Lav selv perfekte plader af limtræ

Der er mange gode grunde til at fremstille sine limtræsplader selv: Du vælger selv træsort og planker, du bestemmer selv målene, og der er gode penge at spare. Med flade dyvler er det legende let at lime en stak flotte brædder sammen til en lækker plade.

Intro

Limtræ er forbløffende enkelt selv at samle, og finder du en stak flotte brædder, du vil forvandle til en lækker bordplade, kræver det ikke den store maskinpark.

LÆS OGSÅ: Limtræsbjælken er genial

Når møbelsnedkeren fremstiller limtræsplader, benytter han kraftige maskiner. Afretteren fjerner skævheder og giver brædderne rette vinkler, og hans tykkelseshøvl sikrer, at alle brædder får samme tykkelse og bredde.

Men du kan klare dig uden. Du skal bare sikre dig, at brædderne på forhånd er lige tykke – skæve kanter kan du fint rette til med en dyksav med skinne.

LÆS OGSÅ: Tykkelseshøvl – fast inventar i snedkerens værksted

Flot og billigt bord i lærketræ

Her vil vi samle en bordplade af nogle flotte terrassebrædder i lærketræ, vi faldt for i trælasten. De er 12 cm brede, så med bare seks brædder i bredden kan vi bygge et 70 cm bredt bord – der skal være lidt at rette til af.

Med to bukke fra Ikea står bordet os i knap 500 kroner.

Vejledning

Kanterne skæres lige og vinkelrette

Det er et krav, at brædderne er lige og har vinkelrette kanter, så de kan limes præcist sammen kant mod kant. Brædderne bør også være omtrent lige tykke, så en eventuel forskel kan slibes ned med en excentersliber.

Køber du brædderne i et byggemarked, bør du håndplukke hvert bræt og sortere de mest skæve fra.

Tag en retskinne med til arbejdet. Træet skal være tørt og færdigt med at slå sig. Bruger du brædder fra en plads i det fri, så lad dem tørre ved stuetemperatur nogle uger først.

1

Kanterne retter vi til med en dyksav på føringsskinne. Skinnen lægges så tæt på kanten som muligt, så der fjernes mindst muligt gods. Lav et vinkelret snit med dyksaven, så kanten afrettes i hele længden.

2

Mærk brædderne op på undersiden, efterhånden som de retskæres og passes til kant mod kant. Streg også overlængden af, så du kan tage højde for de små skævheder, der nemt kommer tæt på enden.

En plan overflade sikres med fisk

For at forhindre at kanterne ”skrider” i limen, så brædderne bliver forskudt, når vi spænder dem sammen, styrer vi samlingerne med flade dyvler - dem man også kalder fisk og kiks.

Fiskene stikkes ind i aflange spor, som skæres med en lamelfræser - en fiskemaskine. Den indstilles, så sporet fræses omtrent midt i brættet. Det afgørende er, at sporet altid fræses i forhold til oversiden. Maskinen sikrer derved, at fiskene styrer brædderne præcist i plan på oversiden.

1

Mærk op til fisk for hver 25-30 cm. Brædderne lægges tæt sammen kant mod kant med undersiden opad. Sæt en tydelig streg 2-3 cm ind over begge brædder, det er fiskens midte. Mærk op til samtlige fisk.

2

Sporene til fiskene fræses med maskinens lodrette markering ud for stregerne. Højden indstiller vi ved at lægge en plade under sålen, så klingen rammer midt i kanten. Der skal trykkes lidt, så brættet spændes fast.

3

Anbring fisk og lim. Fiskene skal limes fast, så du kommer både lim i sporene og på bræddernes kanter. Sæt fisk ned i sporene. Sporene er for lange, så selv om samlingen låses i højden, er den fleksibel på langs.

4

Tryk brædderne sammen, og spænd dem op mellem to bukke. Bukkene er helt lige lægter, der sikrer, at pladen ikke bøjer, når den spændes sammen. Stram ikke bukkene hårdt til i første omgang.

5

Spænd brædderne sammen på tværs med lange limtvinger, og spænd så bukkene hårdt sammen. Til plader i denne størrelse er tre tvinger nok. Læg brikker imellem, så tvingerne ikke sætter mærker.

Pladen skæres til og gøres til et bord

Når limen har tørret en time, kan du lette tvingerne, og den overskydende endnu en smule bløde lim tørres bort. Lad pladen hvile til næste dag, før du arbejder videre med den.

Du har samlet din limtræsplade, nu kan du forvandle den til et bord. Eller hvad du ellers havde i tankerne.

Efter at vi har skåret pladen til i størrelsen, fræser vi kanterne skråt af, så pladen synes tyndere. To stivere på undersiden gør pladen mere stabil, og så skal bordet lige pudses og have olie.

1

Vi fræser undersiden af kanterne på den tilskårne plade af til lidt over midten med et 45 graders fasjern, så pladen ser tyndere ud. På oversiden får den skarpe kant en lille tur med samme jern.

2

Vi skruer to solide stivere på undersiden af pladen for at holde den i plan fremover. Stiverne har vi skåret ud af en kort stump terrassebræt, og de gøres fast med lim og to 4 x 45 mm skruer i hvert bræt.

3

Pladen slibes plan og lækker. Først fjerner vi små limklatter og ujævnheder med groft slibepapir (korn 40/60) i vores excenterliber. Derpå slibes med finere korn ned til 120, og til sidst olieres den med mellemslibning.

4

Olie giver den fine plade en dybere glød og fremhæver årerne – og så gør olien træet hårdere og mere modstandsdygtig over for fugt og skidt.

Materialer

Materialelisten er til at overskue for bordet med en bordplade, du selv limer: En lille stak terrassebrædder, to bukke, snedkerlim, en håndfuld skruer og en pose fladdyvler, dem vi kalder fisk.

Materialerne koster knap 500 kroner, så har du ikke en lamelfræser til fiskene, er det vel i orden at investere i en. Ferm har fx en fin udgave til 600 kroner.

Tips & Tricks

Fire bukke giver dig styr på arbejdet

Arbejdet med at spænde vores brædder sammen til den store bordplade gør vi langt lettere ved at skære fire bukke til på forhånd.

Bukkene bruges i første omgang til at holde brædderne helt plane, når vi spænder dem hårdt sammen fra yderkanterne.

Ved at hæve bukkene fra underlaget sikrer vi samtidig, at alle tvinger kan placeres ideelt. Og endelig gør bukkene det lettere at beskytte underlaget mod lim og hindre, at brædderne limes fast til omgivelserne.

Skal du lave en limtræsplade, der er meget større end vores, er det godt med ekstra bukke.

De nederste bukke står på “fødder”, der hæver dem 3 cm op over arbejdsbordet og sikrer, at de ikke tilter. De skal være plane, have samme højde og være 5-10 cm længere end bordpladens bredde. En klods i bagkanten af bukkene gør det lettere at styre.

For at undgå, at bordpladen limes fast til bukkene, dækker vi de flader, der kan komme til at røre ved limen, med plast, papir eller tape.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Tømrer