Intro
Vejledning
01
Lægteskelettet
5
Trin
Medmindre væggen er meget tynd, er der, som her, brug for et skelet af kraftige lægter på begge sider for at få pladerne glat med den eksisterende væg.
Skelettet består på hver side af to vandrette lægter, der skrues fast øverst og nederst i dørkarmen, og tre lodrette lægter: to lægter, der skrues fast i hver side af dørkarmen, og en såkaldt midterlægte, der skrues fast mellem top- og bundlægte. Den sidder ikke præcis i midten, men i stedet på et “nemt” mål - her 40 cm - som vi kan bruge som udgangspunkt for vores øvrige mål.
Mål døråbningens bredde i top og bund. Mål ind fra den ene side, og sæt en streg ud for et vilkårligt mål. Mål så ind til stregen fra den side. Når de to mål lægges sammen, har du det præcise breddemål.
Mål 16 mm ind fra karmens kant for at mærke op til lægtens placering. Pladen er kun 12 mm tyk, men vi trækker den lidt tilbage, fordi indfatning erne er profilerede, så det er umuligt at få pladen 100 procent i plan med karmens kant.
Skru korte lægtestykker (A) fast til topkarm og gulv efter dine opmærkninger. Brug 4 x 70 mm skruer - sæt 3 stk. i hver lægte.
Skru nu de lange lægtestykker (B) fast i karmen med 4 x 70 mm skruer - fire skruer pr. lægte. Lægtestykkerne er skåret til, så de passer præcist i længden.
02
Pladerne
7
Trin
Nu skal der måles op til de MDF-plader, der skal blænde dørhullet. Skærer du bare en plade med vinkelrette hjørner, vil den kun i meget sjældne tilfælde passe præcist. Så det gælder om at være særlig omhyggelig her, så pladerne kommer til at passe så præcist som muligt. De sidste små unøjagtigheder kan du dække med en fuge.
Det er i denne del af arbejdet, der for alvor er brug for midterlægten, som vi tidligere monterede 40 cm inde fra den ene side af dørkarmen.
Mål 100 cm ned fra hjørnet i den ene side på lægten (B), og sæt en streg. Med et vaterpas overfører du (via midterlægten (C)) målet til den modsatte side og sætter et mærke der.
Mål nu ned til markeringen fra hjørnet i den anden side. I vores tilfælde er målet 100,6 cm. Det vil sige, at vi har en skævhed på 6 mm, som vi skal tage højde for på vores plade.
Tegn midterlægten og den vandrette markering op på MDF-pladen. I stedet for 40 cm måler du 45 cm ind, så der er plads til at skære efter de små skævheder. Ud fra de to linjer (lægte og markering) kan du måle ud til alle hjørnerne.
Skær pladen ud med dyk- eller rundsav. Sav på den rigtige side af dine streger, så du får en præcis plade med plads til et par mm fuge hele vejen rundt.
Stift pladen fast til lægteskelettet med 1,2 x 30 mm stifter i en stiftpistol. Sæt stifterne pr. ca. 25 cm. Pladen kan også gøres fast med skruer, der undersænkes. Da MDF er ret hårdt, er det dog nødvendigt at bore for først med et undersænker-bor.
Læg isoleringen på plads, når lægteskelettet på den anden side er klar. Isoleringen skal sidde i spænd, men må ikke presses, så forsvinder isoleringsevnen, så lyden kan suse lige igennem.
03
Den sidste finish
4
Trin
Døren forsvinder jo ikke. Heller ikke for øjet. Men den kan gøres til en pæn del af væggen, hvis det blændede dørhul bliver forsynet med fodliste, og hvis pladen bliver malet i samme farve som væggen - eller i en kontrastfarve, alt efter smag.
Sørg for at få fuget langs pladens kanter med en god akrylfugemasse. Det gør det ikke kun pænere, men dæmper faktisk også lyden. Selv ad ganske små sprækker kan lyden nemlig smutte igennem, og det er sjældent særligt hensigtsmæssigt, når dørhullet nu skal agere væg; i hvert fald i en periode.
Sæt en fodliste fast på begge sider af døren - med stifter pr. 20 cm eller med skruer. Her bruger vi en formalet liste. Det sparer os for første lag maling. Stifterne spartles over inden sidste lag maling.
Luk alle samlinger med akrylfugemasse. Det giver både en flot finish og en effektiv lydisolering. Lyd finder vej gennem alle huller og sprækker.
Mal pladerne, når alle huller efter stifterne er spartlet over. Regn med totre lag maling. En MDF-plade er glat, så en korthåret rulle giver det pæneste resultat.
Materialer
• 2 12 mm MDF-plader
• 38 x 73 mm taglægte, ca. 18 meter
• 4 x 70 mm skruer
• 1,2 x 30 mm stifter
• Isolering (her 70 mm Knauf EcoBatts)
• Spartelmasse
• Akrylspartelmasse
• Maling
Specialværktøj
• Dyksav med føringsskinne
• Stiftpisto
Tidsforbrug
1 dags tid
Pris
Cirka 700-1000 kroner
Sværhedsgrad
Den største udfordring ligger i at få målt rigtigt op til pladerne, da dørhuller sjældent er 100 procent i vinkel i alle fire hjørner. Resten er nemt at gå til.