Nyt vindue - i murværk og facade af træ

Det ikke svært at skifte et vindue. Og det gælder uanset, om det skal sidde i et træhus eller en muret facade. Fremgangsmåderne har nemlig en del tilfælles. Vi viser dig begge teknikker.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
6.000 kroner

Intro

I denne gør det selv-vejledning viser vi, trin for trin, hvordan du:

 • forbereder vindueshullet i både mur og træ
 • måler rigtigt op
 • monterer vinduet i murværk
 • monterer vinduet i træværk

God fornøjelse!

LÆS OGSÅ: Her har vi samlet alle vores råd og vejledninger om vedligeholdelse og udskiftning af vinduer.

Vejledning

01
Forberedelse for både mur og træ 5 Trin

Uanset om vinduet skal monteres i træ-eller murværk, er der nogle ting, der skal være i orden, før du kan begynde at montere det. Du skal bl.a. rense vindueshullet for ujævnheder og klodse vinduet op, så det er helt i vater.

Selv små skævheder kan få store konsekvenser, når du tager vinduet i brug. Vi anbefaler derfor, at du altid tjekker en ekstra gang med vaterpasset, inden du skruer vinduet fast - uanset om dit hus er bygget af træ eller sten.

1

Afmontér det gamle vindue. Du er ofte nødt til at tage både bajonetsav og koben i brug. Men vær forsigtig, så du ikke beskadiger træ- eller murværket, hvor vinduet skal sidde i.

2

Fej falsen med en kost, og fjern gamle fugerester, så den er helt plan, når det nye vindue monteres.

3

Gør klar til at klodse vinduet op. Det gør du med klodser, et kort vaterpas og et lige stykke træ, som gør det midlertidigt ud for vinduets bundkarm. Sørg for at stoppe isolering ind under vinduespladen, nu hvor der er åbent, og du nemt kan komme til.

Er vaterpasset ikke helt i vater, må du enten tilføje eller fjerne en af-eller af standsklods.

4

Sæt vinduet på plads. Opklodsningen skal sørge for, at der er plads til en fuge på 12-15 mm foroven. Det samme gælder i siderne. Herefter kan du fiksere og finjustere vinduets placering med kiler eller winbags.

Eftersom vores vindue buer lidt i toppen, lever vi med, at fugen kun bliver 7-8 mm ude i hjørnerne.

5

Kontrollér med et vaterpas, at vinduet flugter med husets facade. Det er vigtigt på træfacader, hvor der skal laves indfatninger. På murværk kan vinduet med fordel trækkes 4-5 cm tilbage.

02
Montering i murværk 5 Trin

1

Montér karmen med 7,5 x 112-mm-karmskruer uden hoved. Bor for med et 6-mmtræbor i karmen og et 6-mm-murbor i murværket. Tjek løbende med et vaterpas, at vinduet både er i lod og vater.

2

Stop isolering ind mellem mur og karm. Brug en trækile eller en spartel. Der skal være ca. 3 cm ud til forkanten af karmen, så der både er plads til fugestop og fuge.

3

Pres fugestop ind mellem mur og karm. Fugestoppet sikrer, at fugen kun hæfter i siderne. Lægger du fugestoppet præcist, bliver fugearbejdet en del lettere. Der skal være plads til en ca. 1 cm dyb fuge.

4

Læg en fuge rundt om hele karmen. Vær omhyggelig, og læg fugen stille og roligt med et jævnt tryk på fugepistolen. Der kan være stor forskel på kvaliteten af byggefuger, og det betaler sig at vælge en af god kvalitet.

5

Glat fugen med en fugepind. Ved at sætte fugepinden i sulfovand dagen i forvejen undgår du, at den hænger fast i fugemassen og trækker den med af. Når du glatter fugen, skal du kun presse en lille smule. Presser du for hårdt, risikerer du at ødelægge formen på fugen.

03
Montering i træværk 5 Trin

1

Bor for i karmen. Vi borer 10 cm fra toppen og 10 cm fra bunden med et 6-mm-sneglebor. Herefter skrues karmen fast til huset med 7,5 x 92-mm-montageskruer.

2

Stop isolering ind under karmen og hele vejen rundt om vinduet. Brug evt. en trækile eller en spartel til at stoppe det ind med.

3

Sav sålbænken til. Den skal gå 1,5 cm længere ud i hver side end de lodrette indfatninger. Ved at save skråt kan du trykke sålbænken helt ind i vindueshullet.

4

Hold indfatningerne op mod sålbænken, og markér den vinkel, de skal skæres i. På den måde kommer de til at følge sålbænkens hældning. Skru herefter indfatningerne fast, så de har en afstand på 2-3 mm ned til sålbænken.

5

Fug mellem bundkarm og sålbænk med en god byggefuge. Fugen skal ligge 15 mm inde fra karmens forkant, så regnvandet kan dryppe ned på sålbænken. Herefter kan du fuge rundt om resten af vinduet.

Materialer

 • Vindue
 • Karmskruer
 • Afstandsklodser til opklodsning
 • Isolering 16-20-mm-bagstop
 • Byggefuge, fx Dana 522

Specialværktøj

 • Bajonetsav
 • Evt. winbags

Tidsforbrug

Ca. en arbejdsdag pr. vindue.

Pris

2.000-6.000 kr. for et tofagsvindue afhængigt af størrelse og kvalitet.

Sværhedsgrad

Det er slet ikke så svært, som mange tror. Det mest udfordrende er at klodse vinduet op, så det både står i lod og vage.

Tegning

Mål rigtigt op

Højden (H) fra vindueshullets underside til overliggeren minus plads til fugen, som er 1,25 cm i hver side - altså 2,5 cm i alt. Bredden (B) fra side til side, igen minus 2,5 cm til fugen. Det er meget vigtigt, at du har disse mål, og at det er de mål, du giver til vinduesproducenten. Mål op flere steder på vinduet, og mål altid udefra.

Mål rigtigt op

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

TIPS: Forlæng fugemassens levetid

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Vinduer