Vi har testet
6 multicuttere:
- BILTEMA 17-198
- BOSCH PMF 250 CES
- CMT CMT11
- EINHELL TC-MG 220/1
- RYOBI RMT300-SA
- SKIL 1491 DB

BILTEMA 17-198
Effekt: 250 WATT
Svingninger: 21.000/MIN.
Pris: 249 KRONER

BOSCH PMF 250 CES
Effekt: 250 WATT
Svingninger: 20.000/MIN.
Pris: 860 KRONER

CMT CMT11
Effekt: 300 WATT
Svingninger: 21.000/MIN.
Pris: 625 KRONER

EINHELL TC-MG 220/1
Effekt: 220 WATT
Svingninger: 22.000/MIN.
Pris: 320 KRONER

RYOBI RMT300-SA
Effekt: 300 WATT
Svingninger: 20.000/MIN.
Pris: 1.000 KRONER

SKIL 1491 DB
Effekt: 300 WATT
Svingninger: 20.000/MIN.
Pris: 588 KRONER
Multicuttere på ledning
Det er de enorme mængder af tilbehør, der gør multicutteren “multi”. Den er nok det mest alsidige stykke værktøj, gør det selv’eren kan have i samlingen. Den kan skære, slibe og skrabe i et hav af materialer, og så er den så lille og kompakt, at den kan komme til på steder, hvor de fleste andre maskiner må give fortabt.
Samtidig er multicutteren enormt nem at styre meget præcist. Skal du fx save ud til en ventilationsrist i gipsvæggen, kan du nemt nøjes med kun at skære i gipspladen, hvor fx en stiksav nemt kan komme til også at save i kabler, rør og andet, der måtte gemme sig i væggen. Multicutteren er også genial, når du skal save helt plant med underlaget – fx hvis du skal fjerne et rør, der stikker ud af væggen, eller korte af gerigtet forneden, når du lægger et nyt gulv ovenpå det gamle.
Deltagere på ledning
Til denne test har vi samlet seks populære maskiner på ledning. Den primære årsag til at vælge en multicutter på 230 volt er prisen. Ofte udgør batteriet nemlig omkring halvdelen af den samlede pris på batteriværktøj. Så ved at vælge en model på ledning, får du mere maskine for dine penge.
Priserne på de seks deltagere ligger fra 249 til 1.000 kroner. Derudover ligner de meget hinanden, når man kigger på specifikationerne. Forskellene bliver dog meget tydelige, så snart maskinernes startes.
Sådan tester vi
Med multicutteren skal man gerne kunne få noget fra hånden. Derfor har vi testet hastigheden – både som sav og som slibemaskine. Vi brugte de fintandede klinger, som fulgte med maskinerne og korn 120 slibepapir.
Med op til 22.000 svingninger hvert minut er det vigtigt med en god ergonomi og stødabsorberende gummi. Vi vurderer, hvordan de er at holde på, indstille og arbejde med.
Funktionerne er ikke mange, men dem der er, har vi testet og vurderet, ligesom vi også har vurderede maskienrnes generelle kvalitet, samt hvor robuste de er.

KARAKTERGIVNING
Den samlede vurdering er et vægtet gennemsnit af disse fire elementer: hastighed, ergonomi, funktioner og kvalitet.

ERGONOMI
Vi har vurderet, hvor tydeligt vibrationerne mærkes i hånden. Hvordan grebene er gode at holde om tæller også med.

HASTIGHED
Vi tog tid, mens vi først savede en indfatningsliste på 65x12mm over, og derefter mens vi sleb en tegning væk med korn 120.

FUNKTIONER
Vi testede de smarte funktioner som værktøjsfrit skift af tilbehør, arbejdslys og mulighed for at vinkle hovedet.

KVALITET
Vi vurderer, hvor solidt maskinerne er bygget, valget af materialer, og hvor hårdføre knapper andre bevægelige dele er.
Resultaterne

RYOBI RMT300-SA
1.000 kroner
SKIL 1491 DB
588 kroner
BILTEMA 17-198
249 kroner
BOSCH PMF 250 CES
860 kroner
CMT CMT11
625 kroner
EINHELL TC-MG 220/1
320 kronerLæs mere om multicuttere på ledning hos producenterne:
Testvinder
Smart og hurtig kraftkarl
RYOBI RMT300-SA
Testens stærkeste og mest avancerede multicutter kommer fra Ryobi. Det er den eneste, der giver mulighed for at vinkle hovedet, og samtidig er kvaliteten helt i top.
Ryobi-multicutteren er testens hurtigste deltager – både når der skal skæres, og når der skal slibes. Det kan især lade sig gøre takket være den stærke og effektive 300-watts-motor, der sammen med den meget solide byggekvaliteten betyder, at vægten lander på lidt over 1,5 kg. At være testens tungeste er faktisk en fordel. For mens maskinen naturligvis er tungere at flytte rundt med, så giver det også en mere stabil maskine, hvor færre vibrationer overføres til hånden. De ryger i stedet ned i klingen eller slibesålen, hvor de gør gavn.
Smarte detaljer
Derudover er det testens mest avancerede maskine med flflere smarte funktioner. Den mest iøjnefaldende er muligheden for at vinkle hovedet op til 90°. Du trykker bare på en knap, og vrider så hovedet bagud til den ønskede vinkel. Multicuttere kan i forvejen komme til på mange steder, men denne funktion gør Ryobien endnu mere alsidig.
Værktøjsskift foregår også legende let. Man vrider blot på en stor spændebøjle, så kan tilbehøret let fjernes og et anden sættes på. En anden smart ting er, at der er en magnet i værktøjsholderens fatning, som holder fast på klingen, mens spændebøjlen vrides tilbage på plads.

Man kan vinkle skærehovedet i hak op til 90°. Man trykker bare på en knap, og indstiller den ønskede vinkel.

Når du skal skifte værktøj på Ryobien, så trækker du en, blot spændebøjlen bagover. Herefter kan du nemt fjerne klingen og montere en anden.

På drejehjulet kan hastigheden nemt indstilles til mellem 10.000 og 20.000 svingninger i minuttet og dermed tilpasses opgaven.
Godt Køb
Helt uden dikkedarer
SKIL 1491 DB er en ”ærlig” maskine, der ikke giver sig ud for mere, end den er. Ud over det indbyggede arbejdslys har maskinen ingen funktioner ud over det sædvanlige. Den kan tændes og slukkes, regulere hastigheden og skifte mellem tilbehør – det er det.
Man holder godt om den slanke maskine, og den rundhåndede brug af skridsikre gummibelægninger bidrager til testens bedste ergonomi, hvor vibrationerne i hånden virker ret svage.
Det er ikke testens hurtigste, men den falder på ingen måde igennem. Og med en pris på 588 kr.,er der en et rigtig fint forhold mellem pris og kvalitet.
Magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.