Blænd døren med fortrydelsesret

Døren skal lukkes af, men kun for en periode. Om nogle år regner vi med at få brug for den igen, så den skal være til at etablere igen.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
1.000 kroner

Intro

Døren skal lukkes af, men kun for en periode. Om nogle år regner vi med at få brug for den igen, så den skal være til at etablere igen.

Døren skal væk. Vi vil indrette på en ny måde, fordi det passer med familiemønsteret lige nu. Men vi tror også, at vi om nogle år vil få brug for at retablere døren. Så den skal væk, men altså ikke for tid og evighed.

Derfor blænder vi den med fortrydelsesret: Vi sætter en plade for, som kan fjernes igen. Men mens den sidder der, ser det naturligt ud.

Konstruktionen er helt enkel: Den består af to ens lægteskeletter med tre lodrette lægter og en top- og bundlægte. Vi sætter så MDF-plader på begge sider og isolering imellem pladerne. Det giver i vores tilfælde plads til hele tre lag isolering - og dermed en effektiv lyddæmpning mellem rummene.

Har du væsentligt tyndere vægge, kan du ændre lægtedimensionen, men lav under alle omstændigheder et skelet på hver side, så pladerne kan ligge plant med indfatningerne, og så der kan komme lidt lydisolerende isolering imellem.

Vejledning

01
Lægteskelettet 5 Trin

Medmindre væggen er meget tynd, er der, som her, brug for et skelet af kraftige lægter på begge sider for at få pladerne glat med den eksisterende væg.

Skelettet består på hver side af to vandrette lægter, der skrues fast øverst og nederst i dørkarmen, og tre lodrette lægter: to lægter, der skrues fast i hver side af dørkarmen, og en såkaldt midterlægte, der skrues fast mellem top- og bundlægte. Den sidder ikke præcis i midten, men i stedet på et “nemt” mål - her 40 cm - som vi kan bruge som udgangspunkt for vores øvrige mål.

1

Mål døråbningens bredde i top og bund. Mål ind fra den ene side, og sæt en streg ud for et vilkårligt mål. Mål så ind til stregen fra den side. Når de to mål lægges sammen, har du det præcise breddemål.

2

Mål 16 mm ind fra karmens kant for at mærke op til lægtens placering. Pladen er kun 12 mm tyk, men vi trækker den lidt tilbage, fordi indfatning erne er profilerede, så det er umuligt at få pladen 100 procent i plan med karmens kant.

3

Skru korte lægtestykker (A) fast til topkarm og gulv efter dine opmærkninger. Brug 4 x 70 mm skruer - sæt 3 stk. i hver lægte.

4

Skru nu de lange lægtestykker (B) fast i karmen med 4 x 70 mm skruer - fire skruer pr. lægte. Lægtestykkerne er skåret til, så de passer præcist i længden.

5

Skru midterlægten (C) fast til toplægten (A) - 40 cm fra den ene side - med to skråskruer fra den ene side og og én fra den anden. Ret lægten ind, så den er 100 procent lodret, og skru den fast til bundlægten (A) - igen med tre skråskruer.

02
Pladerne 7 Trin

Nu skal der måles op til de MDF-plader, der skal blænde dørhullet. Skærer du bare en plade med vinkelrette hjørner, vil den kun i meget sjældne tilfælde passe præcist. Så det gælder om at være særlig omhyggelig her, så pladerne kommer til at passe så præcist som muligt. De sidste små unøjagtigheder kan du dække med en fuge.

Det er i denne del af arbejdet, der for alvor er brug for midterlægten, som vi tidligere monterede 40 cm inde fra den ene side af dørkarmen.

1

Mål 100 cm ned fra hjørnet i den ene side på lægten (B), og sæt en streg. Med et vaterpas overfører du (via midterlægten (C)) målet til den modsatte side og sætter et mærke der.

2

Mål nu ned til markeringen fra hjørnet i den anden side. I vores tilfælde er målet 100,6 cm. Det vil sige, at vi har en skævhed på 6 mm, som vi skal tage højde for på vores plade.

3

Tegn midterlægten og den vandrette markering op på MDF-pladen. I stedet for 40 cm måler du 45 cm ind, så der er plads til at skære efter de små skævheder. Ud fra de to linjer (lægte og markering) kan du måle ud til alle hjørnerne.

4

Skær pladen ud med dyk- eller rundsav. Sav på den rigtige side af dine streger, så du får en præcis plade med plads til et par mm fuge hele vejen rundt.

5

Stift pladen fast til lægteskelettet med 1,2 x 30 mm stifter i en stiftpistol. Sæt stifterne pr. ca. 25 cm. Pladen kan også gøres fast med skruer, der undersænkes. Da MDF er ret hårdt, er det dog nødvendigt at bore for først med et undersænker-bor.

6

Læg isoleringen på plads, når lægteskelettet på den anden side er klar. Isoleringen skal sidde i spænd, men må ikke presses, så forsvinder isoleringsevnen, så lyden kan suse lige igennem.

7

Luk den anden side med en MDF-plade. Du kan ikke regne med, at dørhullet har nøjagtig samme mål på begge sider, så der skal måles op efter samme opskrift som på modsatte side for at få et helt præcist resultat.

03
Den sidste finish 4 Trin

Døren forsvinder jo ikke. Heller ikke for øjet. Men den kan gøres til en pæn del af væggen, hvis det blændede dørhul bliver forsynet med fodliste, og hvis pladen bliver malet i samme farve som væggen - eller i en kontrastfarve, alt efter smag.

Sørg for at få fuget langs pladens kanter med en god akrylfugemasse. Det gør det ikke kun pænere, men dæmper faktisk også lyden. Selv ad ganske små sprækker kan lyden nemlig smutte igennem, og det er sjældent særligt hensigtsmæssigt, når dørhullet nu skal agere væg; i hvert fald i en periode.

1

Sæt en fodliste fast på begge sider af døren - med stifter pr. 20 cm eller med skruer. Her bruger vi en formalet liste. Det sparer os for første lag maling. Stifterne spartles over inden sidste lag maling.

2

Luk alle samlinger med akrylfugemasse. Det giver både en flot finish og en effektiv lydisolering. Lyd finder vej gennem alle huller og sprækker.

3

Mal pladerne, når alle huller efter stifterne er spartlet over. Regn med totre lag maling. En MDF-plade er glat, så en korthåret rulle giver det pæneste resultat.

4

Døren er lukket, men ikke permanent. Indfatningerne er bevaret på begge sider.

Materialer

• 2 12 mm MDF-plader
• 38 x 73 mm taglægte, ca. 18 meter
• 4 x 70 mm skruer
• 1,2 x 30 mm stifter
• Isolering (her 70 mm Knauf EcoBatts)
• Spartelmasse
• Akrylspartelmasse
• Maling

Specialværktøj

• Dyksav med føringsskinne
• Stiftpisto

Tidsforbrug

1 dags tid

Pris

Cirka 700-1000 kroner

Sværhedsgrad

Den største udfordring ligger i at få målt rigtigt op til pladerne, da dørhuller sjældent er 100 procent i vinkel i alle fire hjørner. Resten er nemt at gå til.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...