Byg en dome af skillerumslægter og plastik

Byg din egen bomstærke, billige og imponerende flotte geodome, som helt sikkert vil få naboerne til at tabe underkæben.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
6 dage
Pris
1.200 kroner
Geodome: Sådan gør du

Byg en geodome - og få en god udfordring og et unikt drivhus.

Intro

Her er kap-/geringssavudfordringen, du har ventet på hele livet!

Geodome, på dansk geodætisk kuppel, er en kuppelformet konstruktion, som er sat sammen af trekanter, også kaldet polygoner. Jo mindre og flere trekanter kuplen består af, desto mere rund og blød bliver formen på kuplen.

At geodomen er opbygget af trekanter, gør den umanerlig stærk. Selvom den måske ligner det rene pindebrænde, kan konstruktionen sagtens tåle blæst og sne. De mange trekanter fordeler nemlig vægten ekstremt effektivt over hele overfladen.

LÆS OGSÅ: Byg dit eget shelter

Svær at forstå, nemmere at bygge

Når man kigger på den flotte geodome på billedet, er det nærliggende at tro, at den kræver en doktorgrad i teoretisk fysik at konstruere, og det er faktisk ikke helt forkert. Snittene i hver ende af de mange lægter skal udregnes helt præcist, så alle trekanterne kommer til at læne sig svagt indad mod centrum og i sidste ende former en kuppel.

Det gode er så, at der findes masser af hjemmesider, som kan lave udregningerne for dig. Og den geniale hjemmeside, vi har fundet, giver dig faktisk også en arbejdstegning, så du kan se, præcis hvordan du skal skære alle lægtestykkerne til – bare indtast, hvor stor en geodome du vil bygge, og hvilke dimensioner du vil bruge til lægterne, og så får du en udførlig byggevejledning serveret, lige til at printe ud og følge.

LÆS OGSÅ: Kap-/geringssav test

Vejledning

01
Beregn og design din geodome 3 Trin

Der findes mange forskellige hjemmesider, hvor du kan beregne dig frem til målene på din egen personlige geodome, men vi har fundet én, som er overvejende nem at forstå og arbejde med. Bemærk, at hjemmesiden er meget lang, og at du skal rulle/scrolle langt nedad på hjemmesiden for at se de præcise tegninger, du senere skal arbejde efter.

Når du har beregnet målene på din geodome, er det en god idé at printe arbejdstegningerne fra hjemmesiden ud.

www.acidome.com

1

På Acidomes hjemmeside skal du vælge, hvor stor en radius din geodome skal have, hvilken type samlinger du vil benytte, og hvilke dimensioner der er på de lægter, som du vil bygge kuplen af. Vi har valgt at tage udgangspunkt i en geodome med en radius på 2 meter, som skal bygges i almindelige skillerumslægter.

2

Rul nedad på hjemmesiden til tegningerne over de fire typer lægtestykker, som du skal skære på din kap-/geringssav. På din skærm kan du se, at du skal skære 80 af de røde, som hedder A, dernæst 35 styk af den gule type, B, 30 af den grønne type, C, og sidst 20 af de blå, D. Læg mærke til, at alle stykkerne har et lille nummer i hver ende. Eksempelvis har A nummer 1 i den ene ende og nummer 2 i den anden. Disse tal fortæller, hvordan lægtestykkerne senere skal samles.

De stiplede linjer svarer til lægternes bagsider, som vender indad mod centrum af kuplen. Bemærk tallene i hver ende af lægtestykkerne, her nummer 1.

3

Rul endnu længere nedad på hjemmesiden. Nu kan du se, hvordan de forskellige farver skal samles - altså alle de røde A-ender, som har nummer 2, passer sammen, mens de gule nummer 1-ender passer med A’s tilsvarende 1’er-ender. Vælger du at bygge den præcis samme geodome som her, skal du starte med at bygge 35 trekanter. Brug en gul og to røde lægter til hver af de 35 trekanter. Lægterne i de to andre farver (grøn og blå) bruges til at forbinde de første 35 trekanter. Kuplen ender med at bestå af i alt 105 trekanter.

A2-enderne passer sammen, og A1-enderne passer med B1-enderne (de gule).

02
Indstil saven, og sav lægterne 4 Trin

Det er ekstremt vigtigt, at du får indstillet saven korrekt. Et godt tip er først at lave alle 80 A1-ender, inden du justerer savens vinkler og dernæst saver alle A2-enderne. Når du har lavet det første komplette A-stykke, altså savet begge ender, og længdemålet stemmer 100 procent, bruger du stykket som skabelon og indstiller savens længdestop i den rigtige afstand. Så slipper du for at måle hvert enkelt A-lægtestykke op manuelt. På den måde kan du save alle stykkerne ganske hurtigt. Vi viser, hvordan du indstiller saven til at save A1-enderne.

Dernæst skal du bruge samme fremgangsmåde til at indstille den til målene på de øvrige lægtestykker.

1

Arbejdstegningen viser, at A1-enden skal saves i en skrå vinkel på 28,4 grader med et nedadgående dybdesnit på 79,2 grader. I den anden ende af tegningen kan du se, hvor lang A-lægten skal være.

Tjek, dobbelttjek, og lav så lige et tredje ekstratjek, så du er absolut 100 procent sikker på, at sn ne vender rigtigt i forhold til hinanden.

2

Nu skal du indstille saven, så den skærer i de samme vinkler som vist på tegningen. Skråsnittet på 28,4 grader var ligetil, men vi måtte omregne dybdesnittet, så det passede til indstillingsmulighederne på vores sav. For at skære det helt rigtige dybdesnit indstillede vi saven til 10,8 grader (fordi det lodrette snit på 90 grader minus det skrå dybdesnit på 79,2 grader er lig med 10,8 grader). Fortvivl ikke! Indstillingen af saven er projektets sværeste del!

3

Hver gang du har savet en ende, skal du skrive dens bogstav og nummer, her A1. Når alle A1-ender er savet, indstiller du saven til A2-endens mål og saver den første lægte.

4

Når du har lavet det første A-lægtestykke helt færdigt, altså savet både A1- og A2-enden, bruger du stykket til at indstille landet på din kap-/geringssav med. Når du er færdig med alle A-stykkerne, skal du skære de andre (B, C og D).

03
Saml trekanterne 5 Trin

Så snart du har savet alle fire forskellige typer lægtestykker ud i deres rette vinkler, længder og antal, gælder det om at samle - nu er der kun det sjove og hyggelige byggeri tilbage!

Første skridt er at bygge 35 trekanter. Du skal bruge en gul (B) og to røde (A) lægter til hver. Senere skal du bruge de andre farver, grøn (C) og blå (D), til at forbinde de første 35 trekanter.

1

Start med at lægge lægterne til den første trekant op på dit arbejdsbord. Her kan du se to A-lægter og en B-lægte. Læg mærke til, at det er A2-enderne, som mødes i trekantens top. Tjek med arbejdstegningen, så enderne placeres rigtigt.

2

Læg trekantens nederste lægte, her B-lægten, på arbejdsbordet med “maven” opad. Hold A-lægtens 1’er-ende fast mod B-lægten, bor for, og skru den fast med to 4,5 x 50 mm spunskruer - hold godt fast, mens du skruer, så samlingen bliver præcis.

3

Tag nu den anden A-lægte, bor for, og skru den fast i modsatte B-ende med to 4,5 x 50 mm spunskruer.

4

Nu gælder det toppen af trekanten. Her samler vi den med to 4,5 x 50 mm skruer, én hver vej.

5

De tre første trekanter er bygget og klar til at blive samlet til en fuld ramme. Læg mærke til, at alle tre er identiske og vinklet, så de hælder svagt indad - til denne kuppel skal du lave 35 af dem.

04
Byg den første ramme 5 Trin

Alle trekanter, som består af to røde (A) og en gul (B) lægte, skal forbindes med de grønne (C) og blå (D) lægtestykker. Her viser vi, hvordan du bygger den første ramme. Dén kan du bruge som udgangspunkt for at samle resten.

Når du er færdig med din geodome, kan du eventuelt beklæde den med drivhusplast eller polycarbonat. Du kan også kræse lidt ekstra og bygge en dør og sætte nogle vinduer i. Er du først nået hertil, er der ingen tvivl om, at du evner at lave et smukt geodomedrivhus med masser af lækre detaljer!

1

Læg de tre første trekanter på arbejdsbordet, og løft dem op på midten, eventuelt med en lille malerspand. Da hver trekant netop er vinklet, passer toppene først sammen, når de bliver hævet en smule.

2

Nu starter vi med at skrue den første blå D-lægte fast mellem to trekanter med to 4,5 x 50 mm skruer. Ryk videre, og skru D-lægten fast til den næste trekant. Husk at bore for.

3

Skru toppene sammen. For at opnå den størst mulige styrke gives to 4,5 x 70 mm skruer i hver af de tre trekanters toppe.

4

Den første ramme er færdig, og et godt tip er at rejse den op ved midlertidigt at skrue en lægte ind som støtte på bagsiden.

5

Nu har du et godt udgangspunkt for at bygge resten af din geodome færdig selv. Kig grundigt på arbejdstegningen, og montér resten af lægterne og trekanterne. På et tidspunkt, inden kuplen bliver for stor og tung, skal du bære den ud i haven og bygge videre der.

Materialer

Geodome, 4 meter i diameter

  • 57 x 38 mm skillerumslægter (køb 55 styk på 300 cm, sav af på ca. 100 cm)
  • 4,5 x 50 mm og 4,5 x 70 mm spunskruer (vejrbestandige)

Specialværktøj

  • Kap-/geringssav, der kan vinkles og tiltes og helst med land og stop.

Tidsforbrug

Afsæt et par weekender.

Pris

Ca. 1.200 kr. for skelettet uden beklædning.

Sværhedsgrad

Udfordringen i dette projekt ligger i at indstille saven og skære lægterne helt præcist. Selve samlearbejdet er ligeud ad landevejen.

3D-model

3D-model

Geodome

Kuppelformet drivhus.

Åbn 3D-model

3D-model

Saml trekanterne

Lægterne af de forskellige former lægges sammen og samles til trekanter.

Åbn 3D-model

3D-model

Fra trekant til rammer

3 trekanter samlet til en ramme og ekstra lægter monteres som afstivere.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Drivhus og orangeri