Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sådan monterer du dørindfatninger

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Umiddelbart virker det helt enkelt at montere dørindfatninger – eller gerigter, som de også kaldes. Alligevel kan det godt drille, særligt i 45-graderssamlingerne i hjørnerne. Vejen til helt præcise og tætte hjørnesamlinger ligger i opmålingen og den rækkefølge, som indfatningerne sættes op i. Her viser vi, hvordan man kommer flot og sikkert i mål.

Montér dørindfatninger

PRÆCISION: Indfatninger bruges til at skjule overgangen mellem væg og dørkarm. Hjørnesamlingerne skal være tætte for at sikre en flot finish.

INDFATNINGER – SÅDAN MONTERES DE

1. Metoden her kræver, at døren er monteret helt i vinkel, ellers bliver det noget mere besværligt, da indfatningerne så skal tilpasses de skæve vinkler.

2. Markér med en blyant på dørens karm – i begge sider – hvor de vandrette og lodrette stykker skal sidde, fx 10 mm inde fra kanten. Brug vaterpas, når der streges op.

3. Stil den lodrette indfatning på gulvet. Krydset bruges til at markere, hvor indfatningen skal skæres. Sæt en skrå hjælpestreg på begge de lodrette indfatninger, der viser skærevinklen.

4. Hold derefter det vandrette stykke op til krydset, og markér på samme måde i begge ender. Når alle tre stykker er mærket op, er de klar til at blive skåret til.

5. Alle tre stykker – de to lodrette og det vandrette – saves til efter opmærkningerne. Det er nemmest og hurtigst med en kap-/geringssav, men en skærekasse kan også bruges.

6. Start monteringen med det vandrette stykke. Det sømmes fast med dykkere. Lad være med at slå dem helt i, så er det nemmere at efterjustere. Sæt de lodrette stykker på, og slå dykkerne helt i.

INDFATNINGER PÅ GAMMEL KARM

1. Karme i gamle huse er ofte mindre end væggens tykkelse, så der er brug for en tilsætningsliste. Hold en vinkel langs væggen, og mål afstanden ind til karmen. Målet svarer til listens tykkelse.

2. Mål ind på karmen. Listerne skal trækkes så langt ind mod væggen, at hængslerne går fri med et par millimeter, når døren åbnes. Sæt mærker langs hele karmens længde.

3. Stift listerne fast med dykkere. Brug en længde, så listerne får godt fat i karmen. Listerne skal ikke skæres i en skrå vinkel i hjørnesamlingerne, men blot stødes sammen.

4. Opmåling og montering foregår på samme måde som beskrevet i afsnittet om almindelige indfatninger. Men vær opmærksom på at ramme nogenlunde midt på tilsætningslisten.

5. Dykkerne undersænkes en lille smule ved at slå på dem med en dyknagle. Så kan man spartle hullerne helt i plan, så de efter maling bliver helt usynlige.

TIPS: Brug sømpistol

Med en sømpistol er det nemt at holde indfatningerne præcist på plads med den frie hånd, mens man sømmer. En anden fordel er, at en sømpistol stort set aldrig flækker træet, fordi dykkerne slår sig vej igennem træets fibre med så stor hastighed, at fibrene deformerer.

Flexkarm: Smart system til flere vægtykkelser

Skal hele døren skiftes, er Flexkarmen fra Swedoor en nem og fleksibel løsning – især til ældre boliger med tykke vægge.

Indfatningerne skæres til på længden, samles med fisk, lim og clips og bankes fast i rillen i dørkarmen.

Rillen er så dyb, og det stykke, indfatningen trykkes fast med, så langt, at det kan tilpasse sig væggen – også selvom den ikke er helt lige.

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Artikel: Sådan monterer du dørindfatninger
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage