Indfatninger - sådan monteres de
Metoden her kræver, at døren er monteret helt i vinkel, ellers bliver det noget mere besværligt, da indfatningerne så skal tilpasses de skæve vinkler.
Markér med en blyant på dørens karm – i begge sider – hvor de vandrette og lodrette stykker skal sidde, fx 10 mm inde fra kanten. Brug vaterpas, når der streges op.
Stil den lodrette indfatning på gulvet. Krydset bruges til at markere, hvor indfatningen skal skæres. Sæt en skrå hjælpestreg på begge de lodrette indfatninger, der viser skærevinklen.
Hold derefter det vandrette stykke op til krydset, og markér på samme måde i begge ender. Når alle tre stykker er mærket op, er de klar til at blive skåret til.
Alle tre stykker – de to lodrette og det vandrette – saves til efter opmærkningerne. Det er nemmest og hurtigst med en kap-/geringssav, men en skærekasse kan også bruges.
Indfatninger på gammel karm
Karme i gamle huse er ofte mindre end væggens tykkelse, så der er brug for en tilsætningsliste. Hold en vinkel langs væggen, og mål afstanden ind til karmen. Målet svarer til listens tykkelse.
Mål ind på karmen. Listerne skal trækkes så langt ind mod væggen, at hængslerne går fri med et par millimeter, når døren åbnes. Sæt mærker langs hele karmens længde.
Stift listerne fast med dykkere. Brug en længde, så listerne får godt fat i karmen. Listerne skal ikke skæres i en skrå vinkel i hjørnesamlingerne, men blot stødes sammen.
Opmåling og montering foregår på samme måde som beskrevet i afsnittet om almindelige indfatninger. Men vær opmærksom på at ramme nogenlunde midt på tilsætningslisten.
Flexkarm: Smart system til flere vægtykkelser
Skal hele døren skiftes, er Flexkarmen fra Swedoor en nem og fleksibel løsning – især til ældre boliger med tykke vægge.