Læg linoleum i baner

Vi plejer at sige, at du ikke selv kan lægge linoleum i baner. Det skyldes, at samlingerne skal svejses sammen, hvilket kræver dyrt specialværktøj. Men du kan sagtens lægge linoleum i ét stort stykke i smalle rum som gangen eller køkkenet. Rummet skal blot være smallere end de to meter, en rulle linoleum typisk måler.

Klargøring

Inden du lægger linoleum, er det vigtigt, at underlaget er helt plant. Derfor skal eventuelle fuger og andre ujævnheder fyldes op, og hele gulvfladen skal spartles. Mellem hvert lag spartelmasse og underlaget smøres primer på for at sikre, at de forskellige lag hæfter ordentligt på hinanden.

Fugerne pensles med primer, inden de fyldes med en hurtigttørrende gulvspartelmasse. Det sker for at sikre, at spartelmassen kan hæfte ordentligt på den gamle fuge.

Hele gulvfladen primes, når de spartlede fuger er helt tørre. Primeren sikrer, at den selvnivellerende gulvspartelmasse kan hæfte ordentligt på de glatte fliser.

Den selvnivellerende gulvspartelmasse fordeles jævnt på gulvet, når den er blandet op efter anvisningerne. På relativt små flader som her kan du sagtens bruge et stålbræt eller lignende.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Linoleum på bordplade

Tilpasning

Når linoleummet skal tilpasses, skal du være omhyggelig med at måle op. Vær især opmærksom på rummets hjørner. Selvom de ser ud til at være 90 grader, er det ikke sikkert, de er det.

Langs væggen skal der monteres fodlister, og der må derfor gerne være en smule luft. Det er en fordel, når gulvet skal skæres til. Pas på med ikke at skære for meget af. Hellere en millimeter for stort end for lille. Du kan altid rette til senere.

Rul linoleummet ud med bagsiden opad. På den måde kan du tegne så meget på linoleummet, du har brug for, uden at det gør skade. Sørg for at have god plads til at arbejde på.

Start med at afsætte rummets ydermål på linoleummet. Herefter kan du tilføje udskæringer til dørhuller, skabe og lignende.

Skær linoleumsstykket til efter dine opstregninger med en hobby- eller linoleumskniv. Du kan med fordel skære præcist ud til døre og andre uregelmæssigheder, når linoleummet kommer ind på plads.

LÆS OGSÅ: Linoleum klikgulv

Gulvlægning

Inden gulvet limes fast, kontrolleres det, at linoleumsstykket passer perfekt. Er det ikke tilfældet, laves de sidste småjusteringer på stedet med en hobbykniv. Det gælder især ved dørhuller, vandrør og lignende forhindringer. Når du skal til at lime, er det en god idé at starte der, hvor gulvet skal passe helt perfekt. I vores tilfælde er det i dørhullet.

De sidste ujævnheder fjernes med en betonhøvl eller en kopskive på vinkelsliberen, når gulvspartelmassen er helt tør. Overfladen kan nemlig godt have små knolde eller bobler, der skal udjævnes. Støvsug gulvet.

Læg hele linoleumsstykket på gulvet for at sikre, at det passer perfekt. Er det ikke tilfældet, laves de sidste småjusteringer på stedet med en hobbykniv.

Rul halvdelen af linoleummet ind til midten, og påfør limen på gulvet med en tandspartel. Bagefter rulles linoleummet tilbage på det limede gulv og presses på plads. Gentag på den anden halvdel.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Linoleumsgulv