7. Akrylfuge kan dæmpe lyden
Akrylfugemasse kaldes også for malerfuge, fordi den ofte bruges til at lukke revner rundt i kanten af en nymalet væg. Men den kan også bruges til at dæmpe lyd med, fx hvis du bygger en skillevæg og vil undgå, at lyde kan trænge igennem væggen.
Hvis du vil bruge en akrylfuge til lyddæmpning, skal du gøre plads til fugen i det inderste lag gips. Her skal være ca. 10-12 mm luft hele vejen rundt om det inderste lag gips i skillevæggen, så der er plads til at lægge en akrylfuge. Det giver dig en langt mere lydtæt væg.
8. Fibre gør mørtelfugen stærkere
Mørtelfuger er billige og lette at arbejde med. De giver pæne og diffusionsåbne fuger udvendigt rundt om vinduer og døre i murede huse. Hvis du blander fæhår (rensede dyrehår) i mørtlen, får du stærke fuger med en lang levetid. Uden de armerende fæhår kan du risikere, at fugerne revner og falder ud, fx hvis du smækker døren for hårdt i.
9. Fugebrikker gør livet lettere
Små fugebrikker i plast til at glatte fugen med er supersmarte - de er effektive og nemme at have med at gøre, så dit liv som fugemester bliver lettere. Brikkerne findes i flere varianter, så det er nemt at finde den type, du ønsker til din fuge. Du køber typisk et sæt med forskellige typer. De koster omkring 50 kroner, og det er godt givet ud, hvis du ikke allerede har fugebrikker.
10. Dæk af, og få knivskarpe fuger
Er det første gang, du skal lave en akryl- eller gummifuge, eller er du en smule usikker, så dæk af med malertape, før du går i gang. Det sparer dig for en masse tid, og du undgår fugemasse andre steder end i fugen. Det er vigtigt, at malertapen slutter helt tæt til underlaget. Fjern malertapen, før fugemassen hærder, og gør det forsigtigt, så du ikke ødelægger kanten af fugen.
11. Glat akrylfugen med tørt værktøj
Det er let at glatte akrylfugen med en våd finger, men en dårlig idé. Vand vil nemlig opløse overfladen på fugen og ødelægge den. Derfor er det vigtigt, at du glatter en akrylfuge med tørt værktøj. Til akrylfuger i hjørner er det oplagt at bruge små fugebrikker i plast eller silikone. Når det gælder små revner, fx mellem fodpanel og en nymalet væg, kan du glatte med en pensel ved straks at male over med akrylmaling.
12. Stærk og smidig fuge med bagstop
For at få en stærk, elastisk fuge, fx rundt om en dør eller et vindue, er det vigtigt, at fugemassen får den rigtige form oven på bagstoppet. En elastisk fuge lægges mellem to emner, der bevæger sig en lille smule, og fugen skal derfor være smidig og også kunne bevæge sig lidt, men alligevel lukke tæt. Det sikrer du ved, at fugen er tynd i midten af fugen (ud for toppen af det runde bagstop), men tyk i siderne, så den har en stor klæbeflade til de to emner, den er fuge imellem. Der skal også være lidt luft på bagsiden af bagstoppet, da fugen ellers hurtigt vil miste sit greb i en eller begge sider.
13. Brug glittevæske - ikke sulfovand
Du bør undgå sulfo, når du bruger fugepind. Sulfo er sæbe, der indeholder et “slip”-middel. Har du glattet fugen med sulfovand, har du derfor ikke mulighed for at fylde mere fugemasse i fugen, hvis du skulle få brug for det. Den ekstra fugemasse vil ikke kunne få ordentligt fat oven på en flade behandlet med sulfo. Køb i stedet en rigtig glittevæske, der ikke indeholder “slip”-middel.
14. Lad fugepinden stå i blød i et par døgn
Inden du skal arbejde med fugepinde, bør du altid sætte dem i blød et døgns tid, gerne længere. Når fugepinden er fugtig, sætter silikonemassen sig ikke så let fast. Sæt fugepinden i almindeligt vand eller glittevæske - ikke sulfovand, da du så ikke har mulighed for at efterfylde fugen, hvis det skulle blive nødvendigt.
15. Skær fugepatronens spids til i den rigtige størrelse
Når du skærer spidsen af fugepatronen til, skal du forsøge at ramme fugens størrelse så præcist som muligt. Det gør dit arbejde langt lettere, når åbningen lige præcis gaber over fugen. Åbningen skal hellere være en smule for lille end for stor - for du kan altid skære lidt mere af, hvis det bliver nødvendigt.
16. Slip for rengøring med smarte servietter
Der findes særlige servietter med glittevæske, som kan bruges til at fjerne alle typer fugemasse. Skulle uheldet være ude, og du får smurt fugemasse ud et forkert sted, er det nemt at fjerne med en serviet. Den er også god at rense dine fingre med, da det er svært at undgå at få en smule på fingrene, hvis du ikke arbejder med handsker. Servietten kan også bruges direkte på fingeren til at glatte fugen med, så du bagefter blot smider servietten væk, inklusive den overskydende fugemasse, og slipper for rengøring af fugebrikken.
17. Spidse fugepinde giver flottere fuger
Fugepinde i træ skal være skarpe, så de ubesværet kan skære den overflødige fugemasse væk, når du fx lægger en ny silikonefuge i brusenichen. Derfor bør du slibe den forreste æg helt spids og skarp på et stykke slibepapir. Slib den også glat og fin på de øvrige kanter, da det giver det flotteste resultat - også når du glitter fugen glat og fin til sidst. Husk at sprøjte med glittevæske, før du skærer den overskydende fugemasse væk. Så er det nemlig meget lettere at få af fugepinden.
18. Tørre silikonefuger holder længere
Silikonefuger i vådrum bliver hurtigt ramt af mug, fordi de udsættes for meget fugt. Derfor indeholder silikonefuger kemiske stoffer, der modvirker mugangreb, men disse stoffers virkning aftager med tiden. Kommer der først mug på en silikonefuge, arbejder det sig ned i selve materialet. Og er det først sket, er den eneste løsning at skifte hele fugen, for en silikonefuge kan ikke renses i modsætning til en mørtelfuge. Du kan undgå mug og i værste fald udskiftning af silikonefugen, hvis du holder den tør og ren. Det vil sige, at du efter hvert bad skal tørre fugerne, så vand og sæberester forsvinder. Gør du det, kan en kvalitetsfuge holde i årevis.
19. Undgå unødigt svineri med en god fugepistol
Det bliver ti gange lettere at fuge, når du bruge en fugepistol med en effektiv stopfunktion. Det er supervigtigt, at stopfunktionen udløses med det samme, så du undgår, at fugemassen fortsætter med at sive ud. Det giver en masse svineri og kræver rengøring. Så det er en virkelig god investering at ofre 2-300 kroner på en god fugepistol. Der findes både mekaniske og elektroniske, hvor stopfunktionen udløses med det samme.
20. Det rigtige bagstop giver stærke fuger
Hvis du fx fuger med en elastisk fuge rundt om et vindue, skal du først lægge et bagstop i glat skumplast ind i fugen. Det er vigtigt, at bagstoppet sidder så godt fast, at det bliver siddende, selvom du trykker fugemassen hårdt ind mod bagstoppet. Det sikrer du ved at vælge et bagstop, der er ca. 25 pct. større end fugen, det skal sidde i. Det kan være lidt bøvlet at få ind på plads, men når det sidder der, lukker bagstoppet tæt i begge sider af fugen og bliver på sin plads.