Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Grøn indkørsel

Print Gem artikel

En indkørsel behøver ikke at bestå af ensartet grå beton. Hvis du vælger græsarmering, får du en grøn indkørsel med masser af fordele.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4 dage
Pris
6.000 kroner
Grøn indkørsel

Intro

Græsarmeringssten er belægningssten, hvor der skal gro græs i fugerne, så indkørslen får et mere grønt look. Græsset holder sig pænt, fordi du ikke kører direkte oven på det. Belægningen er lige så stærk som en traditionel indkørsel med betonsten. Om vinteren sparer du salt og grus, fordi overfladen ikke bliver nær så glat som en indkørsel med betonsten, da overfladen er mere nubret.

I sommerhalvåret slipper du for at luge ukrudt mellem stenene, for nu er det faktisk meningen, at der skal være grønt i fugerne. Og når blot græsset får ordentligt fat, skal det nok holde ukrudtet i skak. Det eneste, du skal gøre, er bare at slå græsset med plæneklipperen en gang imellem.

LÆS OGSÅ: Sådan får du en stærk plæne med græsarmering!

Vejledning

Klargøring

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Inden du går i gang med at lægge sten, skal du sørge for, at underlaget er i orden - godt komprimeret - så stenene ikke sætter sig. På tegningen nederst kan du se, hvordan du bygger underlaget op.

Du skal også sørge for at lave fald på underlaget på min. 1 cm pr. m. Det kan du gøre ved at slå pæle i underlaget, som du kan lægge et 2 m langt vaterpas oven på. Hvis du lægger en 2 cm’s klods under vaterpasset i den ende, som indkørslen skal hælde ned imod, får du et passende fald, når vaterpasset er i vage. Du justerer blot pælene og banker dem i jorden, til de står i en højde, der svarer til stenenes tykkelse plus flisegruset.

1

Asfalten skæres til, så der er en lige kant at lægge græsarmeringsstenene op ad, når du har bestemt dig for størrelsen på indkørslen. Der bruges en stor vinkelsliber med diamantskæreskive.

2

Lav fald på underlaget. Slå pæle i med ca. 1,9 m’s afstand, og placer et 2 m langt vaterpas ovenpå. Med en 2 cm tyk klods under vaterpasset i den ende, der vender væk fra huset, laves et passende fald. Slå pælen ned, til vaterpasset er i vage.

3

Reguler pælene, så der kommer et fald på min. 1 cm pr. m. Det er smart at afsætte målet for sten og flisegrus på pælen. Her er det mål 11 cm - 8 cm til sten og 3 cm til flisegrus.

Underlaget

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Når du etablerer fald på indkørslen, gælder det både lagene af stabil- og flisegrus, så den færdige stenbelægning har en let skrånen væk fra huset. Faldet på gruslagene får du ved at lægge et par lige stålrør med det rette fald ned i underlaget.

Lagene rettes af med et lige bræt, der trækkes hen over stålrørene. Bagefter køres underlaget over med en pladevibrator på kryds og tværs, så det bliver godt komprimeret. Det er vigtigt for at få et godt resultat. Ellers risikerer du nemlig, at stenene synker der, hvor bilen typisk holder parkeret.

1

Fyld stabilgrus på underlaget, op til mærkerne på pælene. Fordel det så jævnt som muligt.

2

Ret stabilgruset af med et langt lige bræt eller en retskinne. Fjern først pælene, og læg to stålrør ned i stabilgruset. Brug 2 cm’s klodsen og vaterpasset igen til at lave fald på underlaget.

3

Kør stabilgruset over to gange med en pladevibrator - først på langs og dernæst på tværs. Hvis gruset er tørt i dybden, skal det vandes, så du vibrerer til et ordentligt fast underlag. Fjern rørene, inden du vibrerer.

4

Kom flisegrus på stabilgruset, når det er vibreret. Læg så de to stålrør med fald oven på underlaget, 7 cm under færdig højde. Tjek med brættet, om der er huller. Hvis der er, fyldes de op. Kom så flisegrus på, og træk det af med brættet.

Læg stenene

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Nu kan du komme i gang med at lægge græsarmeringsstenene. Spænd først en snor ud vinkelret i hele indkørslens længde, så du har noget at rette dig efter.

Stenene lægges ud langs snoren - række efter række. Når du har lagt en række, lægger du et lige bræt langs stenene, så du kan tjekke, at de ligger lige på rækken. Du skal også sørge for, at der er 3 mm’s luft mellem hver række. Det sikrer du ved at placere små plader af masonit mellem stenene. Start hver anden række med en sten i halv størrelse, så stenene kommer til at ligge forskudt i forhold til hinanden i såkaldt halvforbandt. Det giver en stærk konstruktion.

1

Spænd en snor vinkelret ud mellem huset og asfaltkanten, som indkørslen skal gå ud til. Start ved snoren, og læg den første række sten ud langs asfaltkanten. Det er vigtigt, at første række ligger præcist.

2

Læg et lige bræt langs stenene, når første række er lagt, og fyld fugen op med fugesand. Afstanden mellem stenene styres med små stykker af masonit (3 mm), så fugerne bliver ens. Pres stenene op mod brættet. De fikseres, når fugerne bliver fyldt.

3

Læg den næste række af sten. Den starter med en halv sten - og sådan skal du blive ved med at starte hver anden række med en halv sten - så der kommer såkaldt halvstensforbandt. Husk at lægge masonitplader ned mellem stenene.

4

Fyld fugesand i næste fuge, når du har lagt to rækker sten med masonit-stykker imellem. Masonitstykkerne mellem første og anden række trækkes op med en spidstang, så den kan fyldes op. Når du har lagt en række sten mere, fyldes næste fuge.

5

Hug stenene over, hvis du har brug for tilpasning. Det gøres hurtigst og nemmest med en gammel økse og en mukkert. Lav en høj af flisegrus. Læg stenene på den, og hold øksen i rillen. To slag med mukkerten, og stenen er delt.

6

Når fugerne fyldes løbende, er det muligt at gå og kravle på stenene, uden at de rykker sig. Tjek breddemålet for hver flerde række sten. Ret dem ind, hvis der er behov for det.

7

Læg brættet langs stenene for hver fjerde række, og ret dem ind, så de støder op til brættet. Når stenene er rettet ind, trækkes masonitstykkerne op, og der fyldes fugesand i.

8

Stenene transporteres på en sækkevogn. Der skal bruges mange sten til en belægning på 20 m, så det er en stor hjælp at bruge en sækkevogn. Du kan hurtigt stable 10 sten.

Kantsikring

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Det er vigtigt, at du laver en kantsikring omkring en indkørsel, så belægningsstenene ikke skrider ud til siden, når bilen kører på dem. Her laves kantsikringen med tørbeton, der købes færdigblandet og blot røres op med vand. Betonen fyldes i en rende, der er gravet langs den ene side af indkørslen, så betonen danner en kant, både langs sten og underlag. I den anden side er indkørslen her sikret med en sti af holmegårdssten.

Når du har sikret kanterne, skal overfladen vibreres, så stenene bliver presset ned i samme niveau. Til sidst skal du blot fordele jord eller topdressing i fugerne, så du kan så græs.

1

Lav en kant af beton langs stenene. Grav først en lille rende, og fyld betonen i den, så det danner en lille “vold”, der er bredest forneden. Kantsikringen laves her af tørbeton. Den hærder efter cirka en uges tid.

2

Kør en tur med pladevibratoren, så stenene kommer ned i samme niveau. Kør på tværs af læggeretningen, så fugesandet kiler sig godt ned mellem stenene og fikserer dem totalt.

3

Hæld jord ud over stenene, og fordel den i fugerne med en kost. Fej lidt skråt på fugerne, så jorden kommer godt ned og bliver jævnt fordelt. Kør så endnu en gang med pladevibratoren. Her består jordblandingen af topdressing.

4

Så kan du så græs i fugerne. Det er lettest at fordelene frøene jævnt, hvis du bruger en bøtte med mindre huller at hælde af, fx en bøtte til vejsalt.

5

Det eneste, du skal gøre ved en indkørsel med græsarmering, er at slå græsset en gang imellem.

Materialer

Til 20 m2 indkørsel:

 • Græsarmeringssten (her rustik GA 50 fra IBF)
 • 3 m2 stabilgrus
 • 1 m2 flisegrus
 • Tørbeton, 2 sække a 20 kg
 • Fugesand, 10 sække a 20 kg
 • Topdressing, 5 sække af 50 kg
 • Græsfrø, 0,5 kg

Specialværktøj

 • Pladevibrator, min. 100 kg

Tidsforbrug

3-4 dage for 20 m2

Pris

Cirka 6000 kroner for 20 m2

Sværhedsgrad

Det er nemt nok at lægge sten, men vær omhyggelig med at få komprimeret bunden, så stenene ikke sætter sig.

Tegning

Sådan er underlaget bygget op

Underlaget skal være i orden, hvis du vil opnå et godt resultat. På tegningen her kan du se, hvordan det er bygget op.

Når du fuger mellem græsarmeringssten, er det vigtigt, at fugerne ikke er fyldt helt op. Fugeblandingen skal være ca. 1 cm under toppen af stenene. Hvis fugerne når helt op til toppen, bliver græsset hurtigt slidt ned, og arealet bliver ikke ensartet grønt og pænt.

Det er vigtigt, at underlaget bygges op på en fast bund, hvor al muldjord er fjernet.

Log ind eller køb adgang

Med 1 cm’s afstand fra stentop til fuge er rødderne beskyttet, så græsset bedre kan klare trafikken.

Log ind eller køb adgang

Tips & Tricks

Forskellige typer armeringssten

Du kan få mange forskellige typer græsarmeringssten. Inden du vælger, skal du overveje, hvor meget du skal gå på belægningen. Armeringssten med et stort græsareal er nemlig ikke så behagelige at gå på, fordi du kun træder på stenene, da græsset ligger en anelse under stentoppene.

Græsarmeringssten med et græsareal på 75 pct. er ikke så behagelige at gå på

Græsarmeringssten med et græsareal på 35 pct. er fine at gå på.

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Grøn indkørsel
Total pris: null purchase.price.currency
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
  • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
  • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
  • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage