Få kædesaven i topform

Skal du have optimal glæde af din kædesav, er du nødt til at holde den ved lige – både med rengøring og slibning. Her kan du se, hvordan du får en veltrimmet kædesav.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 timer
Pris
250 kroner

Intro

Brændesavning og træfældning er hårdt arbejde. Så bruger du din kædesav flittigt, vil kæden efterhånden blive slidt, og saven vil hurtigt pakkes med træsmuld og støv – især bag skjoldet, hvor motorens trækhjul sidder.

LÆS OGSÅ: Hold værktøjet i topform med en bænksliber

Vil du have en sav i topform er det en god ide at rense den et par gange i løbet af sæsonen. Desuden skal kæden slibes med jævne mellemrum, og når den ikke længere kan files op, skal den skiftes ud. Når du alligevel har kædesaven “til service”, kan du med fordel tjekke olien – og hvis det er en benzinmodel, skal du også rense eller skifte tændrør samt luftfilter.

LÆS OGSÅ: Test af kædesave

Kæde inden slibning

Kæde efter slibning

Ny kæde

Vejledning

01
Rengøring 3 Trin

1

Når du fjerner beskyttelsesskjoldet (brug top- eller fastnøgle), er sværdet lige til at trække af. Rens med en stiv pensel omkring trækhjulet. Du kan også bruge trykluft - det er hurtigt og mere eff ektivt.

2

Den smalle rille i sværdet renses også, så kæden kan løbe frit. Det gøres nemt med en trykluftpistol, men du kan også købe en sporrenser. Den kommer helt i bund i kørerillen og er meget eff ektiv.

3

Saml saven, og tjek, at kæden sidder rigtigt på sværdet og rundt om motorens drivhjul. Hvis der er luft mellem kæde og sværd, er sværdet slidt og skal vendes, så det bliver ensartet slidt.

02
Slibning af kæden 5 Trin

1

Kæden skal sidde stramt til sværdet - så er den lettere at slibe. Du skal bruge to file - en rundfil til de skærende tænder og en fladfil til rytterne (spidserne foran hver skærende tand). Saven spændes fast i en skruestik eller en fileklo.

2

En slibelære er helt uundværlig, når kæden skal slibes. Den holder filen i den rigtige vinkel. Tjek, at kæde og slibelære passer sammen. Der er to typer kæder: 3/8 (fås som lavprofil til hobbybrug og til proffer) og 3/25 (udelukkende til proffer).

3

Det er vigtigt, at den runde fjl placeres rigtigt. Skæretænderne files fra begge sider, fordi hver anden tand vender modsat. Fil altid de tænder, hvor spidsen af tanden vender væk fra dig. Og fil altid tænderne før rytterne.

4

De fleste slibelærere er som regel også forsynet med et mål og en slibelære til rytterne. Ryttermålet er normalt forsynet med to markeringer til savning i henholdsvis almindeligt (blødt) træ og i hårdt træ.

5

Ryttermålet anbringes, så det støtter ned mod kæden, og sådan at rytterens spids stikker op gennem hullet i læren. Fil nu med fladfilen, indtil rytterens højde flugter med ryttermålet.

Tidsforbrug

150 til 250 kroner for filesæt (afhængigt af fabrikat). Skal kæden skiftes, bliver prisen naturligvis noget højere.

Pris

1 til 2 timer

Sværhedsgrad

Det er forholdsvis enkelt at slibe kæden til kædesaven selv, hvis du har det rigtige værktøj (file og filelære).

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Motorsav