Spar penge og skån miljøet: Genbrug klikgulvet

Hvem siger, du skal købe et nyt gulv, fordi du vil have gulvvarme? Du kan nemlig sagtens afmontere et klikgulv, lægge gulvvarme og lægge gulvet på igen. Det sparer dig for et nyt gulv, og så er det genbrug, når det er bedst.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
14 dage
Pris
10.000 kroner

Intro

Skal du lægge gulvvarme, så bræk klikgulvet op, og køb et nyt, når du er færdig. Det råd er vi mange, der har fået gennem tiden, og det giver også rigtig god mening, hvis gulvet er i dårlig forfatning.

Men hvis det ikke fejler noget, hvorfor så ikke genbruge det, så du slipper for at købe et nyt og samtidig skåner miljøet? Vi viser dig, hvordan du forsigtigt afmonterer gulvet og nummererer samtlige brædder, så du ved, hvor de skal ligge, når gulvet skal lægges igen.

Herefter lægger vi sporplader, varmefordelingsplader og gulvvarmeslanger samt fræser ud til slangernes bøjninger.

Til sidst lægger vi et trindæmpende materiale og oven på det selve klikgulvet i den rigtige rækkefølge.

Vejledning

01
Af med gulvet 8 Trin

Hvis klikgulvet skal kunne genbruges, er det altafgørende, at låsesystemet ikke beskadiges under afmonteringen. Vi løsner derfor det første bræt i en døråbning, hvor vi kan fjerne fodpanelet og komme til.

Herefter er det bare at pille gulvet stille og roligt fra hinanden, efter at alle brædderne er grundigt nummererede med små sedler eller tapelapper.

1

Lav et vandret snit i tapetet langs oversiden af fodpanelerne. Snittet gør, at tapetet ikke følger med fodpanelerne, når de bliver afmonteret.

2

Skru skruerne ud, og fjern forsigtigt fodpanelet fra væggen. Hænger det fast, må du have fat i hobbykniven igen. Kan du fjerne panelerne uden at ødelægge dem, kan de sagtens genbruges.

3

Fjern det første bræt stille og roligt. Pas på, du ikke ødelægger feren og dermed selve låsesystemet. Det gælder om at vrikke og trække forsigtigt, indtil brættet løsner sig.

4

Mærk gulvet op, så du er helt sikker på, i hvilken rækkefølge de respektive brædder har ligget. Vi markerer dem med malertape og et nummer.

5

Tjek, at alle brædderne er blevet nummereret, og placér dem derefter et andet sted indendørs i boligen, da fugt og kulde kan få træet til at vride sig en hel del.

6

Nu kan du fjerne det gamle undergulv. Her går vi lidt mere hårdhændet til værks, da vi alligevel skifter de underliggende strøer. Brug evt. et koben.

7

Fjern den gamle isolering. I vores tilfælde bestod isoleringen af et tykt lag korkgranulat. Ved at skovle det op i gennemsigtige plastsække kan du hurtigt læsse det af på genbrugspladsen.

8

Fej gulvet grundigt, og sørg for at fjerne murbrokker og små træstumper. Gulvet skal være helt fast, når strøerne skal klodses op.

02
Strøer og isolering 8 Trin

Nu skal du holde tungen lige i munden. Strøerne skal nemlig klodses op, så gulvet ender i samme niveau i hele stuen. Og vi vil også gerne have dem op i samme niveau som gulvene i de tilstødende rum.

Forholdene under vores gulv afslørede store højdeforskelle, så det betyder i praksis, at mens strøerne i den ene ende af stuen blot skal klodses op på et par plastikklodser, så skal resten klodses op på eksempelvis lecablokke.

1

Mål op til strøerne, og markér på væggen, hvor de skal placeres.

2

Læg strøerne klar med en indbyrdes afstand på ca. 50 cm. Bliver afstanden større end 60 cm, risikerer gulvet nemlig at give sig uhensigtsmæssigt meget.

3

I den ende, hvor betondækket ligger dybest, klodser vi strøerne op på lecablokke, et stykke sokkelpap, et stykke MDF og et par kiler på toppen til at finjustere højden med. Blokkene har den fordel, at de er lette og nemme at skære til.

4

I den ende, hvor betondækket ligger højest, går det hurtigere med at klodse strøerne op. Opklodsningen består af et lille stykke sokkelpap, et stykke MDF-plade, to kiler og en skrue til at holde sammen på kilerne, så de ikke skrider ud med tiden.

5

Tjek løbende højden på strøerne, så du sikrer dig, at der ikke er niveauforskelle. Brug evt. en krydslaser og en pind eller tommestok til at sikre dig, at afstanden fra laserlinjen til strøerne er ens.

6

Ved at lægge en lige reglar eller et langt vaterpas kan du tjekke, om strøerne flugter med hinanden. Det er nu, der skal justeres, hvis en strø fx ligger højere end de øvrige.

7

Skær isoleringen til med en isoleringskniv. I den “lave” ende ligger der kun isolering. Den må gerne sidde lidt i spænd, så den lukker godt af. Har du ikke en isoleringskniv, kan en gammel brødkniv også bruges.

8

I den ende, hvor vi har klodset strøerne op på lecablokke, fylder vi først op med lecanødder, inden vi lægger isolering. Lecanødderne fungerer som et varmeisolerende lag oven på det kolde betondæk.

03
Sporplader og varmeslanger 6 Trin

Ved at skrue sporplader fast i gulvstrøerne får du et solidt undergulv. Pladerne er konstrueret med en masse langsgående riller, som varmefordelingspladerne passer ned i. Du bliver dog nødt til at fræse nogle vendespor til gulvvarmeslangen, så den kan slå en blød bue, hver gang den skal retur.

Det er en god idé at være to om at lægge varmeslangen, da den har det med at sno sig i alverdens retninger, og da vi ikke ønsker at tvinge slangen i en “unaturlig” retning.

1

Læg sporpladerne forskudt med et overlap på mindst 30 cm. Skru dem løbende fast med 5 x 60-mm-skruer, der undersænkes med 1-2 mm, så de ikke kommer i karambolage med varmefordelingspladerne.

2

Det er vigtigt, at du skruer pladerne fast i alle de underliggende strøer, så de får ordentligt fat. Klikgulvet bliver nemlig ikke skruet fast.

3

Fræs vendespor i sporpladerne med en overfræser. Inden du går i gang med at fræse, er det en god idé at lave en skitse over, hvordan du vil have gulvvarmeslangerne til at løbe.

4

Læg varmefordelingsplader på plads i sporene. Pladerne ligger bare løst, så denne del af arbejdet er hurtigt overstået.

5

Husk, at pladerne skal trykkes helt i bund, og at der derfor ikke må ligge noget sporene og genere. Man kan hurtigt fornemme, om pladen ikke er helt nede.

6

Træd varmeslanger på plads i varmefordelingspladerne. Vi monterede en bjælke ude i køkkenet, som vi hængte rullen op på. På den måde kunne vi trække slangen ud lidt efter lidt.

04
På med gulvet 4 Trin

Sidste step i processen er at lægge klikgulvet, præcis som det lå, inden vi afmonterede det. Det er med andre ord nu, du skal holde tungen lige i munden og starte med at lægge det bræt, som du sidst afmonterede. Herefter er det bare at klikke det hele sammen, indtil du kan liste det sidste bræt på plads i døråbningen.

1

Læg et trindæmpende gulvunderlag på varmefordelingspladerne. Underlaget har, som navnet antyder, en trindæmpende effekt og forhindrer klikgulvet i at ligge og klapre direkte oven på de metalliske varmefordelingsplader.

2

Start med at montere det bræt, du afmonterede som det sidste. Når det er monteret, er det bare at lægge klikgulvet på i “baglæns” rækkefølge.

3

Ret ind undervejs, og træd gerne et par skridt tilbage, så du får en fornemmelse af, om gulvet ligger lige. Man kan nemlig nemt stirre sig blind på gulvlægningen, når man ligger på alle fire og arbejder derudad.

4

Vip det sidste bræt på plads i døråbningen. Herefter er det bare at montere fodpanelerne, smide skoene og skrue op for gulvvarmen.

Materialer

 • LVL-gulvstrøer, 39 x 40 x 4200 og 63 x 40 x 4200 mm
 • Sporplader (her Novopan) til Ø 16 mm slange, 22 x 620 x 1820 mm
 • Varmefordelingsplade til Ø 16 mm
 • Isolering (her Knauf Ecobatt), 70 x 600 x 900 mm
 • 16 mm gulvvarmeslanger
 • Parketunderlag (her 2,2 mm)
 • Kiler
 • Skruer, 5 x 60 mm
 • Dampspærre
 • Små MDF-klodser (under kiler)
 • Sokkelpap

Tidsforbrug

Ca. 14 dage for 40 m².

Pris

Ca. 10.000 kr. for 40 m².

Sværhedsgrad

Du skal holde tungen lige i munden, når du lægger gulvstrøer. Og så kræver opgaven en del systematik og overblik.

Tegning

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du krydslaseren

I videoen her lærer du alt om krydslaserens funktioner. Laseren markerer helt præcise lodrette og vandrette streger på vægge og lofter og er oplagt at bruge til en lang række opgaver, fx opsætning af fliser, ophænging af billeder, lamper og bogkasser, opsætning af malertape midt på en væg og afsætning af ens højde fra rum til rum.

TEKNIK: Klikgulv - første række

Kom godt fra start - med grundig opmåling

TEKNIK: Klikgulv - lægning i forbandt

Med forskudte rækker bliver gulvet stærkt og stabilt

TEKNIK: Klikgulv - den sidste række

Med et slagjern er det nemt at lirke brædderne på plads

TEKNIK: Gulvbræt under gerigter

Med en multicutter klares tilskæringen nemt

Tips & Tricks

Masser af klikgulve

Kan dit gulv ikke genbruges, er der masser af muligheder. Klikgulve findes i et hav af varianter og prisklasser, og giver du dig tid til at undersøge markedet, kan du finde gulve, der er så naturtro, at de er svære at skelne fra massive trægulve. Fælles for dem alle er, at de er nemme at lægge og egner sig til de fleste steder i hjemmet.

Her er 3 gode, naturtro bud:

Pergo, laminat, 8 mm, eg til 120 kr./m².

Gräsmark, laminat, 8 mm, sort eg til 136 kr./m².

Berry Alloc Original, laminat, 11 mm, hvid lud fyr til 259 kr./m².

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...