Fundablokke – vejen til et solidt fundament

Få vejledning til fundablokke i vores kvikguide. Se hvordan du bruger fundablokke og hvilke projekter, du kan bruge dem til - det er ikke kun til fundamenter!

En fundablok er en H-formet betonblok, der primært bruges til fundamenter (deraf navnet).

Fundablokke fås i flere bredder, fra 15 til 39 cm, mens højde og længde har faste mål: 20 x 50 cm

Hvis du søger efter fundablokke, vil du opdage, at kært barn har mange navne. Fundamentblokke, H-blokke, støbeblokke, sokkelblokke, forskallingsblokke og udstøbningsblokke er blot nogle af dem.

Fundablokke mål og vægt

Fundablokkene er 50 cm lange og 20 cm høje. Bredden varierer fra 15 til 39 cm, og derfor varierer vægten også fra små 17 kilo til cirka 24 kilo.

Fundablok: Mål og vægt

Den klassiske fundablok

Hvor meget beton i fundablokke?

Der kan være cirka syv liter beton i den smalleste blok på 15 cm, mens den bredeste på 39 cm kan indeholde cirka 28 liter.

Prisen varierer naturligvis også, men den smalleste fundablok kan du finde til omkring 15 kroner pr styk.

Fundament med fundablokke

Hvis du bygger et fundament, typisk et randfundament, med fundablokke, stiller du blokkene i forlængelse af hinanden. Herefter lægger du armeringsjern ned i blokkene, så de forbindes, og endelig kan du hælde beton i blokkene.

Fundablokkene vil nu udgøre et sammenstøbt, stærkt fundament, som du kan bygge videre på.

Stil fundablokkene i forlængelse af hinanden. Underlaget skal være helt plant. En murersnor sikrer, at blokkene er i niveau.

Næste lag lægges ovenpå, men forskudt, så hver fundablok hviler på to blokke nedenunder. Lange brædder og tvinger holder blokkene sammen.

Fundablokkene fyldes med beton. Når den er hærdet, har du et solidt fundament at bygge videre på.

Støttemur eller væg i fundablokke

Fundablokkene kan stables, og på den måde kan du bygge en støttemur i haven – eller for den sags skyld en husmur. Også her skal du bruge armeringsjern for at binde blokkene godt sammen med. Og du skal stille blokkene i forbandt, altså forskudt fra lag til lag.

Alt muligt andet bygget af fundablokke

Ligesom med fx lecablokke, kan fundablokkene også bruges til alt muligt andet end det, de egentlig er tænkt til. Du kan fx bygge dig et rustikt udekøkken eller en havebænk. Kun fantasi og smag sætter grænser.

LÆS OGSÅ: Lær at støbe et nemt fundament selv

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Fundament