Olie giver den fine plade en dybere glød og fremhæver årerne – og så gør olien træet hårdere og mere modstandsdygtig over for fugt og skidt.

Olie giver den fine plade en dybere glød og fremhæver årerne – og så gør olien træet hårdere og mere modstandsdygtig over for fugt og skidt.

Limtræ er forbløffende enkelt selv at samle, og finder du en stak flotte brædder, du vil forvandle til en lækker bordplade, kræver det ikke den store maskinpark.

LÆS OGSÅ: Limtræsbjælken er genial

Når møbelsnedkeren fremstiller limtræsplader, benytter han kraftige maskiner. Afretteren fjerner skævheder og giver brædderne rette vinkler, og hans tykkelseshøvl sikrer, at alle brædder får samme tykkelse og bredde.

Men du kan klare dig uden. Du skal bare sikre dig, at brædderne på forhånd er lige tykke – skæve kanter kan du fint rette til med en dyksav med skinne.

LÆS OGSÅ: Tykkelseshøvl – fast inventar i snedkerens værksted

Flot og billigt bord i lærketræ

Her vil vi samle en bordplade af nogle flotte terrassebrædder i lærketræ, vi faldt for i trælasten. De er 12 cm brede, så med bare seks brædder i bredden kan vi bygge et 70 cm bredt bord – der skal være lidt at rette til af. Med to bukke fra Ikea står bordet os i knap 500 kroner.

Det skal du bruge

Materialelisten er til at overskue for bordet med en bordplade, du selv limer: En lille stak terrassebrædder, to bukke, snedkerlim, en håndfuld skruer og en pose fladdyvler, dem vi kalder fisk.

Materialerne koster knap 500 kroner, så har du ikke en lamelfræser til fiskene, er det vel i orden at investere i en. Ferm har fx en fin udgave til 600 kroner.

DOWNLOAD HELE ARTIKLEN og få vores trin for trin byggevejledning.