Hul til himlen

Forvandlingen er voldsom, når vi skærer hul i loftet og lukker himlens lys ned i det før så mørke badeværelse gennem et fjernbetjent tagvindue.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
9.000 kroner

Intro

Dagslys kan man næsten ikke få nok af inde i huset, og fra et tagvindue får du 20 procent mere lys end fra vinduet i væggen. Det udnytter vi i det lidt indelukkede badeværelse her, som vi forvandler til et lyst og indbydende rum med hvide fliser og loft og et stort ovenlysvindue.

Vinduet kan virke skræmmende at gå i gang med, og man tænker sig om mere end to gange, før man skærer hul i sit tag – men de moderne vinduer er så gennemtænkte, at de med vores anvisning her er relativt lette at sætte op og knytte tæt til taget – i vores tilfælde et med tagpap – så regn og smeltevand løber til tagrenden.

Selv et relativt fladt tag med tagpap som her kan du trygt sætte ovenlys i, og det kræver hverken kompliceret værktøj eller svendebrev – kun en omhyggelig indsats i nogle dages tid, og så at du også lukker pænt og tæt til på undersiden. Vi arbejder her med en ovenlyskuppel fra Velux, som har elmotor, så vinduet kan åbnes nedefra og ikke kun sikrer lys, men også en effektiv udluftning.

Før
Det gamle baderum fik kun dagslys fra et lille vindue med tremmer ude i brusenichen.

Efter
Det nye baderum med lysere fliser og hvidt loft bades i dagslys fra det nye tagvindue, der styres nede fra rummet.

Vejledning

01
Hullet skæres gennem loftet 3 Trin

Når du skal placere vinduet, skal du ikke kun tænke på, hvor det vil sidde pænt, men også hvor spærene er. De ses ofte ude under tagudhænget, men for en sikkerheds skyld skærer vi først et lille hul midt i det felt, vi vil sætte vinduet i, og tjekker, om alt er i orden.

For at lette processen har vi skåret en plade masonit ud i størrelse som vinduet, altså 60 x 90 cm, og den holder vi mod loftet for at se forskellige placeringer.

1

En foreløbig placering markeres ved at skrue vores måleplade fast til loftet, parallelt med væggene. Vi tegner en streg rundt langs kanten og løsner igen pladen.

2

Konstruktionen tjekkes gennem et lille hul. Vi borer et 10 mm hul og skærer med stiksaven et hul godt inden for den forventede placering, så vi kan se, om tingene ligger som forventet bag loftsbrædderne.

3

Hullet udvides, og isoleringen fjernes. Vi holder os 2 cm inden for den ventede endelige placering, så vi kan rette til, efter at vi har skruet vinduet fast på taget.

02
Hullet skæres gennem taget 6 Trin

Der er udførlig manual med i pakken med vinduet. Læs den grundigt, før du går videre. Her kan du også læse om, hvordan du sætter vinduet i andre typer af tag.

Vi borer op gennem taget nedefra, hvor vi vil lægge de første to hjørner af vinduet.

Med udgangspunkt i de to huller skærer og saver vi os ned gennem taget ovenfra. Du skal have godt med blade til kniven, for det er hårdt at skære i de mange lag tagpap.

1

Vi borer vinkelret op gennem taget i de to hjørner nær et spær, så vi har styr på, at hullet ligger parallelt med det. Hold så stor afstand, at der bliver plads til lysningens lister og sider, når du når så langt.

2

Pappet skæres igennem mellem de to huller. Vi bruger et vaterpas som styr - og lægger det på den side, hvor pappet skal bevares. Så sker der ikke noget, hvis kniven smutter lidt, det skal jo fj ernes alligevel.

3

De øvrige tre sider skæres. Her bruger vi den samme plade, som vi brugte til at finde den rette placering nedefra - den har målene, og den giver os automatisk de rette hjørner.

4

Tagpappet inden for de fire snit fjernes. Det er et gammelt paptag, så der er tre lag pap, og det tager lidt tid at få skåret gennem alle lag og fj ernet alt. Et koben er en god hjælp.

5

Vi skærer gennem bræddelaget med stiksaven. Igen skærer vi i et par centimeter inden for kanten, så vi stadig kan korrigere en lille smule. Det færdige mål på hullet skal være 61 x 91 cm.

6

Så bryder lyset igennem. Vi skærer i første omgang lidt inden for den planlagte kant, så vi kan rette til undervejs.

03
Tagvinduet gøres fast 8 Trin

Gør dig stor umage med at få vinduet til at ligge parallelt med væggen i rummet, da en skævhed mellem lysningen og væggen ses meget tydeligt.

Ud over at ligge rigtigt i forhold til den nærmeste væg skal vinduet også ligge, så rammen foroven og forneden ligger helt vandret. Hvis taget er lidt skævt, må du klodse rammen op med fx murpap eller plastbrikker, inden du gør vinduet fast.

1

Vinduet rettes til efter en væg nede i rummet. Vi lægger vinduet over hullet og sikrer med vaterpas og tommestok, at vinduet ligger parallelt med væggene.

2

Pappet skæres igen til, denne gang langs med kanterne på vinduet. Hvis pappet er helt jævnt, kan du springe dette over og lægge rammen ned mod pappet.

3

Brædderne blotlægges, så vinduet kan lægges direkte på bræddelaget, fordi her er der så mange samlinger og overlap i tagpappet, at vi ellers ikke kan få rammen ned at ligge stabilt.

4

Brædderne skæres over 8 cm fra papkanten, så er der fin plads til lysningen.

TIPS: Er der langt til spæret fra bræddeenderne, skruer du en lægte fast under enderne med greb ud i de hele brædder.

5

Det gamle tagpap gøres fast. Der vil ofte være noget af det omkringliggende pap, der ligger løst, og det klæber du fast til brædderne med Tagtæt.

6

Læg vinduet op. Det rettes til, så det ligger helt parallelt med væggene i rummet nedenunder. Og det skal ligge vandret i top og bund. Gør det ikke det, klodser du det op med murpap eller plastklodser.

7

Vinduet skrues fast med de medfølgende skruer. Først borer du for i plastkarmen med et 4,5 mm bor.

8

Efter mange tilløb har vi skåret det endelige hul i både pap og bræddelag, og det er tid at lukke til med vinduet.

04
Vinduet lukkes til mod pappet 8 Trin

Vinduet er gjort fast på taget, og nu skal vi til at sikre, at der ikke kan komme vand ned, hverken fra regn eller sne.

Materialerne til at lukke tæt er en klæbrig fugemasse, tagpap og profillister.

Teknikken er at arbejde nede fra og op, så regnvandet hele tiden løber den rette vej væk fra konstruktionen - og samtidig at klæbe tingene sammen, så der tages bedst muligt højde for, at vand somme tider presses opad.

1

Karmen rengøres med renseservietter eller andet, der tager fedt, så du får optimal vedhæftning til din klæber.

TIPS: Rens af, før du går i gang med at skære tagpap til, så kan karmen nå at tørre imens.

2

De nye stykker tagpap skæres til med en skarp kniv - se i vejledningen. Skær med støtte af en fukssvans eller tømrervinkel, så stykkerne bliver vinkelrette. Det er lidt nørdet, men det ser altså pænere ud.

3

Luk overgangen mellem pap og vindue med den meget klæbende tagfugemasse. Her er risikoen for, at der trænger vand ind i konstruktionen, størst.

4

De sidste snit i tagpap­ stykket skæres på stedet. Læg stykket, hvor det skal sidde, og skær det til efter vinduets hjørne. Her er det ekstra vigtigt med en skarp kniv. Begynd med stykket forneden.

5

Tryk en slange af klæber ud på den øverste del af papstykket, den del, der skal sidde på vindueskarmen.

6

Papstykket lægges op til kanten af vinduet og trykkes godt fast, så det sidder glat på karmen hele vejen.

7

Den anden halvdel af stykket klæbes fast. Du løfter det op og trykker Tagtæt ud på det også, så trykkes det godt på plads. Fortsæt med de to stykker i siderne og til sidst stykket på toppen.

8

Vi smører i første omgang kun klæber på den del af papstykket, der sættes på rammen - når den del er trykket fast, får resten af stykket også en gang klæber.

05
Plastkuplen spændes på 5 Trin

Både klæberen og pappet har den fordel, at de bliver bløde og kan lukke små utætheder, når det er rigtig varmt - men det betyder også, at pappet på en hed dag kan miste grebet.

Derfor skruer vi lister på vinduets sider, så pappet ikke kan glide ned, og så slutter vi af med at sætte regnsensoren op og lukke med plastkuplen.

Så mangler lysningen på indersiden.

1

Profillisterne skrues på efter vejledningen med de medfølgende skruer. Oversiden af listerne sættes 1 cm lavere end karmens overkant.

2

Regnsensoren klikkes fast på karmen. Den får vinduet til automatisk at lukke til, hvis det står åbent, når det begynder at regne.

3

Kuplen gøres fast. Fjern beskyttelsesplasten på undersiden af kuplen, og skru den fast. Du skal trykke til for at få skruerne til at gribe fat, de skal trykke en gummiliste flad.

4

Beskyttelsesplasten trækkes af oversiden, og du har sat vinduet op. Nu skal lysningen bygges op på indersiden, og vinduets ledninger trækkes ned til noget el, så det kan styres nedefra.

5

Investerer du i den avancerede fjernkontrol, kan du ikke alene åbne og lukke vinduet nedefra, du kan programmere vinduet til at gøre det på bestemte tidspunkter, styre et gardin og meget andet.

Materialer

• 1 ovenlyskuppel (CVP 060090 fra Velux) med profillister, skruer m.m.
• 1 rulle overpap (30 cm x 7,5 m)
• Afslutningsskinner
• 5 tuber plastisk tagfugemasse (her Tagtæt fra Dana)
• Evt. touchscreen-fjernbetjening
• En plade masonit el.lign. på 60 x 90 cm til arbejdet

Dertil kommer dampspærre, krydsfiner og støttelister til lysningen, der lukker af mellem loftet og vinduet, og evt. en flexslange til at føre ledningen ned.

Specialværktøj

• Skarp kniv med mange blade

Tidsforbrug

2-3 dage med lysningen

Pris

9000 kroner for vindue, tagpap og fugemasse. Det koster 3000 mindre, hvis det ikke skal være elektrisk. Dertil kommer lysningen.

Sværhedsgrad

Du behøver ikke være tømrer for at sætte vinduet ind, men du skal være omhyggelig med placeringen og med at lukke tæt på taget.

Tegning

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Ovenlysvinduer