Den mørke glatte dør forvandles til en hvid fyldingsdør

Hvis du synes, en glat dør er kedelig, kan du nemt forvandle den til en fyldingsdør. Det kræver blot et par stykker mdf-plade, nogle pyntelister og lidt maling.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
350 kr. pr. dørside
Lav fyldninger på glat dør

Bag fyldingsdørens lyse ydre gemmer sig en glat dør i mørkt træ.

Intro

Du skal skære en mdf-plade ud i fire aflange stykker, som limes fast på døren, så den ligner en traditionel fyldingsdør.

Hjørnerne skal rundes og kanterne fræses, så fyldingerne får en flot finish.

Rundt om fyldingerne skal du sætte pyntelister op. For at få dem placeret i samme afstand, er det smart at bruge en skabelon, så de sidder helt præcist.

Døren skal males til sidst, så mdf-plader og pyntelister ‘skjules’, og døren fremstår ensartet og harmonisk.

Det får du:

 • Trin for trin-Vejledning – sådan gør du.
 • Materialeliste - det skal du bruge til projektet.
 • Oversigt over specialværktøj - det skal du bruge til projektet.
 • Male-vejledning – sådan sliber og maler du døren.

Vejledning

01
Sådan gør du 7 Trin

Du starter med at tage døren af og lægge den på et par bukke, så du har en ordentlig arbejdshøjde. Afmontér lås, håndtag og alle beslag, så du kan arbejde ordentligt med døren.

Først skal den renses i grundrens. Når den er tør, skal den slibes, så du er sikker på, at den afsluttende maling får en god vedhæftning.

Felterne til fyldingerne skærer du af MDF-plade. De rundede hjørner laves med en hulsav, og de affasede kanter med en overfræser. Rundt om felterne monteres pyntelister.

1

Læg de fire plader til fyldinger tæt sammen oven på et underlag, du kan bore i. Stik et par mm af alle hjørner på hver plade, så der er plads til et bor. Stift dem fast med dykkere, så fyldingerne bliver liggende.

2

Lav hul med en hulsav midt i krydset, hvor alle fire hjørner på pladerne samles. De afstukne hjørner danner et hul, hvor centerboret placeres, mens du saver. Flyt pladerne rundt, til alle hjørner er savet til.

3

Fræs kanterne med et 45-graders fræsebor. Kør hele vejen rundt om alle fire plader, så de forreste kanter er affasede.

4

Pladerne limes fast på døren. Mål først op, så du har den nøjagtige placering, og lim så fyldingerne fast med monteringslim. Pladerne får også et par dykkere, så de sidder godt fast.

5

Mål op til lister rundt om fyldingerne. Find et par klodser, der har den afstand, du ønsker, og mål op til listerne med dem. Så er du sikker på, at du får den samme afstand mellem alle lister.

6

Pyntelisterne skæres til med skrå snit i enderne, så du får flotte smigsamlinger. Her bruger vi en skærekasse og fukssvans, men har du en kap-/geringssav, går det hurtigere.

7

Sæt pyntelisterne fast. De monteres med monteringslim og små dykkere. Giv dem evt. lidt trælim i hjørnerne, så smigsamlingerne ikke kommer til at gabe.

Materialer

 • MDF-plade, 9 mm
 • Pyntelister af PU-skum
 • Monteringslim
 • Dykkere, 30 mm
 • Akrylgrunder
 • Akrylspartelmasse
 • Akrylmaling

Specialværktøj

 • Hulsav
 • Skærekasse

Tidsforbrug

En dags tid (ekskl. tørretid).

Pris

Ca. 350 kr. pr. dørside.

Sværhedsgrad

Nemt, hvis du er vant til at fræse. Hvis ikke, er det en god idé at øve dig lidt først.

Video

Sådan bruger du overfræseren

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger overfræseren til lave perfekt finish, når du arbejder med træ. Der findes et utal af forskellige fræsejern, så du kan lave alt fra flotte profilerede forkanter til noter til skjulte pladesamlinger og udfræsninger til hængsler. Vi gennemgår de forskellige typer fræsejern og viser, hvordan du bruger dem.

Luk for varmen når du maler

Undgå fnug fra malerrullen

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...