SÅDAN! Byg et bundsolidt fundament

Minigraveren er klar, og containeren venter bare på at blive læsset. At bygge et fundament til en garage eller et skur er ikke lig med flere ugers arbejde og en ødelagt ryg. Vi viser, hvordan du bygger et bundsolidt fundament til en uopvarmet bygning.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
5 dage
Pris
12.500 kroner

Intro

Du kan godt bygge et fundament med de bare næver. Grav en rende, kør jorden væk, og hæld beton i renden. Så simpelt kan det gøres – i meget grove træk vel at mærke. Vi benytter os dog af en hurtigere og mere skånsom metode.

Med en minigraver og en container så tæt på fundamentet som muligt kan gravearbejdet klares på en halv dag af én mand. Står containeren længere væk, kan det lette arbejdet betydeligt at leje en motorbør.

Til uopvarmede bygninger skal fundamentet være 120 cm dybt i modsætning til 90 cm ved opvarmede bygninger. Årsagen er, at frosten kan trænge længere ned, når der ikke er et støbt gulv og et isoleret fundament til at holde på jordvarmen. Men med en minigraver gør de 30 cm ingen forskel for den samlede arbejdsmængde.

LÆS OGSÅ: Fundablokke – vejen til et solidt fundament

Vejledning

01
Mål op, grav ud, og støb 12 Trin

Det kan godt betale sig at være grundig, når man måler op, graver ud og støber. Bliver fundamentet for smalt, vil det yderste af fundablokkene hænge og “svæve” i luften. Graver man derimod renden for bred, kræver det uforholdsmæssigt meget beton at fylde den op. Og det koster både tid og penge.

Det bedste råd er derfor at måle op, trække snore og lægge en detaljeret plan, inden du begynder at grave.

1

Mål op, og træk snore, inden du graver ud. Snorene fastgøres på pløkker, som angiver fundamentets yderpunkter. Hvis du er i tvivl om fundamentets bredde, så lav det hellere lidt for bredt end lidt for smalt.

2

Grav ud med minigraveren. Hvis containeren ikke kan placeres, så du kan læsse direkte ned i den, kan det godt betale sig at leje en motorbør. Den er effektiv, nem at betjene og kan næsten rumme 1 m³.

3

Fjern løs jord fra renderne. Klods derefter armeringsjern op, så der er plads til minimum 3 cm beton under dem.

4

Buk de armeringsjern, som skal ligge i hjørnerne. De sikrer en stærk sammenhæng mellem de enkelte dele af fundamentet.

5

Få evt. betonen leveret med betonkanon. Det er både nemt og hurtigt. Fyld renden op til terræn, og tryk den våde beton med en lægte for at undgå luftlommer. Du kan også bruge en stavvibrator.

6

Placér fundablokke i den våde beton. Husk at sikre dig, at der er plads til et ekstra skifte fundablokke og et betonlag på mellem 2 og 10 cm øverst.

7

Tjek, at blokkene står i lod, og at rækken er helt lige. Det gør ikke noget, hvis overkanten ikke er i vater, eftersom vi senere støber et betonlag oven på den.

8

Kontrollér retningen med vaterpas og snore. Hvis du bygger op til et tilstødende fundament, skal du huske at trække fundablokkene 10 mm tilbage, så der bliver plads til sokkelpuds.

9

Stenene bankes i lod med skaftet af en mukkert. Det er nemmere at lægge andet skifte fundablokke, hvis det første skifte er nogenlunde plant. Lad betonen hærde natten over.

10

Sæt andet skifte fundablokke i forbandt. Placér to armeringsjern midt i blokkene, og spænd et bræt på hver side i den endelige højde. Sæt første bræt efter snoren og andet bræt efter vaterpasset.

11

Fyld den sidste beton i fundablokkene. Du skal ikke bruge nær så meget som ved første portion, så du kan selv blande det i en tvangsblander (1 del cement til 7 dele støbemiks). Tryk betonen med en lægte eller en stavvibrator, så lufthullerne forsvinder.

12

Ret oversiden til med et kort bræt. Inden brættet trækkes, fjernes tvingerne på et stykke af forskallingen. Sæt tvingerne på igen, inden du fjerner de næste tvinger og trækker af på det næste stykke.

02
Slut af med at pudse soklen op 5 Trin

1

Mal første lag på med en kalkkost. Vi bruger 0-2 mm færdigblandet cementpuds, men ved større opgaver kan du blande mørtel af 3 dele støbesand og 1 del cement i en tvangsblander.

2

Kort efter påføres andet lag. Det kastes på for at sikre en god vedhæftning, og det skal være ca. 3 mm tykt. Glat laget med bagsiden af murskeen, inden du lader det tørre natten over.

3

Påfør tredje lag puds. Laget skal være cirka 7 mm tykt. Mørtlen er nemmest at arbejde med, hvis den ikke er for tynd. Gå derfor efter en konsistens som tyk grød.

4

Ret laget af med kanten af et trækbræt, og lad pudslaget sidde, til det er fingertørt. Det må ikke hærde helt, da det så vil være umuligt at pudse.

5

Puds soklen med rolige og cirkulære bevægelser. Når pudsen har fået en glat og ensartet overflade, er soklen klar!

Materialer

  • Fundablokke
  • Beton (leveres med betonkanon)
  • Støbemiks og beton (til andet skifte fundablokke)

Specialværktøj

  • Gravemaskine
  • Evt. motorbør

Tidsforbrug

4-5 arbejdsdage med lange pauser (hærdetider) for et fundament på 21 meter. Arbejdet vil derfor typisk strække sig over 7-8 arbejdsdage.

Pris

Ca. 12.500 kr. + leje af maskiner.

Sværhedsgrad

Selve konstruktionen er simpel, men de store maskiner kræver lidt tilvænning. Til gengæld sparer de dig for en masse slid og slæb.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Fundament