Intro
Vejledning
Kanterne skæres lige og vinkelrette
Det er et krav, at brædderne er lige og har vinkelrette kanter, så de kan limes præcist sammen kant mod kant. Brædderne bør også være omtrent lige tykke, så en eventuel forskel kan slibes ned med en excentersliber.
Køber du brædderne i et byggemarked, bør du håndplukke hvert bræt og sortere de mest skæve fra.
Tag en retskinne med til arbejdet. Træet skal være tørt og færdigt med at slå sig. Bruger du brædder fra en plads i det fri, så lad dem tørre ved stuetemperatur nogle uger først.
Kanterne retter vi til med en dyksav på føringsskinne. Skinnen lægges så tæt på kanten som muligt, så der fjernes mindst muligt gods. Lav et vinkelret snit med dyksaven, så kanten afrettes i hele længden.
En plan overflade sikres med fisk
For at forhindre at kanterne ”skrider” i limen, så brædderne bliver forskudt, når vi spænder dem sammen, styrer vi samlingerne med flade dyvler - dem man også kalder fisk og kiks.
Fiskene stikkes ind i aflange spor, som skæres med en lamelfræser - en fiskemaskine. Den indstilles, så sporet fræses omtrent midt i brættet. Det afgørende er, at sporet altid fræses i forhold til oversiden. Maskinen sikrer derved, at fiskene styrer brædderne præcist i plan på oversiden.
Mærk op til fisk for hver 25-30 cm. Brædderne lægges tæt sammen kant mod kant med undersiden opad. Sæt en tydelig streg 2-3 cm ind over begge brædder, det er fiskens midte. Mærk op til samtlige fisk.
Sporene til fiskene fræses med maskinens lodrette markering ud for stregerne. Højden indstiller vi ved at lægge en plade under sålen, så klingen rammer midt i kanten. Der skal trykkes lidt, så brættet spændes fast.
Anbring fisk og lim. Fiskene skal limes fast, så du kommer både lim i sporene og på bræddernes kanter. Sæt fisk ned i sporene. Sporene er for lange, så selv om samlingen låses i højden, er den fleksibel på langs.
Tryk brædderne sammen, og spænd dem op mellem to bukke. Bukkene er helt lige lægter, der sikrer, at pladen ikke bøjer, når den spændes sammen. Stram ikke bukkene hårdt til i første omgang.
Pladen skæres til og gøres til et bord
Når limen har tørret en time, kan du lette tvingerne, og den overskydende endnu en smule bløde lim tørres bort. Lad pladen hvile til næste dag, før du arbejder videre med den.
Du har samlet din limtræsplade, nu kan du forvandle den til et bord. Eller hvad du ellers havde i tankerne.
Efter at vi har skåret pladen til i størrelsen, fræser vi kanterne skråt af, så pladen synes tyndere. To stivere på undersiden gør pladen mere stabil, og så skal bordet lige pudses og have olie.
Vi fræser undersiden af kanterne på den tilskårne plade af til lidt over midten med et 45 graders fasjern, så pladen ser tyndere ud. På oversiden får den skarpe kant en lille tur med samme jern.
Vi skruer to solide stivere på undersiden af pladen for at holde den i plan fremover. Stiverne har vi skåret ud af en kort stump terrassebræt, og de gøres fast med lim og to 4 x 45 mm skruer i hvert bræt.
Pladen slibes plan og lækker. Først fjerner vi små limklatter og ujævnheder med groft slibepapir (korn 40/60) i vores excenterliber. Derpå slibes med finere korn ned til 120, og til sidst olieres den med mellemslibning.
Materialer
Materialelisten er til at overskue for bordet med en bordplade, du selv limer: En lille stak terrassebrædder, to bukke, snedkerlim, en håndfuld skruer og en pose fladdyvler, dem vi kalder fisk.
Materialerne koster knap 500 kroner, så har du ikke en lamelfræser til fiskene, er det vel i orden at investere i en. Ferm har fx en fin udgave til 600 kroner.
Tips & Tricks
Fire bukke giver dig styr på arbejdet
Arbejdet med at spænde vores brædder sammen til den store bordplade gør vi langt lettere ved at skære fire bukke til på forhånd.
Bukkene bruges i første omgang til at holde brædderne helt plane, når vi spænder dem hårdt sammen fra yderkanterne.
Ved at hæve bukkene fra underlaget sikrer vi samtidig, at alle tvinger kan placeres ideelt. Og endelig gør bukkene det lettere at beskytte underlaget mod lim og hindre, at brædderne limes fast til omgivelserne.
Skal du lave en limtræsplade, der er meget større end vores, er det godt med ekstra bukke.
De nederste bukke står på “fødder”, der hæver dem 3 cm op over arbejdsbordet og sikrer, at de ikke tilter. De skal være plane, have samme højde og være 5-10 cm længere end bordpladens bredde. En klods i bagkanten af bukkene gør det lettere at styre.