Grøn og stærk indkørsel med græsarmering

Med græsarmeringssten får du en stærk indkørsel, der er nem at vedligeholde, og som kan suge store mængder regnvand. Se, hvordan underlaget opbygges, og stenene lægges.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 uge
Pris
11.000 kroner

Intro

Meget ofte er en ny indkørsel en massiv flade af betonsten. Sådan behøver det ikke at være. Hvis du vælger græsarmering, skal du godt nok også lægge fliser, men med huller i, så der kan vokse græs.

Vælger du armeringssten eller “fliser” i plast med store huller til jord, vil der kunne trænge meget vand ned i jorden. Det er værd at overveje, hvis dit kloaknet let bliver belastet ved kraftige regnskyl.

En grøn indkørsel er lige så stærk som en klassisk indkørsel i betonsten og har en meget lang levetid. Den er desuden nem at holde - græsset skal bare slås regelmæssigt ligesom en almindelig græsplæne og have gødning et par gange om året.

Beton eller plastik?

Der findes mange forskellige typer af græsarmeringssten - de fleste i beton, men der findes også nogle i plast. Inden du vælger, skal du overveje, hvor meget du skal gå på belægningen. Jo mindre græs der kan vokse i fugerne, des bedre er stenene at gå på. Betonsten er generelt også stærkere end plast, der til gengæld er betydeligt lettere.

GRÆSARMERINGSBLOK

G75, beton, 7,5 x 21 x 21 cm.
Cirka 250 kr. pr. kvm.

GRÆSARMERINGSBLOK, HOLLÆNDERSTEN,

beton, 10 x 20 x 20 cm.
Cirka 200 kr. pr. kvm.

GRÆSARMERINGSBLOK

i beton (IBF), 10 x 30 x 40 cm.
Cirka 265 kr. pr. kvm.

GRÆSARMERINGSFLISE

i plast (ProGrass),
4,5 x 39 x 50 cm.
Cirka 169 kr. pr. kvm.

GRÆSARMERINGSFLISE

i plast (Plastmo),
3,8 x 38,6 x 58,6 cm.
Cirka 315 kr. pr. kvm.

Vejledning

01
Underlaget gøres klar 6 Trin

Underlaget skal være stærkt, når det skal holde til tunge biler, så det ikke synker, og der fx kommer hjulspor. Det er altafgørende for et godt resultat, at du fjerner det øverste lag muldjord og bygger et nyt underlag op af bundsikringssand og stabilgrus. Lagene skal komprimeres undervejs, og der skal laves fald, så vandet bliver ledt væk fra huset.

Du skal også sørge for, at stenene ikke kan skride ud til siden. Det gør du ved at lave kantsikring, fx ved at støbe en kant i jordfugtig beton som her.

1

Det underste lag bundsikringssand komprimeres med en 200-kg pladevibrator. Fordel det så jævnt som muligt oven på jorden, og kør på kryds og tværs med pladevibratoren.

2

Støb en kraftig kant i jordfugtig beton, så du ikke risikerer, at stenene skrider. Sæt en murersnor op, hvor kanten skal være. Kanten bygges op ved at holde en retskinne langs snoren, mens du fylder op med beton.

3

Læg stabilgrus på, og lav fald i indkørslen, så vandet bliver ledt væk. Placér to stålrør i gruset, som faldet kan måles ud fra. Rørene skal ligge 2 cm over den planlagte højde, da laget bliver komprimeret og “skrumper”.

4

Stabilgruslaget rettes af, når du har styr på faldet. Brug en retskinne eller et langt, lige bræt, som du kører hen over rørene med zigzagbevægelser. Det er lettest, hvis du har en hjælper. Bagefter fjernes rørene.

5

Komprimér underlaget, når betonkanten er tør efter ca. 3 dage. Hvis gruset er tørt, bør du vande det med en haveslange, inden du kører med pladevibratoren. Laget vil sætte sig ca. 2 cm, når det er komprimeret.

6

Læg afretningsgrus på, og ret det af med retskinnen, der igen køres hen over stålrørene, som du har lagt ned i den rette højde i underlaget. Afretningsgruset skal have en højde på ca. 3 cm.

02
Stenene lægges 5 Trin

Det er vigtigt, at stenene lægges i forbandt, når det er til en belægning i en indkørsel med tung trafik. Sten i forbandt - altså hvor stenene lægges forskudt i forhold til hinanden - giver den stærkeste belægning, fordi stenene nærmest låses sammen.

Når du skal lægge sten på et større areal, er det en god idé at holde snor i retningen, så du ikke risikerer, at en lille skævhed vokser sig stor. Det kan du gøre ved at sætte en snor op for hver fjerde række, som stenene skal rettes ind efter.

1

Stenene lægges med en fuge på 2-5 mm og i halvforbandt, dvs. at hver anden række starter med en halv sten, så samlingerne ikke er ud for hinanden. Det giver den stærkeste belægning.

2

Så gælder det bare om at lægge sten. Når de skal skæres til, kan du bruge en kraftig fliseklipper, som evt. kan lejes.

3

Spænd en murersnor ud for hver fjerde række, så du sikrer, at stenene holder en lige linje. Her svarer det til 80 cm.

4

Fyld hullerne i belægningen med jord, når alle sten er lagt. Den bedste jordblanding består af lige dele muldjord og grus, som du nemt kan blande i en trillebør og fordele på belægningen med en stiv kost.

5

Kør en sidste gang med pladevibratoren, så jordblandingen kommer på plads. Fyld evt. efter, hvis det er nødvendigt. Og så skal der strøs græsfrø ud over belægningen, så jævnt som muligt, som en almindelig plæne.

Materialer

  • 9 m3 bundsikringssand
  • 7 m3 stabilgrus
  • 1 m³ jordfugtig beton
  • 2 m³ afretningsgrus
  • 45 kvm græsarmeringssten
  • 1 m³ muldjord og 1 m³ fugegrus
  • Græsfrø

Specialværktøj

  • Pladevibrator, 200 kg
  • Fliseklipper, kraftig

Tidsforbrug

Ca. 1 uge.

Pris

Ca. 11.000 kr. for 45 kvm.

Sværhedsgrad

Det er vigtigt, at underlaget er i orden, specielt i en indkørsel. Selve fliselægningen er ikke svært.

Tegning

Underlagets opbygning

Det er vigtigt, at du laver et solidt underlag til en græsarmerings belægning - især når der skal køre biler på den.

De er tunge, og for at undgå at der kommer kørespor, skal det øverste lag jord fjernes og erstattes med grus, der komprimeres, så det bliver fast.

Underlagets opbygning

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du pladevibratoren

Pladevibrationen er en relativ simpel maskine, til gengæld er den helt uundværlig, når du skal sikre en fast og jævn bund under fliser og belægningssten. I denne video kan du se, hvordan du betjener maskinen.

TEKNIK: Deling af sten og fliser

En kraftig vinkelsliber med diamantskive klarer opgaven

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Indkørsel