Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Byg gæstehuset i moduler

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Huset her er 13 kvadratmeter og fungerer som tilbygning til et sommerhus. Det er bygget i overkommelige moduler og i en kvalitet, som langt overgår, hvad der findes af præfabrikerede huse.

Byg gæstehuset i moduler

Klar til gæster i sommerhuset. Det lille hus rummer snildt en familie med to børn.

Intro

Der skulle være plads til en dobbeltseng, en køje og en briks, og så skulle der være siddepladser til alle rundt om et bord og et sted at gøre af bagagen.

Sådan lød kravene til det gæstehus, familien ville have bygget i tilknytning til sommerhuset. Huset blev bygget, for at det kunne blive en fornøjelse og ikke en byrde at have gæster.

Skræddersyet topkvalitet

I stedet for at gå efter et samlesæt fra byggemarkedet valgte vi at designe huset selv og byggede det hele op helt fra bunden. Økonomisk gav det ikke den store forskel, men med det skræddersyede hus fik vi mulighed for at indrette huset, helt som vi ønskede, og så blev kvaliteten langt højere.

LÆS OGSÅ: Anneks

Den samlede pris for projektet blev omkring 50.000 kroner, inklusive isolering af både gulv, loft og vægge, selv om huset egentlig kun er tænkt til sommerbrug. Og en lille terrasse blev der også råd til.

Huset er 13 kvadratmeter.

Før du går i gang

Vi bringer historien her som inspiration og som eksempel på, hvordan opgaven kan gribes an.

Hvis du kaster dig ud i så omfattende et projekt, er det meget vigtigt, at du deler projektet op i etaper, som du frit kan gå til og fra. Det havde vi tænkt ind i dette projekt helt fra start.

LÆS OGSÅ: Få perfekt resultat med et tegneprogram!

Det samlede tidsforbrug – men lidt hjælp fra venner og bekendte undervejs – blev omkring fire weekender, men så var der også tid til afslapning og hygge undervejs.

Vejledning

Bund på solidt punktfundament

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Mens betonen hærdede, lavede vi bundrammen lidt væk derfra. Vi brugte trykimprægnerede bjælker. To 50 x 200 mm blev forbundet med ni 50 x 150 mm bjælker med bjælkesko.

Et punktfundament er en af de nemmeste metoder, når du skal sikre, at huset har en solid bund at stå fast på.

Punktfundamentet her består af seks mufferør i beton på 10 cm i diameter og 100 cm lange fordelt i to parallelle rækker. Vi gravede ca. 90 cm ned, stampede en plan bund i hullerne og stillede rørene med muffen nedad. Hullerne blev fyldt igen og stampet godt til, så rørene stod lige. Derefter blev der fyldt beton i rørene og stukket et stykke vindtrækbånd ned i den våde beton, så der stak ca. 15 cm op 5 cm fra rørenes forkant. Vindtrækbåndet skruede vi senere fast til de to yderste remme, så huset er solidt forbundet til fundamentet.

1

Den samlede ramme blev prøveudlagt for at sikre, at alt passede og var i vinkel.

2

Herefter blev der monteret galvaniseret tråd for at holde på isoleringen.

3

Felterne blev fyldt ud med isolering i 150 mm tykkelse for at sikre mod kulde fra jorden.

4

Fyrretræsgulvet blev monteret med skjult sømning.

5

Vi brugte en sømpistol, men du kan også vælge at skrue gulvet fast med specialskruer.

6

Da bundrammen var færdig, ofrede vi en billig presenning til at dække det sarte gulv. Så kunne vi gå til og fra arbejdet, selv om der skulle komme en byge.

Konstruktion af sider og tag

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

De to siderammer gør det nemt at rejse væggene.

Med en hjælper var det en smal sag at rejse de to siderammer, støtte dem midlertidigt og derpå bygge selve gavlkonstruktionen. Da ydervæggene var på plads, lagde vi den kraftige bjælke øverst (tagåsen) på plads. Den stikker 100 cm uden for husets skelet af hensyn til terrassen. De ni spær blev lagt op parvis. Vi lavede først et spær og brugte det som skabelon for de øvrige. Det hele blev monteret med 5 x 90 mm skruer og samlet på midten med lasker af krydsfiner.

1

De to siderammer blev samlet på forhånd og er bygget helt ens op af 45 x 145 mm bjælker samlet med beslag og 5 x 90 mm skruer.

2

Siderammerne blev skruet fast oven på presenning og gulvbrædder og holdt lodret med forskallingsbrædder, mens gavlene blev bygget.

3

Lodrette hjørner fik skråstivere for at sikre ekstra stivhed.

4

Da spærene var på plads, sømmede vi taglægter fast for hver 46 cm. Afstanden mellem lægterne afhænger af tagtypen. Vi brugte fibercement.

5

Vindtrækbånd blev strammet diagonalt over spær og under taglægter.

6

Så er husets ydre skelet ved at være på plads, og støttebrædderne kan fjernes.

Beklædning af sider og tag

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Da skelettet var på plads, skulle huset pakkes ind i vindpap og beklædningsbrædder.

Nu gjaldt det om at gøre huset tæt. Vindpap blev skåret, foldet og hæftet omhyggeligt, så kun huller til vinduer og dør stod tilbage. Dernæst var det tid til beklædningsbrædderne, der holder pappet på plads og beskytter det. Vinduer og dør blev sat i til sidst, da huset var beklædt hele vejen rundt.

1

Vindpappet monteres med så få samlinger som muligt, og lagene lægges, så overlappene fører vand til ydersiden af væggen.

2

Beklædningsbrædderne skæres groft til. Fer og not blev presset helt sammen, inden de blev sømmet med to søm ved hver bjælke.

3

Ved vinduer skulle der tages højde for plads til sålbænken. Vi brugte en 25 mm styreklods til at sikre afstanden til overkant af brædderne.

4

Da alle brædder var sømmet færdig hele vejen rundt om huset, skruede vi et helt lige bræt fast nederst som anslag for rundsaven.

5

Vi stillede rundsaven på 15 grader og en skæredybde på 22 mm. Den skrå vinkel sikrer, at regnvand bliver ledt væk, så brædderne tørrer hurtigt.

6

Døre og vinduer blev sat i, da hele huset var beklædt med brædder.

7

Vejret tillod, at vi kunne montere loftsbrædder før taget. Vi brugte 50 mm dykkere.

8

De indvendige vægge blev sømmet på. Ligesom til loftet er det profilbrædder i fyr.

9

Indvendigt tilpasses inddækningen rundt om vinduerne med MDF-plade, så der kan laves flotte afslutninger med indfatninger rundt om vinduerne.

10

Vi sparede mange timer, fordi vejret tillod at lave loft først og derefter isolere oppefra. Vi brugte to lag 95 mm batts og forskød dem, så samlingerne ikke var gennemgående.

11

Eternitpladerne lægges uden undertag. Skumstrimler sikrer tætheden mellem pladerne, der skrues fast i lægterne med franske skruer gennem bølgetoppene.

12

Isolering og lægning af de i alt 24 fibercementplader tog mindre end en dag. Eternitplader er en af de hurtigste tagtyper at lægge.

13

For at stabilsere taglægterne skruede vi en lægte fast på tværs, så yderkanten flugtede med kanten af tagpladerne. Bagefter savede vi lægteenderne af.

14

Det lille gæstehus ved siden af sommerhuset begynder at tage form. Her bliver plads til 4 overnattende gæster.

Maling, udhæng og indvendige detaljer

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Det kan godt betale sig at male ydervæggene, før man monterer stern, vindskeder, udhæng og indfatning. Afdækningspladen forneden holder malingen væk fra eternitskørtet, som vi har skruet på bundrammen.

Når taget er lagt, mangler kun de sidste detaljer, før huset er færdigt.

Med tag, vinduer og døre på plads, var huset effektivt lukket af for vind og vejr. Så manglede kun de sidste detaljer, før det nye gæstehus var klar til sommerens feriegæster.

1

Bjælken med tagudhænget blev presset i vater med en lægte, og en stolpe blev stillet op og skruet fast.

2

Sternbrædderne skubbes op til vindskeden, så underkanten flugter, og skrues fast i spærene.

3

Vi brugte en rest fra spærene til at strege op på gavlene, hvor en liste skal bære udhængsbrædderne.

4

Udhængsbrædderne sømmes på gavl, spær og vindskede. Vi brugte blyanten til at styre afstanden mellem brædderne.

5

Vindskederne blev samlet og malet, inden vi monterede dem på taglægteafslutningerne.

6

Vi sørgede for, at vindskederne var lidt for lange, og lagde den højre over den venstre. Så var det nemt at gå op på stigen og save dem smukt til efter en lodret streg.

7

Så er alt udvendigt på huset afsluttet og nymalet.

8

Mellem karm og væg monterede vi et stykke MDF, inden afslutningslisten blev sømmet på.

9

Oppe i kippen er tagåsen fuldt synlig og med til at give rummet karakter.

10

Overgangen mellem væg og loft dækkede vi med en 15 mm liste.

11

Vi byggede en fastmonteret briks, der er både seng og siddeplads. En stribe puder gør, at den fint fungerer som husets sofa i dagtimerne.

12

Dobbeltseng, køjeseng og et hjørne til bagagen. De 13 kvadratmeter kan fint rumme en lille familie.

13

Det lille gæstehus ved siden af sommerhuset begynder at tage form. Her bliver plads til 4 overnattende gæster.

Tegning

Log ind eller køb adgang

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du dykkerpistolen

I videoen her lærer du om dykkerpistolens funktioner og indstillingsmuligheder. Pistolen er en stor hjælp til en lang række opgaver, hvor du gerne vil sømme hurtigt og med en hånd fri til at holde på emnet, fx ved montering af fodpaneler, gerigter, skyggelister, forskallingsbrædder og udhængsbrædder.

TIPS: Præcis tilpasning af isolering

TIPS: Sæt isoleringen i spænd

VÆRKTØJ: Sådan bruger du dyksaven

I denne video lærer du tømrerens favoritsav at kende. Dyksaven føres altid langs med en føringsskinne, der sørger for et præcist snit - uanset om det skal være lige eller vinklet, Om det skal være gennemgående eller ej. Eller om det starter ved kanten eller midt på et emne. Det gør saven oplagt til alt fra riller i et bræt til renskæring langs kanten, når terrassebrædderne er lagt.

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Byg gæstehuset i moduler
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage