Hjemmelavede skydelåger på mål

Med skydelåger fra gulv til loft får du fuld frihed til at bruge pladsen bagved til alt fra tøj og sko til ski og flyttekasser. Beklæder du lågerne med tapet, ligner det en flot samlet væg.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4 dage
Pris
4.000 kroner

Intro

Skydedør til det perfekte skab

Det lyder næsten for godt, at du kan bygge et virkelig stort skab, der passer perfekt ind i dit rum, som kan indrettes helt frit efter dit behov, og som kan få lige den stil, du har lyst til – og at du kan gøre det uden det store besvær og for nogle få tusind kroner.

Skydedør gør rummet stilsikkert

De skræddersyede skydelåger, som vi her stiller op, gør det hele muligt. Med et hængselbor og en loddesnor som det mest avancerede værktøj skiller du med en skydedør en del af rummet fra – og hvordan du så bagefter indretter rummet bag lågerne, det er helt op til dig selv. Det ændrer ikke ved, at rummet stadig står lige flot og stilsikkert.

En skydedør til hver skinne

Skydedøren kører på skinner og beslag fra Svalk. De store låger kører på en skinne nede på gulvet, mens de foroven styres af en topskinne. Vi sætter her tre skydedøre op, to i forreste spor og en skydedør i det bageste. Jo flere skydedøre, jo lettere kommer du til dine ting.

Lækker finish med tapet

Lågernes udseende gør vi noget ekstra ud af. I stedet for at male beklæder vi hver skydedør med kraftigt tapet i tre mønstre, der giver hele rummet en meget lækker finish.

Mere om skydedøre

Vi har samlet en række links, hvor du kan få inspiration til hvor en skydedør kan bruges og hvordan du kan bygge med skydedøre. Læs mere på dette link: Skydedør

Vejledning

01
Topskinnen sættes op 4 Trin

1

Placeringen afgøres, og vi tjekker, om gulvet er helt plant, eller om bundskinnen skal klodses lidt op. Topskinnen skal nu skæres til - og da væggene kan være lidt skæve, så tag målet på loftet, hvor den skal sidde.

2

Tjek, hvor skinnen kan gøres fast. Det gælder om at finde forskallingen bag gips eller puds, så du kun borer huller til topskinnen, hvor skruerne får noget at gribe i. Prik, hvor skinnen senere dækker hullerne.

3

Bor for med et metalbor i skinnen. Hullet skal være en smule større end de skruer, du har valgt til fastgørelsen. De skal være lange nok til at fange forskallingen og af rette type, om det nu er til stål eller træ.

4

Skru skinnen fast i loftet gennem de borede huller. Det er nok med en skrue for hver cirka 60 cm, da der ikke skal hænge noget i skinnen. Den skal blot holde lågerne lodret og styre dem.

02
Skinnerne nede på gulvet 8 Trin

Bundskinnen placeres nu. Uanset hvor omhyggelige vi var, da vi satte topskinnen op, måler vi ud igen. Det eneste, der tæller, er at sætte skinnen lodret under topskinnen, så lågerne kan køre helt frit.

Faktisk er der tale om to skinner ved gulvet. Først skruer vi nemlig en montage-skinne fast i gulvet, derefter klikker vi den synlige bundskinne på montageskinnen. Så ses skruerne ikke.

1

Lodret under forkanten af topskinnen sættes streger til at placere montageskinnen. Vi bruger en loddesnor, som er let at bruge og altid helt præcis.

TIPS: En rigtig loddesnor koster mindre end et rimeligt vaterpas.

2

Fra stregerne på gulvet måles 27 mm ind, her afsætter du en ny blyantstreg. Ved den skal yderkanten af montageskinnen sidde.

3

Bor i montageskinnen for hver 60-80 cm med et bor, der passer til de skruer, du vil sætte i gulvet. Hullerne undersænkes, så skruerne i montageskinnen ikke sidder i vejen for den synlige skinne.

4

Bor gennem skinnen og ned i betongulvet med et tyndt bor, mens skinnen ligger det rigtige sted. Fjern skinnen, og bor så hullet op til pluggens størrelse, hvis du som her gør skinnen fast i et støbt gulv.

5

Skru montageskinnen fast på gulvet. Der skal næsten intet til at holde den. Når lågerne er kørt på plads, skal den nok blive liggende. Er underlaget rigtig godt, er dobbeltklæbende tape nok.

6

Læg bundskinnen ned over montageskinnen. Tryk den forsigtigt ned, til den griber fat i montageskinnen.

7

Pres godt til, så de to skinner går i hak. Tag eventuelt en klods, og bank på den med en hammer. Kniber det, skal du undersøge, om der har sneget sig lidt skidt ind mellem skinnerne.

8

Vi slår bundskinnen helt fast på montageskinnen med en hammer og en træklods til at beskytte mod mærker.

03
Lågerne skæres og stilles op 9 Trin

Det er nu tid til at skære de tre skydelåger til og sætte dem op i skinnesystemet.

Højden på lågerne skal være som afstanden mellem gulv og loft minus 42 mm.

I modsætning til mange systemer hænger lågerne her ikke i topskinnen. Vægten ligger på bundskinnen, hvor to hjul, bundrullerne, kører på bundskinnens kanter - to låger på den forreste kant, en enkelt på den bagerste.

1

Lågerne skæres til på mål. Sæt målene af på din MDF-plade, og spænd fx et langt vaterpas fast, så du har et styr at save efter. Kanterne giver du en fas med høvlen eller runder med slibepapir.

2

Vi mærker op til bundrullerne, to på hver låge. Den vedlagte skabelon lægges i hjørnet, og du trykker med en syl et center for seks huller: 4 til fastgøring, 1, hvor du fræser ud til hjulet, og 1 til låseskruen.

3

Vi fræser hullet til hjulet med et 35 mm hængselbor, der giver en flad bund. Du skal bore 11 mm ned, og der er kun lidt at give af. Bor lidt ad gangen, og mål jævnligt, om der er plads til hjulet.

4

Hjørnerne ned mod kanten fjernes med et skarpt stemmejern. Hullet til beslagets styreskrue bores med et 6 mm bor, og til de fire monteringsskruer borer du for med et 2,5 mm bor.

5

Bundrullen gøres fast med fire 3 x 16 mm skruer - og løsnes umiddelbart efter.

6

Topstyrene skrues fast. Her behøver du ikke en skabelon, men placerer bare det gennemsigtige beslag, så midterlinjen er 6 cm fra kanten. Bor for, og gør fast med to stk. 3 x 16 mm skruer.

7

Tjek, at det ene hjul i topstyret fjedrer frit. Når det presses ind, kan du stikke beslaget op i sporet på topskinnen. Når det retter sig ud, styrer hjulene lågen helt uden slinger i sporet.

8

Lågerne prøvekøres. Løft lågen op med bunden lidt fri fra skinnen - bundrullerne har du fjernet, efter at du første gang skruede dem på lågerne. Topstyrene presses sammen, og lågen skubbes op i skinnen.

9

Bundrullerne skrues på. Vi løfter lågen op med et koben og lægger et par 8 mm afstandsklodser mellem låge og skinne. Tappen nederst på rullen stikkes ind på skinnen, beslaget vippes på plads og skrues fast.

04
Lågerne males og tapetseres 8 Trin

Når lågerne har været oppe at køre, tager vi dem ned, og nu skal vi have dem til at se rigtig flotte ud.

Vi kunne nøjes med at male dem, og det gør vi også på indersiden. Men forsiden har vi valgt at give et flot og kraftigt tapet, som lakeres efter opsætningen. Det koster lidt mere, men det giver hele væggen en teknisk meget overbevisende finish.

1

Lågerne males på bagsiden. Beslagene skrues af, og huller og ujævnheder på begge sider spartles og slibes. Så grunder og maler du bagsiden - et par gange er nok herinde.

2

Forsiden primes, inden klisteret smøres på. Du primer forsiden på lågerne grundigt og lader det tørre.

VIGTIGT! Tør lågen grundigt af - selv de mindste støvkorn vil være synlige gennem tapetet.

3

Og så tapetserer du. Du har skåret baner af, så de er en smule for lange. Det er vigtigt at få mønsteret til at ligge parallelt med kanten. Du strammer godt ud, mens banen styres på plads.

4

Med en tapetkost rettes tapetet til. Du kan trække luftlommer ud med kosten. Det gør ikke så meget, om du kommer lidt ud i klisteret og får det ind på forsiden, det tørrer du bare af, mens det stadig er blødt.

5

Næste bane stødes op til kanten af den første. Sørg for, at pilene på bagsiden peger i samme retning. Brug også tapetkosten til at skubbe papiret med. Når klisteret er tørt, skæres kanterne rene.

6

Profilgrebene til lågens kanter skæres til, så de er 5 mm længere end lågernes højde. Skær med en nedstryger eller en vinkelsliber. Snittet fases pænt med en metalfil.

7

Profilgrebet trykkes ind over kanten - efter at det helt tørre tapet er blevet lakeret. Lakken skal være fuldstændig tør, så du ikke risikerer at ødelægge den med grebet, der sidder helt stramt.

8

Det stribede tapet lægges meget omhyggeligt, så striberne følger lågens kant.

05
Lågerne stilles op og justeres 3 Trin

Så skal beslagene endnu en gang skrues på lågerne. Også her venter du med bundrullerne, til lågerne er i den rigtige position.

De tre låger kører nu på kanterne af bundskinnen, mens deres topstyr glider i sporene i topskinnen - men du kan stadig justere dem på plads i forhold til hinanden. I bundrullen har du nemlig en justeringsskrue, så lågen kan hæves og sænkes en smule ved hvert hjul.

1

De færdige låger stilles op, efter at topstyret er skruet tilbage på plads. Igen skrues bundrullerne først på, når du kan hægte tappen ned om skinnen og vippe beslaget op til lågen.

2

Du kan nu justere højden på en eller flere af bundrullerne. Først løsner du styre skruen midt på beslaget, så justeres højden med skruen i beslagets top, og den ny højde låses igen med styreskruen.

3

Skydelågerne giver os her en lækker og stilsikker garderobe med masser af plads - og frit spil for at indrette pladsen efter lyst og behov.

Materialer

• 1 sæt skydedørsskinner m. beslag og profilgreb til kanterne (Svalk, 50 kg)
• 3 MDF-plader, 16 mm
• 3 ruller tapet (Flügger Nordic Home)
• Tapetklister
• Primer
• Grunder
• Maling
• Klar lak
• Skruer og eventuelt plugs til montering i loft og gulv
• Skruer til beslag: 3 x 16 mm

Specialværktøj

• 35 mm hængselbor

Tidsforbrug

2-4 dage

Pris

Cirka 3000 kroner, heraf 1000 til tapetet, som du kan vælge at erstatte med maling.

Sværhedsgrad

Konstruktionen er såre enkel. Du skal bare være sikker på, at skinnerne sidder helt lige og lodret over hinanden.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Skydedøre