Vi har testet
7 græstrimmere:
- STIGA SGT 500 AE
- HUSQVARNA 115IL
- STIHL FSA 65
- BOSCH ADVANCEDGRASSCUT 36
- AL-KO GT 4030 LI
- RYOBI RLT36C3325
- GARDENA POWERCUT LI-40/30

STIGA SGT 500 AE
Batterispænding: 48 VOLT
Klippediameter: 30 CM
Pris: 2.000 KR.

HUSQVARNA 115IL
Batterispænding: 36 VOLT
Klippediameter: 33 CM
Pris: 2.500 KR.

STIHL FSA 65
Batterispænding: 36 VOLT
Klippediameter: 30 CM
Pris: 3.000 KR.

BOSCH ADVANCEDGRASSCUT 36
Batterispænding: 36 VOLT
Klippediameter: 30 CM
Pris: 1.900 KR.

AL-KO GT 4030 LI
Batterispænding: 40 VOLT
Klippediameter: 30 CM
Pris: 1.800 KR.

RYOBI RLT36C3325
Batterispænding: 36 VOLT
Klippediameter: 33 CM
Pris: 2.000 KR.

GARDENA POWERCUT LI-40/30
Batterispænding: 40 VOLT
Klippediameter: 30 CM
Pris: 2.300 KR.
Græstrimmere på batteri
Grænsen mellem, hvornår der er tale om en stor græstrimmer, og hvornår der er tale om en buskrydder, er ikke helt klar. Og maskinerne i testen markedsføres både som det ene og det andet. Fælles for dem alle er dog, at de er store, stærke batterimaskiner på mindst 36 volt, og at de alle har klippetråd.
Netop det, at de klipper med tråd og ikke knive, som mange buskryddere ellers har, var meget afgørende for resultatet i vores styrketest. For mens alle deltagere leverede et fuldt ud tilfredsstillende resultat i højt og besværligt græs, måtte mange give op, da buskadset blev mere krævende. Vi havde sat os for at teste styrken ved at klippe et bundt strå over. Og faktisk klarede kun to græstrimmere testen uden at knække tråden.
Så skal du klippe i andet end græs, bør du vælge en model med knive.
Sådan tester vi
Skal du undgå trætte arme og øm nakke, så er en god ergonomi afgørende. Derfor har vi løbende vurderet den under vores arbejde.
Vi har også testet udholdenheden. Græstrimmerne leveres som udgangspunkt med kun ét batteri. Det er derfor en klar fordel, hvis du kan nå hele haven rundt på én opladning.
Jo stærkere græstrimmerne er, jo flere opgaver kan de udføre. Det er dog trådens holdbarhed, der sætter maskinernes øvre grænse.
Til sidst har vi målt støjen. Selvom alle græstrimmere er relativt støjsvage, er der alligevel en tydelig forskel på de enkelte maskiner.

KARAKTERGIVNING
Den samlede vurdering er et vægtet gennemsnit af disse fire elementer: ergonomi, udholdenhed, styrke og støj.

STYRKE
Vi tog tid, mens vi forsøgte at klippe et bundt strå over. For flere deltagere knækkede tråden undervejs.

ERGONOMI
Vægt, vægtfordeling samt muligheden for at justere længden og håndtagenes placering tæller med, når vi vurderer ergonomi.

UDHOLDENHED
Med fuldt opladede batterier testede vi, hvor længe maskinerne kunne køre ubelastet med sømmet i bund.

STØJ
Til sidst har vi målt støjen fra hver deltager. Og selvom de alle er relativt støjsvage, er vi overraskede over, hvor store forskellene er.
Resultaterne

STIGA SGT 500 AE
1.295 kroner
AL-KO GT 4030 LI
399 kroner
HUSQVARNA 115IL
1.249 kroner
STIHL FSA 65
1.580 kroner
BOSCH ADVANCED-GRASSCUT 36
910 kroner
RYOBI RLT36C3325
2.000 kroner
GARDENA POWERCUT LI-40/30
750 kronerLæs mere om græstrimmere hos producenterne:
Testvinder
Ergonomi i absolut topklasse
STIGA SGT 500 AE
Selvom prisen er i den billige ende, er ergonomien helt i top. Og den gode detalje med et trimhjul gør det supernemt at få knivskarpe kanter på din plæne.
Stigaen er en særdeles gennemført maskine, der er solidt bygget og nem at tilpasse i længden, så den både passer i højden og samtidig har en god balance. Det kan især lade sig gøre takket være batteriets vægt og længden på halsen. Ud over at være en velafbalanceret maskine har trimmeren også andre egenskaber, som gør den behagelig at arbejde med. Afstandsbøjlen sikrer, at du ikke ved et uheld beskadiger træer og buske, og muligheden for at vende hovedet kombineret med et trimhjul, som maskinen kan hvile på, gør det nemt at lave knivskarpe kanter langs bede og havestier.
God trimning
Der er god fart på dobbelttråden, og det er absolut intet problem at lave en fin og jævn trimning. I styrketesten knækkede tråden halvvejs gennem opgaven, og det er derfor tråden og ikke motoren, der begrænser maskinen. Har du behov for en markant stærkere maskine, bør du derfor ikke vælge en anden maskine med tråd. Skal den være stærkere, skal du vælge en model med kniv. Når tråden knækker, presses maskinen, mens den kører, mod underlaget. En ny, frisk tråd slynges ud, og en lille kniv i skjoldet klipper tråden af i den rette længde.

Det enkle vridegreb midt på stangen gør det nemt og hurtigt at justere længden, så den passer til brugeren.

Afstandsbøjlen kan slås op og ned efter behov. Den hjælper med at holde den rette afstand til fx træer, buske og blomster, som ikke skal fældes.

Trimhjulet støtter maskinen, når hovedet er på højkant. Det gør det en hel del nemmere at få knivskarpe kanter på bede og langs flisegangen.
Se græstrimmeren fra Stiga
I denne video ser du Stigas egen præsentation af græstrimmeren STIGA SGT 500 AE.
Videoen er fra Stigas YouTube-kanal.
Godt Køb
GOD PRIS UDEN BATTERIER
AL-KO GT 4030 LI koster bare 399 kroner uden batteri. Det er uhørt lavt, når man sammenligner med de andre maskiner i denne test. Derfor er der virkelig penge at spare, hvis du allerede ejer eller overvejer at købe maskiner med de samme 40-voltsbatterier fra AL-KO. Vi fortæller ofte historien om, at batterierne ofte udgør den dyreste del af moderne elværktøj, men sjældent er det så tydeligt som her. Det testede sæt med lader og batteri på 4 Ah koster nemlig 1.800 kroner. Selvom man godt kan mærke, at der er tale om en billigere maskine end testvinderen fra Stiga, så får du de samme indstillingsmuligheder samt
trimhjul, til når du skal klippe kanter.
Se græstrimmeren fra AL-KO
I denne video ser du AL-KO’s egen præsentation af græstrimmeren AL-KO GT 4030 LI.
Videoen er fra AL-KO’s YouTube-kanal.
Magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.