ikke flosser. Det gør den velegnet til at save i lister og finér med.

Letbetonsav

Med sine grove tænder er saven velegnet til lecablokke, mursten og letbeton.

Nedstryger

Med sine ultrafine tænder og specialfremstillede klinge, er nedstrygeren beregnet til at save i bl.a. metal og aluminium.

Hvilke elsave findes der?

Der findes et hav af elsave. Nogle er batteridrevne, andre skal bruge en ledning. Nogle er rare at have, mens andre er et must for gør det selv’eren. De vigtigste save for gør det selv’eren er:

 • Rundsaven kommer virkelig til sin ret, når de overskydende terrassebrædder skal skæres til, eller når når bordpladen skal afkortes, og snittet skal være helt lige.
 • Bordrundsaven er robust og uundværlig for enhver seriøs trænørd.
 • Stiksaven er uden tvivl den sav, de fleste bruger mest. Den kan, med den rette klinge, skære i et hav af materialer, og så er den nem at betjene og dejlig kompakt.
 • Bajonetsaven er det rigtige valg, hvis du skal bruge en hårdfør sav, som kan skære gennem vægge, som både består af træ, gips og elementer af stål. Med den rette klinger er bajonetsaven særdeles effektiv.
 • Kap-/geringssaven er uundværlig, hvis du skal bygge terrasse, legehus eller lignende, hvor det er nødvendig at kappe større mængder træ i præcis den samme længde og vinkel hver gang.
Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
  • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
  • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
  • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage