Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sådan lapper du råddent træværk

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Når mindre rådangreb opdages i ellers sundt træværk, kan det som regel reddes. Løsningen er at fjerne det angrebne træ og erstatte det med frisk træ. Det lille reparationsstykke kaldes i fagsprog for en lus, og når den er på plads, og døren eller vinduet er slebet og malet, er reparationen så godt som usynlig.

Sådan: Lap råddent træværk

GOD ØKONOMI: Med et stykke reparationstræ kan man ofte redde døren eller vinduet fra udskiftning.

Lap råddent træværk

Med en lus kan man ofte fjerne mindre rådangreb, og på den måde slipper du for at udskifte døren eller vinduet helt. Her viser dig trin for trin, hvordan du:

  • Finder det rådne træ
  • Fjerner det angrebne træ
  • Erstatter med frisk træ
  • Sliber og maler


FIND DET RÅDNE TRÆ

Find det rådne træ: Stik en skruetrækkerspids ind i træet, hvor der er mistanke om råd

1. Stik en skruetrækkerspids ind i træet, hvor der er mistanke om råd. Er det blødt, er det angrebet. Fortsæt udefter til det friske, sunde (hårde) træ rammes.

Find det rådne træ: Streg det angrebne område op plus et par millimeter ind på det friske træ

2. Streg det angrebne område op plus et par millimeter ind på det friske træ. Brug listen, der senere skal monteres, som skabelon – så får hullet det rette mål.

FJERN DET ANGREBNE TRÆ

Fjern det angrebne træ: Det angrebne træ skæres væk med en multicutter

1. Det angrebne træ skæres væk med en multicutter. Skær på den side, der vender ud mod det angrebne træ, og pas på ikke at grave for dybt ind.

Fjern det angrebne træ: Fortsæt rundt fra begge sider, og skær rent for enden af det område, der skal fjernes

2. Fortsæt rundt fra begge sider, og skær rent for enden af det område, der skal fjernes, så der opstår et regulært hul med rene linjer.

Fjern det angrebne træ: Stik hullet helt rent med et skarpt stemmejern, så der opstår en plan limflade

3. Stik hullet helt rent med et skarpt stemmejern, så der opstår en plan limflade. Giv til sidst det blottede træ en gang grundingsolie med fungicider.

ERSTAT MED FRISK TRÆ

Erstat med frisk træ: Find en liste, der er en smule tykkere end reparationsstedet, og skær den til i længden

1. Find en liste, der er en smule tykkere end reparationsstedet, og skær den til i længden. Vær grundig med opstregningen. Brug vinklen flittigt, og sav præcist i stregerne.

Erstat med frisk træ: Brug rigeligt med snedkerlim (beregnet til udebrug), når lusen skal limes fast

2. Brug rigeligt med snedkerlim (beregnet til udebrug), når lusen skal limes fast. Det er vigtigt, at samlingen er helt tæt, og godt med lim lukker alle småsprækker.

Erstat med frisk træ: Lusen – her den lodrette del – skrues på plads

3. Lusen – her den lodrette del – skrues på plads. Det er en stor fordel at bore for og forsænke skruehovedet, så der ikke er risiko for, at den smalle liste flækker.

Erstat med frisk træ: I denne reparation skal der både repareres på den lodrette og den vandrette del af vinduet

4. I denne reparation skal der både repareres på den lodrette og den vandrette del af vinduet. Det bliver bedst, hvis det gøres med en bladsamling, som der her streges op til.

SLIB, OG MAL

Slib og mål det nye træ: Når limen er helt tør, slibes listerne i plan med resten af vinduestræet

1. Når limen er helt tør, slibes listerne i plan med resten af vinduestræet. Med en trekantsliber eller – som her – en multicutter med slibeforsats kan man komme til.

Slib og mål det nye træ: Småsprækker spartles med en spartelmasse til udebrug

2. Småsprækker spartles med en spartelmasse til udebrug. Til sidst grundes og males træet, så reparationen beskyttes.

Smart genvej med kemisk træ

1. Først fjerner du alt råddent træ, så reparationen får god vedhæftning til fast træ. Klæbefladen må meget gerne være ujævn. Du kan lade skruer og søm i glaslisten sidde. Råddent træ smitter ikke, og så længe det er tørt, forværres skaden ikke.

2. Nu bygger du en forskalling, som vil holde massen på plads, mens den hærder. Gnid to trælister med et stearinlys, så massen ikke klæber på dem. Skru dem sammen i en vinkel, og skru dem på rammen, så deres forkant ligger i niveau med den.

3. Skru en bunke korte skruer ind i det sunde træ, så reparationsmassen får mange små “ankre” at gribe fat i. De skal ligge mindst 3 mm under den nye overflade. To lange skruer klemmes ind som armering, så reparationen ikke revner ved hjørnet.

Lap råddent træ: Skyd genvej med kemisk træ

4. Fyld op med reparationsmasse. Først dækker vi glaslisterne af med tape, og når alt er klart, blander vi en portion Kemisk Træ. Pres massen godt ind i hullet. Det er nemmest at fylde i ad to omgange.

Smart genvej med kemisk træ: Den hærdede masse slibes glat og i plan med omgivelserne, hvorefter den kan males.

5. Den hærdede masse slibes til. Efter et kvarters tid er massen helt gennemhærdet og kan slibes glat og i plan med omgivelserne. Fjern afdækningstape og forskalling. Grovslib først med korn 60, og slut af med korn 150 - og maling.

TIPS: Brug en multicutter

Det rådangrebne træ kan godt fjernes med et stemmejern. Men arbejdet er meget nemmere med en multicutter med en dyksavsklinge. Det lille vibrerende savblad gnaver sig direkte og præcist ned i træet. Bladet kan vinkles forskelligt på maskinen, så man kan komme ind i alle krinkelkroge.

LÆS OGSÅ: Bliv ekspert i multicutteren på 5 minutter

Fjern råddent træ med multicutter

Med en multicutter fjernes det rådne træ nemt.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage