Så galt kan det gå
Tommelfinger-regler når du maler
SOLIDT GRUNDLAG
Fagfolk siger, at “bunden” skal være solid. Det betyder, at træværket skal kunne tage imod malingen. Det forudsætter, at træet vaskes fri for alger og snavs, at løs maling skrabes og slibes af, og at du giver rent træ en farveløs grundingsolie, inden du maler. Hvis træværket er malet i forvejen, og du vil skifte farve, er det en god idé at bruge en grundmaling. Så sikrer du en solid bund, samtidig med at du sparer på den ofte dyre slutmaling, som ellers ville kræve et ekstra lag.
VEJRET
Det er fristende at komme i gang med arbejdet allerede i foråret. Men er det koldt, kan malingen ikke flyde sammen, selvom træet er tørt. Så får du pen-sel- eller rullespor i malingen. Solskin og 30 grader dur heller ikke, for så tørrer malingen, inden du kan nå at trække den ud med penslen, og så får du striber. Du skal gå efter mellemvejen: Skygge og cirka 15-23 grader er malevejr.
FUGT
Inden du kan nå at stave til påske, har byggemarkederne kastet et væld af gode tilbud på træbeskyttelse efter dine fysiske og elektroniske postkasser. Men de fleste år har foråret slet ikke været tørt nok til, at træværket har sluppet fugten. Fugtindholdet må ikke være højere end 15 procent. Generelt kræver det en lang, tør og gerne varm periode at tørre træværket tilstrækkeligt ud.
TIDLIGERE MALING
Det er ikke helt ligegyldigt, hvilken maling der er brugt til at male træbeklædningen, når du vil male oven på den eksisterende maling. Du kan altid male med en vandopløselig (vandbaseret) maling, også på en overflade, der tidligere er malet med olie. Men hvis du insisterer på at bruge en oliemaling, kræver det, at der i forvejen er malet med oliemaling. Maler du med oliemaling oven på en vandopløselig maling, går det galt. Hvis du vil male med oliemaling og er i tvivl om underlaget, så slib ned til rent træ.
Den rigtige rækkefølge
DET KRÆVER EN EKSTRA SPAND MALING
Hvis du har træværk, der er malet med en lys maling, er det nemt at male den over med en nuance magen til eller en, der er mørkere. Men den anden vej, fra mørk til lys maling, er det lidt vanskeligere. Afrensning og øvrige forberedelser er de samme, men det er klogt at købe en ekstra maling, nemlig en grundmaling, som du starter med. Den kan passende være grå, for så er du allerede godt på vej til at skifte farve. Og du kan vælge en lidt billigere maling end den lyse, ofte ret dyre topmaling, som du vil afslutte med.
TAPE AFSLØRER ALT
Hvis du er i tvivl om, om den maling, du vil male ovenpå, egentlig sidder godt nok fast, kan malertape hjælpe dig: Tryk tapen godt fast på det malede træværk. Hvis der følger maling med, når du trækker tapen af, er under laget ikke godt nok, og så må du rense mere af - evt. helt ind til rent træ.
IKKE ALT KAN REDDES
Du kan rense og slibe dig fra mange problemer, men nogle gange har træværk stået ubeskyttet for længe. Hvis du nemt kan stikke en skruetrækker eller kniv ind i træet, er det råddent. Og så er der kun én vej frem: Træværket skal skiftes (og så skal du male det grundigt allerede fra start af).
Det rigtige værktøj
EXCENTERSLIBER
Den mest effektive slibemaskine til større arealer er excentersliberen, der med sine effektive bevægelser kan slibe helt i bund eller matslibe en overflade, afhængigt af det slibepapir, du sætter på. Husk at vaske slibestøvet væk, inden du maler træværket.
SKRABEJERN
Skrabejern fås i mange udgaver. Vælg en, der ligger godt i hånden. Har du træværk, der skaller meget, er skraberen langt mere effektiv end en slibemaskine til at starte med. Det gælder særligt, hvis malingen er så medtaget, at du må skrabe og slibe dig til rent træ og starte forfra.
FUGTMÅLER
Med en billig fugtmåler kan du sikre dig, at træet ikke indeholder mere end 15 % fugt.
PENSEL
Hvis du maler med pensel, skal du bruge en bred facadepensel, gerne i samme bredde som de brædder, du skal male. Herudover vil en smallere pensel, der kan komme til de svære steder, være en fordel. Den smalle pensel kan evt. monteres på et vinklet skaft, så du kan komme ind alle steder, også under udhæng o.l.
RULLE
Du kan sagtens rulle træbeskyttelse på med en langluvet rulle. Udfordringen kan være, at der ofte vil være en rille imellem brædderne, og her kan rullen ikke komme til - det kræver en pensel. Til gengæld går arbejdet på selve brædderne stærkt. Ved helt nyt træ og på ru træ er penslen dog at foretrække, fordi den bedre kan massere træbeskyttelsen ind i træet.
MALERSPRØJTE
I vindstille vejr kan en god malersprøjte levere et flot resultat. De helt små sprøjter, der typisk har en beholder på en liter eller to, er ikke velegnede til store facader, slet ikke hvis du kravler på stilladser og stiger. Det er simpelthen for besværligt at skulle fylde sprøjten op. Har du et semiprofessionelt sprøjteanlæg (kan købes fra cirka 6.000 kroner), kan du gøre arbejdet lynhurtigt og rigtig flot. Men det skal stadig helst være vindstille.