Hemmeligheden bag tætte fuger

Der er de elastiske, de plastiske og dem, der bare pynter. Hvis du ved bare lidt om disse tre typer fuger, og hvordan de virker, bliver dit fremtidige fugearbejde meget bedre – og du slipper for irriterende sprækker.

Fugebunden er afgørende, når du skal lave en elastisk fuge, der kan holde.

Fugebunden er afgørende, når du skal lave en elastisk fuge, der kan holde.

Hvorfor slipper fugen, når du nu har brugt en mindre formue på en god mærkevarefugemasse, der lover, at den kan tåle bevægelser på op til flere millimeter? Det er snyd og humbug! Eller ... måske er det faktisk din og ikke fugemassens skyld, at missionen totalt mislykkes.

Nogle fuger kræver nemlig ganske særlig omhyggelighed. Og for at du kan mestre det, må du først vide lidt om, hvordan sådan en fuge egentlig virker.

En elastisk fuge er fx ikke altid elastisk, uanset hvordan du vælger at proppe den ned i den revne, du vil forsegle, lige så lidt som en husholdningselastik forbliver elastisk, hvis du limer den fast, ikke blot i hver ende, men også på midten.

Gør du det, får du en elastik, der sidder fast, og som med tiden bliver slap. Nøjagtig som den dårligt udførte fuge. I fugens tilfælde fører det til revner og utæthed.

Men ved du, hvordan fugen fungerer, og hvordan du skal lægge den korrekt, så har du elastisk forsegling i mange, mange år – eller en effektiv og evigt klæbrig forsegling, afhængigt af hvilken fugemasse du vælger, og hvor du vælger at bruge den.

LÆS OGSÅ: Find den rigtige flisefuge

3 forskellige fuger

Den elastiske fuge
Denne fuge kræver en særlig opbygning, så den fungerer som en elastik, der kan tåle bevægelser uden at revne.

Den plastiske fuge
Den plastiske fuge skal fylde ud og forhindre, at der trænger vand ind. Den hærder kun på overfladen.

Pyntefuge
Pyntefugens tekniske formåen er begrænset. Den skal blot skjule ujævne overgange og sprækker.

Den elastiske fuge holder helt tæt

På få årtier har de elastiske fugemasser i stort omfang klæbet sig solidt fast til markedet og fortrængt mange af de gamle, primært plastiske, fuger.

Den elastiske fuge har nemlig med sin kemiske sammensætning så mange fordele, at den i løbet af de seneste 10-20 år er gået fra at være en specialfuge til at blive mainstream. Der er nemlig ikke mange steder, hvor det at være elastisk ikke er en udpræget fordel.

Men den elastiske fuge - eller bevægelsesfugen - kræver lidt af dig, der skal lægge den. For at fugen skal kunne bevare sin elasticitet, skal den lægges oven på et afrundet fugebagstop, som består af kunststof.

Fugemassen former sig efter siderne i den sprække, der skal lukkes, og fugebagstoppet i bunden. Fugemassen klæber sig inden for få minutter fast til siderne, men ikke til bagstoppet. På den måde danner den størknede fugemasse en elastik, der kan bevæge sig, i takt med at siderne bevæger sig, fx pga. opvarmning og nedkøling eller høj og lav luftfugtighed.

For at kunne vise fugens form, når den er lagt, har vi forsynet en lægte med en not (en rille), som vi har fuget. Den ene side af noten har vi erstattet med plexiglas, så vi kan se igennem. Da fugen var hærdet, skar vi lægten over.

Fugebagstoppet presser du ned i den not (sprække), fugen skal lukke. Fugebagstoppet må gerne være 10-15 procent bredere end noten, og det skal ligge så langt nede, at højden af fugen på sit laveste sted bliver ca. det halve af fugens bredde. Så opnår fugen sin optimale elasticitet.

Når du har skåret en passende del af fugepatronens spids af, så fugemassen kommer ud i en bredde, der nogenlunde svarer til den ønskede fugebredde, skyder du fugemassen oven på fugebagstoppet.

De rigtig dygtige fugespecialister kan næsten slutte her. Men de fleste (og med sikkerhed alle os, der ikke fuger dagligt) må trække fugens overflade af, så den bliver trykket godt til og bliver pæn og glat. Det nemmeste er at bruge en fugebrik af silikone. De kan købes i sæt af fire.

Den plastiske fuge hærder aldrig

Den plastiske fuge, eller mastikfuge-masse, er ret let at have med at gøre. Groft sagt består den af en klistret masse, der kun tørrer på overfladen, mens resten forbliver klistret og bevægeligt.

Fugen hærder med andre ord aldrig, men opfører sig lidt som et stykke frisk gennemtygget tyggegummi. Den kan klare små bevægelser, typisk på op til 10 procent af fugens bredde, men den er ikke til store bevægelser.

Den skal lægges i en vis størrelse for at fungere optimalt, og den er ikke glad for solens uv-stråler. Men hvis du dækker den med en liste eller på anden måde sørger for, at den ikke bliver pillet i eller lyst på, så holder den vand og alt andet ude.

Til tagtætning og VVS

Du kan godt lægge den plastiske fuge på et fugebagstop, men ikke for - som med den elastiske fuge - at sikre elasticitet, blot for at holde den der, hvor du gerne vil have den liggende, eller for ikke at skulle fylde et kæmpe hulrum ud med fugemasse.

Den plastiske fuge er blandt andet populær hos tagdækkere og VVS’ere.

Den plastiske fuge fylder sprækken helt ud. Skabelonen her består af en lægte med en not. Den ene side er bygget af plexiglas, så det er muligt at se, hvordan fugen ligger.

Sprækken her er for smal til et fugebagstop, så her må vi blot stoppe sprækken ud med en fugemasse.

Den plastiske fugemasse skydes godt ned i hullet, så det bliver fyldt helt ud. Der må ikke være huller - fugen skal lukke helt af.

Du kan glatte fugen med en fugebrik, en fugepind eller en finger med handske på. Har du fat i en meget klæbrig fuge, kan du tørre efter med en klud de steder, hvor fugemassen ikke skal være.

Pyntefugen lukker små sprækker

Hvis du vil lukke småsprækker bag et fodpanel eller mellem et nyopsat gipsloft og væggen, er akrylfugen et oplagt valg. Den er langtfra så avanceret som den elastiske eller den plastiske fuge - til gengæld er den langt billigere og nemmere at arbejde med. Akrylfugen er elastisk, men den kan typisk kun klare bevægelser på 10-15 procent, afhængigt af kvalitet. Men det er også nok, hvis du blot skal lukke en smal sprække.

Til gengæld skal du være opmærksom på en række forhold: Akrylfugen hæfter på langt de fleste materialer, men de skal være rene og støvfri. Fugen tørrer, men hvis du ikke maler den over, vil den alligevel suge støv og snavs til sig. Hvis du fuger i forbindelse med malerarbejde, så mal først, lad malingen tørre, læg akrylfugen, og lad den tørre, og mal så igen, så du får malet akrylfugen over. Så forbliver den ren, og den gulner ikke, som det kan ske med særligt de billigere produkter.

Generelt bør du gå uden om de allerbilligste akrylfugemasser til en tier. Bruger du 30-50 kroner, vil du ofte få en langt bedre kvalitet.

Vi har sat lidt afstandsstykker ind i vores skabelon for at opnå samme effekt som på en lidt ujævn væg. Fugemassen løber lidt ned bag fodpanelet og fylder sprækken ud.

Læg fugen oven på det rengjorte fodpanel. Åbningen i tuden skal være ret lille, for fugen skal være ganske smal.

Træk af med en fugebrik. Du kan dreje brikken, indtil du finder det hjørne, der giver den pæneste fuge.

Nu er sprækken væk. Akrylfugen skal hærde, og så skal du male den over med vægmalingen. Ellers suger den skidt til sig.

Sådan finder du den rigtige fugemasse - og værktøjet til arbejdet

Kært barn, og fugemasse, har mange navne. Så hvis du skal være sikker på, hvad du køber, skal du læse på emballagen eller på producentens hjemmeside. Men herunder er en række af de navne, du typisk vil finde fugemasserne under.

Elastiske fuger

  • Byggefuge
  • MS-fuge
  • Vådrumssilikone
  • Sanitetssilikone

Plastiske fuger

  • Bitumen
  • Tagklæber
  • Tagfugemasse
  • Navne, hvor “mastik” indgår

Pyntefuger (akryl)

  • Akrylfuge
  • Malerfuge
  • Malerfinish

En god fugepistol er først og fremmest solid, uanset om den er af metal eller plast. Og så skal udløsermekanismen, der stopper presset på patronen, være nem at aktivere. Lad dig ikke friste af de billige i byggemarkedets rodekasse. De holder ikke, og de er svære at styre.

Fugebrikkerne er gode, når vi ikkeprofessionelle skal trække en fuge pænt glat. Med de mange forskellige hjørner kan du altid finde en, der giver fugen den profil, der passer bedst i hvert enkelt tilfælde.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Fuge