Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lav selv perfekte plader af limtræ

Print Gem artikel

Der er mange gode grunde til at fremstille sine limtræsplader selv: Du vælger selv træsort og planker, du bestemmer selv målene, og der er gode penge at spare. Med flade dyvler er det legende let at lime en stak flotte brædder sammen til en lækker plade.

Intro

Limtræ er forbløffende enkelt selv at samle, og finder du en stak flotte brædder, du vil forvandle til en lækker bordplade, kræver det ikke den store maskinpark.

LÆS OGSÅ: Limtræsbjælken er genial

Når møbelsnedkeren fremstiller limtræsplader, benytter han kraftige maskiner. Afretteren fjerner skævheder og giver brædderne rette vinkler, og hans tykkelseshøvl sikrer, at alle brædder får samme tykkelse og bredde.

Men du kan klare dig uden. Du skal bare sikre dig, at brædderne på forhånd er lige tykke – skæve kanter kan du fint rette til med en dyksav med skinne.

LÆS OGSÅ: Tykkelseshøvl – fast inventar i snedkerens værksted

Flot og billigt bord i lærketræ

Her vil vi samle en bordplade af nogle flotte terrassebrædder i lærketræ, vi faldt for i trælasten. De er 12 cm brede, så med bare seks brædder i bredden kan vi bygge et 70 cm bredt bord – der skal være lidt at rette til af. Med to bukke fra Ikea står bordet os i knap 500 kroner.

Det skal du bruge

Materialelisten er til at overskue for bordet med en bordplade, du selv limer: En lille stak terrassebrædder, to bukke, snedkerlim, en håndfuld skruer og en pose fladdyvler, dem vi kalder fisk.

Materialerne koster knap 500 kroner, så har du ikke en lamelfræser til fiskene, er det vel i orden at investere i en. Ferm har fx en fin udgave til 600 kroner.

Vejledning

Kanterne skæres lige og vinkelrette

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Det er et krav, at brædderne er lige og har vinkelrette kanter, så de kan limes præcist sammen kant mod kant. Brædderne bør også være omtrent lige tykke, så en eventuel forskel kan slibes ned med en excentersliber.

Køber du brædderne i et byggemarked, bør du håndplukke hvert bræt og sortere de mest skæve fra.

Tag en retskinne med til arbejdet. Træet skal være tørt og færdigt med at slå sig. Bruger du brædder fra en plads i det fri, så lad dem tørre ved stuetemperatur nogle uger først.

1

Kanterne retter vi til med en dyksav på føringsskinne. Skinnen lægges så tæt på kanten som muligt, så der fjernes mindst muligt gods. Lav et vinkelret snit med dyksaven, så kanten afrettes i hele længden.

2

Mærk brædderne op på undersiden, efterhånden som de retskæres og passes til kant mod kant. Streg også overlængden af, så du kan tage højde for de små skævheder, der nemt kommer tæt på enden.

En plan overflade sikres med fisk

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

For at forhindre at kanterne ”skrider” i limen, så brædderne bliver forskudt, når vi spænder dem sammen, styrer vi samlingerne med flade dyvler - dem man også kalder fisk og kiks.

Fiskene stikkes ind i aflange spor, som skæres med en lamelfræser - en fiskemaskine. Den indstilles, så sporet fræses omtrent midt i brættet. Det afgørende er, at sporet altid fræses i forhold til oversiden. Maskinen sikrer derved, at fiskene styrer brædderne præcist i plan på oversiden.

1

Mærk op til fisk for hver 25-30 cm. Brædderne lægges tæt sammen kant mod kant med undersiden opad. Sæt en tydelig streg 2-3 cm ind over begge brædder, det er fiskens midte. Mærk op til samtlige fisk.

2

Sporene til fiskene fræses med maskinens lodrette markering ud for stregerne. Højden indstiller vi ved at lægge en plade under sålen, så klingen rammer midt i kanten. Der skal trykkes lidt, så brættet spændes fast.

3

Anbring fisk og lim. Fiskene skal limes fast, så du kommer både lim i sporene og på bræddernes kanter. Sæt fisk ned i sporene. Sporene er for lange, så selv om samlingen låses i højden, er den fleksibel på langs.

4

Tryk brædderne sammen, og spænd dem op mellem to bukke. Bukkene er helt lige lægter, der sikrer, at pladen ikke bøjer, når den spændes sammen. Stram ikke bukkene hårdt til i første omgang.

5

Spænd brædderne sammen på tværs med lange limtvinger, og spænd så bukkene hårdt sammen. Til plader i denne størrelse er tre tvinger nok. Læg brikker imellem, så tvingerne ikke sætter mærker.

Pladen skæres til og gøres til et bord

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Når limen har tørret en time, kan du lette tvingerne, og den overskydende endnu en smule bløde lim tørres bort. Lad pladen hvile til næste dag, før du arbejder videre med den.

Du har samlet din limtræsplade, nu kan du forvandle den til et bord. Eller hvad du ellers havde i tankerne.

Efter at vi har skåret pladen til i størrelsen, fræser vi kanterne skråt af, så pladen synes tyndere. To stivere på undersiden gør pladen mere stabil, og så skal bordet lige pudses og have olie.

1

Vi fræser undersiden af kanterne på den tilskårne plade af til lidt over midten med et 45 graders fasjern, så pladen ser tyndere ud. På oversiden får den skarpe kant en lille tur med samme jern.

2

Vi skruer to solide stivere på undersiden af pladen for at holde den i plan fremover. Stiverne har vi skåret ud af en kort stump terrassebræt, og de gøres fast med lim og to 4 x 45 mm skruer i hvert bræt.

3

Pladen slibes plan og lækker. Først fjerner vi små limklatter og ujævnheder med groft slibepapir (korn 40/60) i vores excenterliber. Derpå slibes med finere korn ned til 120, og til sidst olieres den med mellemslibning.

Materialer

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Lav selv perfekte plader af limtræ
Total pris: null purchase.price.currency
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage