Skift dørtrinnet på et par timer

At skifte dørtrinnet - også kaldet bundstykket - er en relativ enkel opgave. Den største udfordring ligger i at save og stemme det gamle trin fri. Her kan du se, hvordan du gør.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 time
Pris
300 kroner

Intro

De udsatte dørtrin

Hjemmets dørtrin lever et hårdt liv, og får mange skrammer gennem deres levealder fra blandt andet ungernes fjernstyrede biler, barnevogne og måske kørestole. De kan derfor let blive medtaget og grimme at se på, og så kan det være en god idé at udskifte dørtrinnet.

Udskiftning af ældre dørtrin

Moderne dørtrin er ofte placeret mellem de lodrette sidekarme, men ældre dørtrin er ofte en del af hele karmkonstruktionen og er tappet sammen med sidekarmene. Derfor kan det også være lidt udfordrende at fjerne et dørtrin af ældre dato. Men det kan sagtens lade sig gøre.

Sav og stemmejern

For at udskifte det gamle dørtrin skal du første save dørtrinnet af et par centimeter fra karmen, herefter skal du bruge et skarpt stemmejern til at fjerne de resterende dele. I vores guide viser vi dig præcis, hvordan du skal bære dig ad.

Nyt dørtrin

Når du har fjernet det gamle dørtrin, så skal du sørge for at save det nye trin til, så det passer i karmen. Herefter skal det nye dørtrin klodses op, og til sidst skal du sætte fejelister på dørtrinnet, før du kan lakere eller male det, så det passer til gulvet.

Fjerne dørtrin

Vil du helt fjerne et dørtrin, er opgaven noget lettere at gå til. Brug en multicutter til at fjerne dørtrinnet helt inde ved karmen, herefter kan du spartle, pudse og male karmen, så du ikke kan se resterne af det gamle dørtrin.

Flere navne

Et dørtrin kaldes i fagsprog også et bundstykke, et karmbundstykke eller en bundkarm. Det er nemlig den nederste del af en karm, der udover bundkarmen også består af to sidekarme samt en topkarm.

Vejledning

01
Sådan gør du 6 Trin

Et gammelt dørtrin, der har savnet en kærlig slibning og lakering i ny og næ, og som med tiden er blevet grimmere og grimmere at se på. Eller et dørtrin, der er kommet i vejen for kørestolen, barnevognen eller den gangbesværede.

Der kan være flere grunde til, at et dørtrin - eller bundstykke, som det ofte kaldes - skal væk. Enten for helt at forsvinde, så der slet ikke er et dørtrin i døråbningen, eller for at blive erstattet med et nyt og pænere.

Men i modsætning til nyere karme, hvor dørtrinnet er placeret imellem de lodrette sidekarme, er ældre karme typisk konstrueret, så dørtrinnet er tappet sammen med sidekarmene, og så er det ikke sådan lige til at fjerne. Men hvor der er vilje, er der vej.

1

Først saver du dørtrinnet over. Saven skal føres et par centimeter fra de lodrette sidekarme. VIGTIGT! Sav i korte strøg, og hold saven vandret, så du ikke skader gulvet.

2

Flæk den tilbageværende stump af dørtrinnet med et stemmejern, så det kan komme ud fra sin plads under de lodrette sidekarme.

3

Tappen fra den lodrette karm skal også stemmes væk - når du er færdig, skal der være plads under sidekarmen til dørtrinnet.

4

Dørtrinnet skal skæres til på længden, så det kan skydes ind under karmen i begge sider. Sav lidt af ad gangen, og prøv dig frem. Dørtrinnet skubbes først ind under det ene karmstykke, hvorefter det skubbes ind under det modsatte.

5

Dørtrinnet skal klodses op, så det ligger plant med sidekarmene. Brug træ- eller plastbrikker, indtil det passer. Lim evt. trinnet fast. VIGTIGT! Husk, at trinnet også skal understøttes på midten, så det ikke gynger.

6

Til sidst kan du stifte en fejeliste på, og så har du fået nyt dørtrin. Nu kan du lakere det eller give det en anden slidstærk behandling, så det passer til gulvets overflade.

Materialer

Tidsforbrug

Cirka en time

Pris

Cirka 300 kroner

Sværhedsgrad

En overkommelig opgave for de fleste– husk at måle præcist op til det nye trin.

Video

TIPS: Hold styr på dykkerne

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Dørtrin