20 m² luksusorangeri for under 20.000 kroner

Hvem drømmer ikke om at have et stort orangeri i haven med plads til både drivhusplanter og havemøbler? Luksusorangeriet her er bygget for under 20.000 kroner. Hvis drømme skal gå i opfyldelse til den pris, kræver det, at du bygger selv. Se her, hvordan det kan gøres.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 uger
Pris
18.000 kroner

Intro

Murstenene var i overskud fra et andet projekt, og vinduerne er købt billigt fra et restparti. Men resultatet emmer alligevel af luksus. Har du mod på at gå på jagt efter genbrugsmaterialer og restpartier, kan du selv lave et fedt orangeri, der ikke behøver at koste det hvide ud af øjnene.

LÆS OGSÅ: Byg selv orangeri i træ

Vejledning

01
Fundamentet 5 Trin

Orangeriet er bygget op på et muret fundament, der består af en sokkel af fundablokke støbt i en rende. Ovenpå mures en lille mur med kun fire rækker mursten, der afsluttes med en bundrem foroven, som træ- og glasoverdelen kan bygges ovenpå.

1

Grav en rende til fundamentet, når du har målt op til orangeriets placering. Renden her har en dybde på ca. 100 cm og en bredde, der svarer til spaden.

2

Sæt galger op i hvert hjørne. Galgerne er vinkelrette og sikrer, at orangeriet bliver helt lige. De bankes i jorden ca. 15 cm fra renden, så der kan sættes en murersnor op, hvor fundamentet skal være, uden at snoren rammer ind i galger eller andet. Der fyldes beton i renden, ca. 30-40 cm op.

3

Soklen mures op i fundablokke, når betonen har tørret i mindst et par dage. Soklen består af to rækker fundablokke eller “skifter”, som det også kaldes. Fundablokkene er nemme at rette ind efter snorene.

4

Hulrummet i fundablokkene fyldes med beton i den øverste række og glattes.

5

Der mures fire rækker mursten op oven på fundablokkene. Herpå monteres en bundrem af træ, 45 x 120 mm, som orangeriets overdel af træ bygges op på. I midten graves et hul med sider af fundablokke.

02
Træskelet, tag og gulv 5 Trin

Oven på det murede fundament bygges et træskelet med plads til store, aflange vinduer. Orangeriets tag er enkelt konstrueret og har hældning, ved at det løftes i den ene side. Det giver plads til små vinduer over de store. Indenfor lægges der gulv med trykimprægnerede terrassebrædder.

1

Træskelettet bygges. I hvert hjørne fastgøres en stolpe til bundremmen. Stolperne forbindes med en rem i toppen på langsiderne. Topremmen i den ene langside løftes 45 cm, så der kommer hældning på taget. Mellem vinduesrammerne fastgøres lodrette reglar til top- og bundrem.

2

Sæt de aflange vinduer i. Glasset er bestilt på mål og sættes fast i vinduesrammerne med glaslister. Glasset leveres med en beskyttende film, der nemt fjernes.

3

Der lægges gulv i orangeriet. Strøerne er 45 x 95-mm-reglar, der klodses op på fliser på det stampede underlag. Strøerne placeres med en afstand på 60 cm.

4

Gulvet er terrassebrædder, der lægges med en afstand på 6 mm. Der skal også laves en lem til opbevaringsrummet i midten.

5

Der lægges tag på, her et 10-mm-termotag, der hindrer dannelse af kondens i orangeriet. Taget fastgøres til spærene, og der monteres aluprofiler i siderne.

03
Den sidste finish 4 Trin

Endegavlen i orangeriet er lidt anderledes med træbeklædning på det nederste stykke og mindre vinduer foroven. Inde i orangeriet bygges der bænke i begge langsider, hvor der er plads til kapillærkasser. Plantesækkene lægges dog oven på bænkene, hvor der er boret et hul til hver kapillærkasse, så den er nem at vande. Alt træværket får klar olie, så træet bliver mere modstandsdygtigt.

1

Der sættes træbeklædning op i endegavlen. Her er valgt klinkbeklædning, hvor det øverste bræt placeres lidt ud over det underliggende bræt, så vandet ledes væk. Der sættes glas i resten af endegavlen efter samme princip som ved de øvrige vinduer og med små, asymmetriske vinduer i trekanten op mod det skrå tag.

2

Plantesækkene placeres oven på bænkene i hver side, hvor de knap så kønne kapillærkasser er skjult. Sædet på bænken er opdelt og monteret med hængsler, så der kan åbnes til hver enkelt kapillærkasse. Der er boret hul i sædet, så det er nemt at komme til at vande kapillærkasserne.

3

Træværket har fået transparent træbeskyttelse, så det holder længere - både udvendigt og indvendigt. Over bænkene monteres lister i begge sider på spærene, så det er nemt at binde drivhusplanterne op.

4

Orangeriet er et glimrende opbevaringsrum, når der ikke vokser planter derinde.

Materialer

Tidsforbrug

Ca. 2-3 uger, hvis du arbejder koncentreret.

Pris

Ca. 18.000 kr. Prisen har kunnet holdes nede bl.a., fordi murstenene var i overskud fra et andet projekt, døren er genbrug og vinduespartierne købt billigt som restparti. Det dyreste er termotaget, der har kostet ca. 8000 kr. inkl. tilbehør. Trægulvet har kostet ca. 2800 kr.

Sværhedsgrad

Det kræver god erfaring at bygge orangeriet her, hvor der skal støbes fundament, mures op og sættes vinduer i skrå rammer.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

Tips & Tricks

Magasinartikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Drivhus og orangeri