Fundament til garage og skur

Når fundablokkene er på plads og støbt i beton, skal der støbes en plan, vandret sokkel til at bygge videre på.

Støb selv fundament til skur

Når først minigraveren er lejet, containeren er på plads, og alt er mærket op, går det stærkt med at støbe fundament til skur eller lignende. Det tog os bare fire timer at støbe 21 meter rende, som udgør vores fundament til skur.

Grav dybt - støbning af fundament til garage eller skur

Når du skal støbe fundament til skur, garage og andre uopvarmede bygninger, må fundamentet graves lidt længere ned end de 90 centimeter, man normalt regner med. Det skyldes, at frost kan trænge længere ned, når der ikke er et støbt gulv og et isoleret fundament til at holde på jordvarmen. Ifølge reglerne er frostfri dybde så 120 centimeter, selvom de fleste stadig vælger at nøjes med 90 centimeter.

LÆS OGSÅ: Sådan arbejder du med lecablokke

Få en jordbundsprøve

Det er vigtigt, at du støber dit fundament på en bæredygtig bund (råjord). Nogle steder finder du ikke en sådan bund, selv om du graver 90-120 centimeter ned. Kender du ikke jordbundsforholdene dér, hvor du skal bygge dit fundament til skur eller garage, kan du få lavet en jordbundsundersøgelse. Få et geoteknisk firma til at undersøge, hvor langt nede den bæredygtige bund er. En undersøgelse koster typisk mellem 5000-8000 kroner, og de penge kan være godt givet ud. Ligger den solide bund meget langt nede, kan du opbygge en bund af bundsikringsgrus og/eller stabilgrus, som du kan støbe dit fundament til skuret ovenpå.

LÆS OGSÅ: Fundablokke – vejen til et solidt fundament

Når du graver ud til fundament

Når du skal grave ud til dit fundament til skur, sparer du både tid og undgår ondt i ryggen, hvis du lejer en minigraver. Har du aldrig arbejdet med gravemaskine, så lærer du det hurtigt. Funktionerne er ret logiske, så efter få grabfulde går det let med at fjerne jorden. Og det går under alle omstændigheder hurtigere end at grave med en spade.

Du får også brug for en container, medmindre du står og mangler 8 kubikmeter jord et andet sted i haven. Så meget jord blev der gravet væk inden støbning af fundament til garage eller skur i projektet her. Lej eventuelt en trillebør med motor (motorbør), hvis containeren ikke kan stå dér, hvor du arbejder med minigraveren.

LÆS OGSÅ: Støb verdens nemmeste fundament

Komplet byggevejledning: Hurtigt fundament til garage og skur

I artiklen får du en trin for trin vejledning til, hvordan du hurtigst muligt støber et fundament til skur, garage eller en anden uopvarmet bygning.

LÆS OGSÅ: Smart og billig garage i byggesæt