Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sådan monterer du dørindfatninger

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Umiddelbart virker det helt enkelt at montere dørindfatninger – eller gerigter, som de også kaldes. Alligevel kan det godt drille, særligt i 45-graderssamlingerne i hjørnerne. Vejen til helt præcise og tætte hjørnesamlinger ligger i opmålingen og den rækkefølge, som indfatningerne sættes op i. Her viser vi, hvordan man kommer flot og sikkert i mål.

Oven peitelistojen kiinnittäminen

PRÆCISION: Indfatninger bruges til at skjule overgangen mellem væg og dørkarm. Hjørnesamlingerne skal være tætte for at sikre en flot finish.

INDFATNINGER – SÅDAN MONTERES DE

Oven peitelistan asennus

1. Metoden her kræver, at døren er monteret helt i vinkel, ellers bliver det noget mere besværligt, da indfatningerne så skal tilpasses de skæve vinkler.

Oven peitelista merkkaus

2. Markér med en blyant på dørens karm – i begge sider – hvor de vandrette og lodrette stykker skal sidde, fx 10 mm inde fra kanten. Brug vaterpas, når der streges op.

Oven peitelista

3. Stil den lodrette indfatning på gulvet. Krydset bruges til at markere, hvor indfatningen skal skæres. Sæt en skrå hjælpestreg på begge de lodrette indfatninger, der viser skærevinklen.

Oven peitelista

4. Hold derefter det vandrette stykke op til krydset, og markér på samme måde i begge ender. Når alle tre stykker er mærket op, er de klar til at blive skåret til.

Oven peitelistan sahaaminen

5. Alle tre stykker – de to lodrette og det vandrette – saves til efter opmærkningerne. Det er nemmest og hurtigst med en kap-/geringssav, men en skærekasse kan også bruges.

Oven peitelistojen kiinnittäminen

6. Start monteringen med det vandrette stykke. Det sømmes fast med dykkere. Lad være med at slå dem helt i, så er det nemmere at efterjustere. Sæt de lodrette stykker på, og slå dykkerne helt i.

INDFATNINGER PÅ GAMMEL KARM

Oven listoitus vanhaan karmiin

1. Karme i gamle huse er ofte mindre end væggens tykkelse, så der er brug for en tilsætningsliste. Hold en vinkel langs væggen, og mål afstanden ind til karmen. Målet svarer til listens tykkelse.

Oven listoitus vanhaan karmiin

2. Mål ind på karmen. Listerne skal trækkes så langt ind mod væggen, at hængslerne går fri med et par millimeter, når døren åbnes. Sæt mærker langs hele karmens længde.

Oven peitelistan kiinnittäminen

3. Stift listerne fast med dykkere. Brug en længde, så listerne får godt fat i karmen. Listerne skal ikke skæres i en skrå vinkel i hjørnesamlingerne, men blot stødes sammen.

Oven peitelistan kiinnittäminen

4. Opmåling og montering foregår på samme måde som beskrevet i afsnittet om almindelige indfatninger. Men vær opmærksom på at ramme nogenlunde midt på tilsætningslisten.

Oven peitelistan kiinnitys

5. Dykkerne undersænkes en lille smule ved at slå på dem med en dyknagle. Så kan man spartle hullerne helt i plan, så de efter maling bliver helt usynlige.

TIPS: Brug sømpistol

Med en sømpistol er det nemt at holde indfatningerne præcist på plads med den frie hånd, mens man sømmer. En anden fordel er, at en sømpistol stort set aldrig flækker træet, fordi dykkerne slår sig vej igennem træets fibre med så stor hastighed, at fibrene deformerer.

Flexkarm: Smart system til flere vægtykkelser

Skal hele døren skiftes, er Flexkarmen fra Swedoor en nem og fleksibel løsning – især til ældre boliger med tykke vægge.

Oven peitelistan kokoaminen

Indfatningerne skæres til på længden, samles med fisk, lim og clips og bankes fast i rillen i dørkarmen.

Oven peitelista

Rillen er så dyb, og det stykke, indfatningen trykkes fast med, så langt, at det kan tilpasse sig væggen – også selvom den ikke er helt lige.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage