Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Det skal du vide inden du køber lægter

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Lægter er en af de mest almindelige typer trævarer. Se her hvilken type, du skal bruge til dit byggeprojekt.

Lægter: Lægter bruges fx, hvis du skal bygge en skillevæg, hvor du først bygger et træskelet af skillerumslægter, som beklædes med gipsplader.

Lægter bruges fx, hvis du skal bygge en skillevæg, hvor du først bygger et træskelet af skillerumslægter, som beklædes med gipsplader.

Lægter er en af de mest almindelige type trævarer, der bruges til mange byggeprojekter – både ude og inde. Derfor findes lægter også i både trykimprægnerede og ubehandlede versioner, typisk i gran eller fyr.

De trykimprægnerede lægter bruges til udendørs projekter og må aldrig bruges indendørs. Til byggeprojekter indenfor skal du bruge ubehandlede lægter.

LÆS OGSÅ: Trykimprægneret træ - godt eller skidt?

Lægte dimensioner

Lægter findes i to forskellige dimensioner:

  • 38 x 57 mm - kaldes også skillerumslægter, fordi det typisk er det, disse lægter bruges til.

  • 38 x 73 mm kaldes også for taglægter, da den lidt større dimension gør dem velegnet til en tagkonstruktion, hvor de monteres vandret på tagspær fx til et teglstenstag.

Kort om taglægter (38 x 73 mm)

Der stilles større krav til lægter, der skal bruges til en tagkonstruktion. Taglægter skal bl.a. leve op til regler om ekstra stor styrke og skal derfor som minimum have betegnelsen T1 eller C18 for at kunne bruges som taglægter. T1 og C18 er en kvalitetsmærkning, der siger noget om bl.a. træets styrke.

Lægter: Lægter på et tag behøver ikke være taglægter. Til taget på en pergola er der ikke brug for ekstra styrke, så her er blot brugt almindelige trykimprægnerede lægter, 38 x 57 mm. Til alle udendørs byggeprojekter er det smart at vælge trykimprægnerede lægter og andet trykimprægneret træ.

Lægter på et tag behøver ikke være taglægter. Til taget på en pergola er der ikke brug for ekstra styrke, så her er blot brugt almindelige trykimprægnerede lægter, 38 x 57 mm. Til alle udendørs byggeprojekter er det smart at vælge trykimprægnerede lægter og andet trykimprægneret træ.

Kort om skillerumslægter (38 x 57 mm)

Lægter, der bruges til bygning af fx en skillevæg, skal ikke leve op til de samme regler om styrke som taglægter. Derfor må skillerumslægter aldrig bruges som taglægter.

Skillerumslægter er som standard 38 x 57 mm. Når de bruges til en skillevæg, monteres skillerumslægterne typisk lodret mellem gulv og loft med en afstand på 45 cm fra center til center lægterne. Det passer nemlig med målene på en gipsplade, der er 90 cm bred, og som træskelettet af lægter bagefter beklædes med.

LÆS OGSÅ: Sådan bygger du en skillevæg

Lægter i forskellige længder

Lægter findes i forskellige længde standardmål, typisk 240, 300, 360 og 420 cm.
Det er smart at vælge lægter, der passer bedst muligt med dit byggeprojekt, så du undgår spild så vidt muligt.

LÆS OGSÅ: Hvad er reglar egentlig?

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage