Få døren til at passe i hullet

Eksperten viser, hvordan du ganske simpelt tilpasser en dør, der er for stor til det dørhul, den skal sidde i.

Intro

Du kan selvfølgelig købe en dør og dørkarm på specialmål, hvis dørhullet ikke passer til en standarddør. Men du kan spare mange penge ved i stedet at købe en massiv standarddør og så selv afkorte både dør og karm.

Forudsætningen er dog, at du gør det rigtigt første gang, og det kan nemt gå galt, når karm og dør kan vendes på flere forskellige måder.

Vejen til succes er at lave en prøvesamling af karmen og stille døren, som den skal bruges (håndtaget sidder over låsen). Så kan du afkorte fra bunden. På karmen kan det nemlig ikke ses, at der er skåret i bunden, og på døren kan det nemt skjules med maling.

Vejledning

01
Sådan gør du 9 Trin

1

Læg karmen op, så du har overblik. Dørfalsen (hakket) skal vende op, og hængslerne skal sidde i den side, du ønsker.

2

Karm og dør skal her laves 2 cm kortere. Der kortes i bunden, hvor det er mindst synligt. Da du har lagt karmen op, som den skal samles, er det nede ved dørtrinet (bundstykket i fagsprog).

3

Skær begge lodrette karmstykker til med en kapsav. Du kan også bruge en fukssvans, men kapsaven leverer et helt rent og vinkelret snit.

4

Skær præcist. Start med at skære lidt fra stregen for at sikre, at du ikke får skåret for meget af. Så arbejder du dig hen imod stregen, indtil du rammer den præcist og kan skære karmen helt over.

5

Læg nu døren op på to bukke, hvor der ligger to lægter som understøtning. Så undgår du, at det stykke, du skal korte af, brækker af. I stedet bliver det liggende på lægterne, til du selv fjerner det.

6

Indstil savens dybde til 3 mm. Så ridser den kun i overfladen, så der ikke bliver slået flige af malingen.

7

Indstil herefter savens dybde til 45 mm. Nu skærer du døren over. Kør langsomt det sidste stykke, så du ikke skader overfladen.

8

Slib den nyskårede kant med slibepapir korn 120. Hvis kanten efterlades helt skarp, bliver den meget sårbar, og malingen kan ikke hænge fast.

9

Forsegl bunden af døren med lak. Laker to gange, så døren ikke suger fugt og svulmer op. Nu kan karm og dør sættes op.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du dyksaven

I denne video lærer du tømrerens favoritsav at kende. Dyksaven føres altid langs med en føringsskinne, der sørger for et præcist snit - uanset om det skal være lige eller vinklet, Om det skal være gennemgående eller ej. Eller om det starter ved kanten eller midt på et emne. Det gør saven oplagt til alt fra riller i et bræt til renskæring langs kanten, når terrassebrædderne er lagt.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Dørkarm