Plæneklipper

Plæneklipperen er det vigtigste redskab til haven. Men skal den køre på håndkraft, benzin eller batteri? Vi giver dig overblikket og guider dig til, hvilken plæneklipper, du bør eje.

    Plæneklipper

    At slå græs er ikke nødvendigvis den sjoveste opgave man har som haveejer, men med den rette plæneklipper bliver arbejdet en hel del nemmere (og måske også sjovere).

    Men hvad er den rette plæneklipper for dig? En plæneklipper er nemlig ikke bare en plæneklipper. Der er dem med batteri og dem med benzinmotor. Dem der kræver håndkraft og dem der klipper græsset helt af sig selv.

    Her på siderne kan du blive meget klogere på markedets forskellige plæneklippere, hvordan de skal vedligeholdes, læse vores plæneklippertest – og meget, meget mere.

    Inden du køber plæneklipper

    Man kan ikke entydigt sige, at den ene type plæneklipper er bedre end den anden. Den bedste plæneklipper for dig er den der matcher dine behov.

    Dit valg af plæneklipper skal derfor først og fremmest tage udgangspunkt i, hvor stor din græsplæne er, hvor ofte du slår den, og hvor meget sved du er villig til at få på panden, når du er ude med plæneklipperen.

    Herunder kan du blive klogere på, hvad du mere specifikt skal overveje, inden du spenderer flere tusind kroner på en plæneklipper.

    Hvor meget motorkraft har du brug for?

    Hvis du allerede ved, at du ikke kommer til at slå græs ugentligt, skal du gå efter en plæneklipper med en kraftig motor.

    En kraftig motor sørger for, at du kan klippe din plæne uden at maskinen går i stå – også selvom græsset er blevet lidt højt.

    Plæneklipper med eller uden opsamler til det afklippede græs?

    Du skal vælge en plæneklipper med opsamler til det afklippede græs, hvis du:

    • Slår græsset ofte (ca. 1-2 gange om ugen i sæsonen)
    • Ikke gider have afklippet græs liggende på din plæne, som du dermed let kan komme til at slæbe med indenfor.

    Du skal vælge en plæneklipper uden opsamler, hvis du:

    • Lader plænen stå uklippet hen i længere perioder. Det høje græs kan nemlig let stoppe opsamleren til.
    • Vil have gratis gødning til din græsplæne.

    Hvor stor skal plæneklipperens klippebredde være?

    En stor have kræver som hovedregel en stor klippebredde. Her kan du se, hvilken klippebredde du skal gå efter på baggrund af din græsplænes størrelse:

    • Plænestørrelse på 250 m2 eller mindre - klippebredde på 30 cm
    • Plænestørrelse på 250-400 m2 - klippebredde på 35 cm
    • Plænestørrelse på 400-600 m2 - klippebredde på 40 cm
    • Plænestørrelse på 600-800 m2 - klippebredde på 45 cm
    • Plænestørrelse på 800-1000 m2 - klippebredde på 50 cm

    Tal fra Forbrugerrådet Tænk

    Benzindrevet plæneklipper

    Er du typen som lader græsset vokse sig langt (over 10 cm), inden du får taget dig sammen til at slå det? Så er en plæneklipper med benzinmotor sandsynligvis det rette valg for dig.

    Det gode ved en plæneklipper med benzinmotor er nemlig, at den sagtens kan klare mosten med det høje græs – og så er den ofte billigere end en plæneklipper med batteri. Til gengæld kræver den en del mere vedligeholdelse.

    Inden du triller hjem med en benzindreven plæneklippere, skal du desuden overveje, om du vil have en med elstarter. Med en elstarter slipper du for at bøje dig ned og trække i en startsnor, og det er en stor hjælp, hvis du vil skåne din ryg.

    Håndskubber

    Hvis du kun har en lille plæne, og hvis du ikke er bange for at lægge lidt kræfter i arbejdet med at slå græs, vil den klassiske håndskubber passe fint til dit behov.

    Det gode ved denne type plæneklipper er, at din pengepung ikke bliver flået, hvis du vælger at købe sådan en – og det gør din græsplæne heller ikke. Cylinderklippere (såsom håndskubberen) klipper nemlig græsstråene pænt over, så længe kniven holdes skarp.

    Derudover er den er støjsvag, den fylder ikke meget i redskabsskuret eller garagen, den er nem at vedligeholde og du slipper for ekstraudgifter til benzin eller strøm – og så får du motion, mens du arbejder.

    El-plæneklipper

    En el-plæneklipper er et godt valg for dig, som gerne klipper din græsplæne 1-2 gange om ugen.
    Mange el-plæneklippere er desuden støjsvage, så hvis du har naboer, vil de med garanti sætte stor pris på, at du triller rundt med sådan en model i haven frem for en støjende benzindreven plæneklippere.

    I forhold til en benzindreven plæneklipper er el-modellerne også mere miljøvenlige og utroligt nemme at starte. Du trykker blot på en knap og så går det næsten af sig selv derfra.

    Du kan både får el-plæneklippere med batteri og med ledning. Fordelen ved plæneklippere med ledning, at du ikke skal bekymre dig om, hvorvidt du løber tør for strøm undervejs. Til gengæld skal du passe på, at du ikke kører ledningen over.

    Robotplæneklipper

    En robotplæneklipper er for dig, som vil have så lidt arbejde som muligt med at slå græs. Når det så er sagt, kan en robotplæneklipper ikke helt klare sig uden dig.

    Inden du kan tage din robotplæneklipper i brug, skal du først afgrænse det område, hvor den skal køre. På den måde undgår du, at den kører ind i blomsterbede, træer og andre forhindringer i din have. Når det er gjort, kan du programmere den til at slå græsset på bestemte tidspunkter. Nogle modeller kan du endda styrer via din mobiltelefon.

    Du skal også være klar på at udføre lidt detaljearbejde selv. En robotplæneklipper kan nemlig have svært ved at komme helt ud i hjørner og kanter af din have.

    Til gengæld kører den selv på plads i sin ladestation, når den er ved at løbe tør for strøm, og du får en flot og velklippet græsplæne.

    Giv plæneklipperen et servicetjek

    Uanset hvilken plæneklipper du har, skal den holdes ved lige. Især kniven er særligt udsat på en plæneklipper. Sten, grene og andre hårde genstande på græsplænen er hårde ved plæneklipperens roterende kniv, og med tiden kan den blive så medtaget, at den får svært ved at klippe græsset.

    Slib kniven på plæneklipperen

    Den vigtigste del på enhver plæneklipper er kniven. Det er nemlig kniven, der sikrer det perfekte resultat, når du slår græs. Er kniven ikke skarp, vil plæneklippen snarere flå græsstråene over eller i værste fald bare lægge græsset ned.

    Men hvis du regelmæssigt sliber kniven på din plæneklipper (som hovedregel en gang pr. sæson), kan du sagtens holde den skarp, så den bliver ved med at slå græsset på en pæn og effektiv måde. Og hvis du samtidig går plænen efter og fjerner sten og andre hårde genstande, inden du går i gang med at slå græs, kan plæneklipperkniven holde i mange sæsoner.

    Den benzindrevne plæneklipper kræver ekstra eftersyn

    De plæneklippere, som kræver mest vedligeholdelse, er de benzindrevne. På håndskubberen og el-plæneklipperen er det som regel nok at slibe kniven og eventuelt skifte luftfilteret på den elektriske model.

    Her kan du se en liste over de dele, som du med fordel kan give et serviceseftersyn på en benzindreven plæneklipper:

    • Skift eller rens tændrør hvert år
    • Rens eller skift luftfilteret
    • Hæld ny benzin på tanken
    • Skift eller smør gas- og sikkerhedskabler
    • Skift olie en gang om året

    Når efteråret nærmer sig, bør du følge disse tre generelle råd, inden du sætter din benzindrevne plæneklipper i garage for vinteren:

    • Tøm tanken for benzin
    • Fjern tændrøret, og kom en teskefuld olie i cylinderen – træk samtidig et par gange i startsnoren
    • Rens luftfilteret