Monter skydedøren udenpå væggen

I små rum har det stor effekt, hvis du erstatter den almindelige dør med en skydedør. Her kan du se, hvordan du monterer døren i en skydeskinne udenpå væggen.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
1.500 kroner

Intro

Døre har det med at være i vejen i små rum, fordi de skal have plads til at svinge op og i. De tager af den sparsomme gulvplads, de spærrer gangarealerne, og de støder på møblerne. Den hurtige løsning er at lukke døren op en gang for alle – eller ligefrem løfte den af og sætte den i kælderen. Men erstatter du i stedet den hængslede dør med en skydedør, kan du bevare både pladsen og muligheden for at lukke af for træk, kulde og støj.

Skydedøren tager kun plads hen langs den væg, den skydes ind foran. Og kan du selv styre en overfræser, kan du klare forvandlingen for omkring 1500 kroner, inklusive den nye dør, skydedørsskinnen og alle andre materialer. Du kommer nemt til at give det dobbelte for et monteringsfærdigt sæt – og naturligvis endnu mere, hvis du vil have den sat op af en håndværker.

Mere om skydedøre

Vi har samlet en række links, hvor du kan få inspiration til hvor en skydedør kan bruges og hvordan du kan bygge med skydedøre. Læs mere på dette link: Skydedør

Vejledning

01
Karmen forenkles 5 Trin

Når du laver din hængslede dør om til en skydedør, sidder hængsler og låseblik tilbage som forstyrrende, unødvendige elementer i karmen. Og også selve falsen, som den gamle dørplade gled ind i, har intet formål i skydedøren.

Det pæneste er derfor, at du ikke alene fjerner beslagene, men også fylder falsen ud, så karmen står helt enkel tilbage. Det klarer du ved at sætte en liste i de rette mål ind i falsen. Når du har spartlet, slebet og malet efter, er alle spor af både beslag og fals væk. Nogle steder kan du vælge helt at fjerne karmen, men det vil ofte være et stort arbejde, og det er sjældent pænere.

1

Først skal hængslerne fjernes. Skru skruerne ud. Bank derefter hængslet løs - slå på en klods, så du ikke skader træet. TIPS: Er der maling i skruernes kærv, slår du med hammeren skruetrækkeren helt ind i kærven, før du begynder at dreje skruen ud.

2

I den anden side af karmen skal du fjerne låseblikket. Rens også her kærven med en skruetrækker, og skru skruerne ud. Bræk låseblikket af med en skruetrækker eller et gammelt stemmejern.

3

Så fylder vi falsen op med en liste. Find en dimension, der passer så godt som muligt - og i hvert fald ikke er mindre end falsen. Listen limes og stiftes for hver 20 cm. Falsen slibes først med groft slibepapir, så limen kan få fat.

4

Listen slibes i plan med karmen, når limen er tør - det tager typisk et par timer, afhængigt af hvilken lim du bruger. Arbejdet går hurtigt med en båndpudser, men en rystepudser eller excentersliber kan også bruges.

5

Spartl samlinger og sømhuller. Slib igen, når det er tørt. Derefter kan du male karmen og indfatningerne et par gange med mellemslibninger, hvis det skal være rigtig pænt. Nu er karmen klar til skydedøren, pæn og helt enkel.

02
Døren gøres klar 5 Trin

Døren, eller mere præcist dørpladen, skal nu gøres klar til at blive hængt op. Den er det, der kaldes ubeslået, altså helt uden beslag, låsekasse og andet.

Først skal vi have noget at holde i. Grebet ind mod væggen kan ikke rage ud fra overfladen, så vil det være i vejen, når døren skydes fra. Derfor bruges gribe-skåle, der fældes ned i pladen.

I bunden fræser vi et spor, som gulvstyret (G) skal glide i, og foroven gør vi den faste del af vognene fast.

Skydedøre er som regel celledøre, der med deres lave vægt glider lettere end en tung massiv dør. Standardbredderne er 72,5 cm, 82,5 cm og 92,5 cm.

1

Vi skal gøre plads til gribeskåle (H) i dørpladen. For at kunne mærke op og styre boret på den glatte overflade sætter vi først malertape på stedet. Enderne af hullet skæres fra begge sider med en hulsav, der er lidt større end gribeskålens rundinger.

2

Med stiksaven skæres pladen mellem hullerne væk. Prøv dig frem med klinge og pendultrin, til du er sikker på, at du ikke flosser overfladen af døren eller ligefrem flækker den.

3

Skålene (H) gøres fast på begge sider. Bor for til skruerne i den tynde plade, der sidder uden på dørens kerne. VIGTIGT! Gribeskålene placeres så langt fra kanten af dørpladen, at fingrene ikke kommer i klemme, når døren lukkes.

4

I bunden af dørpladen fræses et spor til gulvstyret (G). Hvis du placerer sporet bare 10 mm fra den side, der vender ind mod væggen, bliver gulvstyret mindst synligt - det behøver ikke at sidde midtvejs.

5

Beslagene (E) til rullevognene (C) placeres på overkanten af dørpladen, så de sidder ind mod vægsiden, og skrues fast. Bor for, så træet ikke flækker - boret skal lige knap gøre plads til skruens kerne, så får gevindet fat i stærkt, uskadet træ.

03
Døren hænges op 5 Trin

Dørpladen til skydedøre er typisk 204 cm i højden, og det er i de fleste tilfælde glimrende - døren skal jo bare være høj nok til at lukke af foroven, og det gør ikke noget, at den er lidt vel høj til hullet.

Døren hænger i en cirka 2 meter lang skinne, som de små rullevogne kører indeni. For at have noget at gøre skinnen fast i og for at få skinnen til at sidde så langt fra væggen, at den ikke slår mod indfatningerne, sætter vi først et bræt på væggen, lidt længere end skinnen.

Når døren er oppe på plads, skjuler vi skinnen og beslagene bag en kappe af høvlede brædder, der spartles og males.

Så kan vi igen lukke af mellem gangen og køkkenet - og sidde på begge sider af bordet.

1

Vægbrættet (A) males og skrues fast i væggen, hvor den vandrette indfatning foroven sad. Den fjernede vi sammen med det øverste stykke af de lodrette indfatninger. Brættet skrues fast i karmen og i væggen, evt. med murplugs.

2

Skydedørsskinnen (B ) skrues fast i vægbrættet for hver 30 cm. For at komme til skruen må du først bore gennem begge flanger med et 5 mm bor, derefter udvider du hullet i den yderste flange med et 10 mm bor (som så forsænker næste hul).

3

Skyd nu rullevognene (C) ind i skinnen, og hæng dørpladen op på dem. Juster boltene, der forbinder beslag og rullevogne, så døren hænger vandret og vil være fri af bundpladen på gulvstyret.

4

Gulvstyret (G) skrues fast i gulvet. Det sættes ud for karmen i den side, som døren skydes ud til, så det både har fat i døren, når den er åben, og når den er lukket. Når styret er på plads, gøres de to stopklodser (F) fast i enderne af skinnen.

5

Kappen samler du med lim og dykkere af frontbræt (L), topbræt (J) og to endebrædder (K). Den sættes op på vægbrættet og skrues fast i begge ender.

Materialer

• 1 vægbræt (A), høvlet fyr, 21 x 67 mm
• 1 topbræt (J) og 2 endebrædder (K), høvlet fyr, 15 x 78 mm
• 1 frontbræt (L), høvlet fyr, 15 x 117 mm
• 1 dørplade (D)
• 1 sæt skydedørsskinne (B) m. 2 rullevogne (C og E) og gulvstyr (G)
• Lister til falsen, fx høvlet fyr, 12 x 33 mm
• 2 dørskåle (H)

Desuden:
• 1,8 x 35 mm dykkere
• 4,5 x 30 mm skruer
• 5 x 60 mm skruer
• Evt. 8 mm murbøsninger
• Snedkerlim
• Malerspartelmasse og maling

Tidsforbrug

1 dag

Pris

Cirka 1500 kroner

Sværhedsgrad

Hvis du har en smule styr på overfræser og stiksav, får du ingen problemer.

Tegning

Døren kører på skinner

Beslagene til skydedøren er enkle at gøre fast.

Vægbrættet (A) skrues fast på din væg, så det hviler på indfatningen og bærer skydedørsskinnen (B ). To rullevogne (C) skal bære dørpladen (D), mens de kører frem og tilbage inde i dørskinnen. Rullevognens faste del (E) skrues først på dørpladens overkant. Så skubbes bolten ind i slidsen, højden justeres ved at dreje bolten i vognen, og bolten låses fast med møtrikken.

I begge ender af skinnen sættes et dørstop (F), som forhindrer, at vognen kører ud af skinnen.

Døren kører på skinner

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...