6 fejl du skal undgå, når du maler huset

Hvis du vil skifte farven på dit hus eller haveskur, så læs lige med her. For selvom det kan lyde nemt at male én farve oven på en anden, er der en række ting, du er nødt til at være opmærksom på, hvis malingen skal dække, se flot ud og holde i mange år.

Vi viser, hvad der sker, hvis du maler, når det er for koldt, når træet er fugtigt, eller når solen står lige på.

Vi viser, hvad der sker, hvis du maler, når det er for koldt, når træet er fugtigt, eller når solen står lige på.

Det er sådan set ikke særlig svært at male. Men hvis du maler på udendørs træværk, og hvis du vil skifte fra en mørk til en lys farve, så skal du, ud over den rette træbeskyttelse og godt værktøj, være udrustet med lidt grundlæggende viden og gode råd fra fagfolk.

Der er nemlig en hel del, du kan gøre forkert, og så bliver resultatet ikke, som du håbede: Malingen kommer ikke til at dække, den bliver grim at se på, eller den kommer kun til at holde i ganske kort tid, før du må male igen.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Sådan skal du male væg, hvis du vil undgå de klassiske fejl

Se, hvor galt det kan gå

Og det er ikke bare tom snak og gamle røverhistorier fra skurvognen. For at vise dig, hvor galt det rent faktisk går, hvis du ignorerer advarslerne og blot maler løs, også når du burde have ladet være, har vi testet advarslerne i praksis.

Vi har blandt andet malet direkte på algebegroet træ uden at rense af, og vi har malet under alt for kolde forhold og i direkte solskin.

Som du kan se i denne gør det selv-vejledning, har vi nu bevis for, at du gør klogt i at lytte til fagfolkenes gode råd. For så er dit hårde arbejde med pensel og rulle langt bedre givet ud.

God fornøjelse!

Så galt kan det gå

Du maler i koldt vejr
Vi har lagt en finerplade og en bøtte træbeskyttelse i køleskabet i et par døgn. Begge dele har en temperatur på 6 grader, da vi stryger træbeskyttelsen på træet.

Det er ikke godt. Træbeskyttelsen er stiv og usmidig. Den vil ikke flyde ud, og resultatet er ikke alene lidt trist at se på - træbeskyttelsen har slet ikke ordentligt fat og vil skalle af efter kort tid.

Du maler i solskin
Det er ideelt at male træværk i skygge og i en temperatur på 20­22 grader. En solopvarmet sydside bliver nemt mere end dobbelt så varm.

Vi har varmet en finerplade op til 35­45 grader, og herefter har vi påført træ­ beskyttelsen. Det kan tydeligt mærkes, at malingen simpelthen når at tørre, inden vi kan nå at trække den ud. Penslen efterlader tydelige spor, og malingen kan ikke flyde sammen. Samtidig fordamper vandet i malingen så hurtigt, at den blot lægger sig oven på underlaget uden at sidde ordentligt fast.

Du maler med olie på vand
Der er efterhånden ikke mange oliemalinger (terpentinopløselige malinger) på markedet, primært fordi de professionelle malere af sundhedshensyn ikke må anvende dem. Men de findes. Mens de vandopløselige malinger kan males oven på flader, der tidligere er malet med oliemaling, gælder det ikke den anden vej. Maler du med den fede olie oven på en vandopløselig maling, vil malingen krakelere. Så er du i tvivl om, hvad træværket oprindeligt er malet med, så brug en vand­ opløselig maling. De er (minimum) fuldt ud på højde med de gamle oliemalinger.

Du maler uden at rense af
Algerne slår tydeligt igennem malingen. Det er også tydeligt, at malingen sidder dårligt fast og hurtigt vil skalle af. Der er samtidig en stor risiko for, at de indelukkede alger så at sige “arbejder sig indad” og får træet til at rådne op.

Her har du altså sparet afrensningen og dermed måske en times arbejde på en stor husfacade. Til gengæld har du i bedste fald sikret dig selv en ny malertjans til næste år - i værste fald har du ødelagt dit træværk.

Du maler på fugtigt træ
Det her sker alt for ofte: Foråret er på vej, og lysten til at komme i gang med at male er høj, ganske modsat tålmodigheden, som fordamper, mens byggemarkederne spammer din indbakke med tilbud om billig træbeskyttelse. Og så maler du - blot for få måneder senere at konstatere, at malingen skaller af i store flager. Årsagen er træ, der efter måneder med regn og sne indeholder alt for meget fugt.

Du grunder ikke
Det kan virke overflødigt at skulle investere i to typer maling, når træværket skal skifte farve fra mørk til lys. Men idéen i en grundmaling er, at den er billigere end den ofte ganske dyre, men pænere slutmaling, som du ellers skulle male flere lag med. Går du fra en mørk farve til hvid, kan du med fordel vælge en lysegrå grundmaling. Som det tydeligt ses her, så skinner den gamle røde farve igennem, både efter ét lag slutmaling (nederst) og to lag (øverst).

Tommelfinger-regler når du maler

SOLIDT GRUNDLAG
Fagfolk siger, at “bunden” skal være solid. Det betyder, at træværket skal kunne tage imod malingen. Det forudsætter, at træet vaskes fri for alger og snavs, at løs maling skrabes og slibes af, og at du giver rent træ en farveløs grundingsolie, inden du maler. Hvis træværket er malet i forvejen, og du vil skifte farve, er det en god idé at bruge en grundmaling. Så sikrer du en solid bund, samtidig med at du sparer på den ofte dyre slutmaling, som ellers ville kræve et ekstra lag.

VEJRET
Det er fristende at komme i gang med arbejdet allerede i foråret. Men er det koldt, kan malingen ikke flyde sammen, selvom træet er tørt. Så får du pen-sel- eller rullespor i malingen. Solskin og 30 grader dur heller ikke, for så tørrer malingen, inden du kan nå at trække den ud med penslen, og så får du striber. Du skal gå efter mellemvejen: Skygge og cirka 15-23 grader er malevejr.

FUGT
Inden du kan nå at stave til påske, har byggemarkederne kastet et væld af gode tilbud på træbeskyttelse efter dine fysiske og elektroniske postkasser. Men de fleste år har foråret slet ikke været tørt nok til, at træværket har sluppet fugten. Fugtindholdet må ikke være højere end 15 procent. Generelt kræver det en lang, tør og gerne varm periode at tørre træværket tilstrækkeligt ud.

TIDLIGERE MALING
Det er ikke helt ligegyldigt, hvilken maling der er brugt til at male træbeklædningen, når du vil male oven på den eksisterende maling. Du kan altid male med en vandopløselig (vandbaseret) maling, også på en overflade, der tidligere er malet med olie. Men hvis du insisterer på at bruge en oliemaling, kræver det, at der i forvejen er malet med oliemaling. Maler du med oliemaling oven på en vandopløselig maling, går det galt. Hvis du vil male med oliemaling og er i tvivl om underlaget, så slib ned til rent træ.

Den rigtige rækkefølge

SE PÅ TRÆET
Du kan hurtigt danne dig en fornemmelse af, hvor meget der skal gøres, ud fra træværkets udseende. Her har algerne fået overtaget, så den røde farve næsten er væk. Så du ved, at der skal en del forberedelse til, før du kan male træet i den farve, du ønsker.

RENS AF
Vask træværket med algefjerner (husrens) blandet op i vand. Skrub grundigt med en børste, og lad det sidde så længe, som producenten anbefaler. Skyl så efter med rent vand. Du kan i svære tilfælde blive nødt til at gentage processen.

SKRAB, OG SLIB
Hvis der er meget løs maling, så start med en malingskraber. Er der ikke større områder med løs maling, kan du gå direkte videre til næste trin: Slib overfladen med en excentersliber. Afskallede områder skal slibes ned til rent træ. Ellers skal du blot slibe let, så alt løst materiale er væk. Vask slibestøvet væk.

GRUNDMALING
Hvis du skal skifte farve, er en grundmaling afgørende, særligt hvis du skifter fra en mørk til en lys farve. Grundmalingen fylder ud, lægger en grundfarve (hvid), og så er den billigere end slutmalingen.

SLUTMALING
Den lyse slutmaling skal lægges på i to lag, før den dækker. Uden grundmalingen havde det nok krævet tre lag.

DET KRÆVER EN EKSTRA SPAND MALING
Hvis du har træværk, der er malet med en lys maling, er det nemt at male den over med en nuance magen til eller en, der er mørkere. Men den anden vej, fra mørk til lys maling, er det lidt vanskeligere. Afrensning og øvrige forberedelser er de samme, men det er klogt at købe en ekstra maling, nemlig en grundmaling, som du starter med. Den kan passende være grå, for så er du allerede godt på vej til at skifte farve. Og du kan vælge en lidt billigere maling end den lyse, ofte ret dyre topmaling, som du vil afslutte med.

TAPE AFSLØRER ALT
Hvis du er i tvivl om, om den maling, du vil male ovenpå, egentlig sidder godt nok fast, kan malertape hjælpe dig: Tryk tapen godt fast på det malede træværk. Hvis der følger maling med, når du trækker tapen af, er under­ laget ikke godt nok, og så må du rense mere af - evt. helt ind til rent træ.

IKKE ALT KAN REDDES
Du kan rense og slibe dig fra mange problemer, men nogle gange har træværk stået ubeskyttet for længe. Hvis du nemt kan stikke en skruetrækker eller kniv ind i træet, er det råddent. Og så er der kun én vej frem: Træværket skal skiftes (og så skal du male det grundigt allerede fra start af).

Det rigtige værktøj

EXCENTERSLIBER
Den mest effektive slibemaskine til større arealer er excentersliberen, der med sine effektive bevægelser kan slibe helt i bund eller matslibe en overflade, afhængigt af det slibepapir, du sætter på. Husk at vaske slibestøvet væk, inden du maler træværket.

SKRABEJERN
Skrabejern fås i mange udgaver. Vælg en, der ligger godt i hånden. Har du træværk, der skaller meget, er skraberen langt mere effektiv end en slibemaskine til at starte med. Det gælder særligt, hvis malingen er så medtaget, at du må skrabe og slibe dig til rent træ og starte forfra.

FUGTMÅLER
Med en billig fugtmåler kan du sikre dig, at træet ikke indeholder mere end 15 % fugt.

PENSEL
Hvis du maler med pensel, skal du bruge en bred facadepensel, gerne i samme bredde som de brædder, du skal male. Herudover vil en smallere pensel, der kan komme til de svære steder, være en fordel. Den smalle pensel kan evt. monteres på et vinklet skaft, så du kan komme ind alle steder, også under udhæng o.l.

RULLE
Du kan sagtens rulle træbeskyttelse på med en langluvet rulle. Udfordringen kan være, at der ofte vil være en rille imellem brædderne, og her kan rullen ikke komme til - det kræver en pensel. Til gengæld går arbejdet på selve brædderne stærkt. Ved helt nyt træ og på ru træ er penslen dog at foretrække, fordi den bedre kan massere træbeskyttelsen ind i træet.

MALERSPRØJTE
I vindstille vejr kan en god malersprøjte levere et flot resultat. De helt små sprøjter, der typisk har en beholder på en liter eller to, er ikke velegnede til store facader, slet ikke hvis du kravler på stilladser og stiger. Det er simpelthen for besværligt at skulle fylde sprøjten op. Har du et semiprofessionelt sprøjteanlæg (kan købes fra cirka 6.000 kroner), kan du gøre arbejdet lynhurtigt og rigtig flot. Men det skal stadig helst være vindstille.

Redaktionen anbefaler: Mal huset med din telefon!

    Andre læser lige nu ...