Lav dine egne fortsatsvinduer

Det er en god investering at lave sine egne forsatsvinduer. Og det er supernemt, hvis du følger vores anvisninger.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
300 kroner

Intro

Har du kun et lag glas i kælderen, opstår der let dug på ruderne, når varm luft rammer den kolde rude.

LÆS MERE: Sådan undgår du kondens på vinduer

Duggen løber ned og angriber træet i vinduet, så der opstår svamp og råd. Alt det kan du undgå, hvis du bruger et par timer på at bygge dine egne forsatsruder.

Et forsatsvindue er et vindue, som du skal montere på indersiden af dine eksisterende vinduer, så indeklimaet bliver bedre, og du undgår, at duggen ødelægger dine vinduer.

Det er en god investering, og det er supernemt, hvis du følger vores anvisninger.

Redaktionen anbefaler: Sådan udskifter du det gamle vindue

Vejledning

01
Så let bygger du de nye forsatsvinduer 7 Trin

Det er nemt at bygge disse forsatsvinduer, du skal blot bruge 4 lister med en not (rille) på 4 x 10 mm og et stykke 4 mm glas, som passer ned i noten.

Når du har målt vinduet, trækker du det, rammen fylder, fra og bestiller glasset på mål. På den måde slipper du for at skære glas til selv.

1

Mål rammelisterne op. Det gør du nemmest ved at skubbe de tre af listerne ind på glasset og lægge den fjerde på som vist. Streg op, hvor du skal save, og skil det hele ad igen.

2

Sav listerne til efter opstregning-erne. Brug en skærekasse og en fukssvans som her eller en kap-/geringssav. Bare sørg for at save præcise 90° snit, så rammerne ikke bliver skæve i hjørnerne.

3

Bor for i top- og bundlisterne, der hvor skruerne skal gå op i de lodrette lister. Undersænk hullerne, så skruehovederne kan komme i niveau med træet.

TIP: Læg en klods under, så du ikke ødelægger dit værkstedsbord.

4

Skru bundlisten fast til de to sidelister. Kom først trælim i samlingerne. Brug udendørs trælim, der kan tåle evt. fugt, der måtte opstå.

5

Kom akrylfugemasse i noten på de tre rammelister. Fugemassen skal holde glasset fast og samtidig tætne mod fugt og træk.

6

Skub ruden ned i rammen, og tryk godt sammen. Husk handsker, ellers kan du nemt skære dig på glasset.

7

Monter den øverste liste. Kom først fugemasse i noten, og skub så listen ned over glasset. Skru toplisten fast til sidst, og læg forsatsruden væk, til lim og fugemasse er hærdet. Det tager et døgn.

02
Geniale skruer holder vinduet tæt og på plads 7 Trin

Forsatsruder skal som regel ikke sidde på året rundt, så de skal kunne tages af forholdsvis let, samtidig med at de skal kunne slutte helt tæt.

Vi har her valgt en løsning med lange maskinskruer, der går ind i bøsninger, vi har skruet ind i vindueskarmen. Skruerne kan strammes hårdt til og er lette at løsne, når vinduet skal af til foråret.

1

Køb monteringssæt som vist på billedet. Sættet består af en maskinskrue med 6 mm gevind og en bøsning med 6 mm indvendigt gevind.

2

Bor for til skruerne i rammerne med et 6 mm bor. Sørg for, at du ikke borer der, hvor der er glas. Afhængigt af hovedet på skruerne kan du vælge at undersænke dem. Bor to huller i hver af de lodrette lister.

3

Bor igennem hullerne ind i vindueskarmen med 6 mm boret, så du ved, hvor bøsningerne skal sidde karmen.

4

Bor huller i karmen til bøsningerne med et 10 mm bor. Hullerne skal være mindst 2 cm dybe, så skruerne ikke støder imod i bunden.

5

Skru bøsningerne i med en almindelig skruetrækker til ligekærvs-skruer. Når bøsningen er kommet et par mm ind, sætter du maskinskruen i, så du kan rette bøsningen, hvis den er skæv. Skru så bøsningen helt i.

6

Monter tætningslister på den side af rammen, der skal vende ind imod vinduet. Vælg tykke silikonelister, som kan holde sig bløde i lang tid. Husk dog, at de skal skiftes efter 5-6 år for at blive ved med at tætne effektivt.

7

Monter dit nye forsatsvindue. Det er blot at holde det op på plads og skrue de fire maskinskruer helt i, så kan vinteren godt begynde.

Materialer

Materialer

 • Høvlet liste med not
 • 4 mm glasrude
 • 5 x 80 mm skruer
 • Trælim, udendørs
 • Selvklæbende tætningsliste
 • Akrylfugemasse
 • 6 x 35 mm maskinskruer
 • Samlebøsninger med 6 mm gevind
 • Klar lak eller maling

Specialværktøj

 • Overfræser
 • Skærekasse eller kap-/geringssav
 • Tidsforbrug

  Et par timer pr. vindue.

Pris

Ca. 300 kroner pr. vindue, afhængigt af størrelsen.

Sværhedsgrad

Vær omhyggelig, når du måler op, så går resten helt uden problemer.

Tegning

Det tekniske hjørne

Her ser du konstruktionen i tværsnit set oppefra.

Det tekniske hjørne

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

TIPS: Rigtig længde på søm og skruer

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Vinduer