Læg fliser og sten

Når bunden er korrekt opbygget og stampet solidt, og laget af afretningsgrus er helt plant, er det en relativt nem opgave at lægge sten og fliser. Og arbejdet skrider hurtigt frem. Der findes mange forskellige sten og fliser at vælge imellem – og endnu flere forskellige mønstre. Her viser vi de tre mest almindelige: store fliser og små sten diagonalt og i lige rækker.

TEMPO: Jo større fliser, jo hurtigere er de at lægge. Men pas på ryggen, og husk kraftige arbejdshandsker.

STORE FLISER

1. Det er vigtigt at få store fliser lagt rigtigt i første hug, så afretningslaget ikke ødelægges. 1. række vippes på plads med støtte fra fx en retskinne.

LÆS OGSÅ: Lej en genial vakuumløfter

2. De resterende fliser vippes ned med kanten presset ind mod naboflisen, så der er en fuge på 3 mm. Hold godt fast i flisen, så den ikke glider for tidligt.

3. Når alle fliser er lagt, bankes de let på plads. Her bruger vi en brolæggerstang og en plankestump, så vi sikrer, at flisen ikke knækker.

SMÅ STEN I LIGE RÆKKER

1. Små sten lægges forskudt – enten vilkårligt eller med en halv sten. Læg alle hele fliser først, og vent med at skære stenene i siderne til sidst.

2. Med små sten er det ekstra vigtigt med jævne mellemrum at tjekke, at rækkerne ligger lige. Du kan bruge en retskinne eller et langt, lige bræt.

3. Stenene lægges med en 2-3 mm bred fuge. Ligger de ikke helt lige, kan små skævheder rettes op ved at vride stenene lidt med en skovl.

SMÅ STEN PÅ SKRÅ

1. Når små sten skal lægges på skrå, styres retningen ved først at spænde en snor ud. Stenene lægges med en 2-3 mm bred fuge – forskudt, så to fuger aldrig ligger lige ud for hinanden.

2. Når fire rækker er lagt, flyttes snoren. Den placeres i stenenes modulmål, dvs. hvor meget fire rækker inkl. fuger fylder. Så bliver fugernes bredde og antallet af sten ligeligt fordelt over hele fladen.

3. Til sidst skal stumperne ved kanten lægges. Man mærker op ved at lægge en sten over hullet og strege op. Tilpasningssten bør ikke være mindre end 1/3 af en hel sten. Så bliver de ustabile.

Vigtigt om fiberdug

Fiberdug oven på afretningslaget er en af de største misforståelser, når det gælder fliselægning. Effekten i forhold til ukrudt er i bedste fald begrænset, for ukrudtsfrø kommer typisk oppefra og slår rødder i fugegruset.

Til gengæld vil fiberdugen få fliserne til at ligge løst. Derved bliver der plads til, at regnvand kan sive ned gennem fugerne, så underlaget bliver opblødt. Og så er der stor risiko for, at fliserne sætter sig.

FUGESAND: HUSK AT VIBRERE OG EFTERFYLDE FUGER

Når fliserne er lagt, skal de fuges. Almindeligt strandsand mellem fliser dur ikke! Vælg i stedet ovntørret fugesand, der har kantede korn i flere størrelser. Det gør fugerne kompakte, låser fliserne og sikrer, at fugerne er vandtætte og holder ukrudt borte.

Fugesandet fordeles med en stiv kost – diagonalt på fliserne, så de bliver fyldt helt op.

Området fejes rent og vibreres herefter med en pladevibrator. Fugerne efterfyldes, belægningen vibreres igen, og til sidst fejes hele området rent.

VÆRKTØJ: Sådan skæres fliser og sten

Når fliser og sten skal deles, er det hurtigst at bruge en fliseklipper. Bruddet bliver ikke rent, så den egner sig bedst til sten med rustikke kanter, fx herregårdssten.

Er det vigtigt med et helt rent snit, fx til fliser, der lægges med meget tætte fuger, bruges en vinkelsliber med en diamantskæreskive. Skivens åbne kant sørger for løbende nedkøling.

LÆS OGSÅ: Få flotte fliser med en fliseskærer

    Andre læser lige nu ...