Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Limtræsbjælken er genial

Print Gem artikel

Limtræ og limtræsbjælker anvendes i mange typer konstruktioner og byggeri. Limtræsbjælker er geniale, og ofte bedre end stål. Læs her hvorfor.

Limtræ og limtræsbjælker fremstilles i mange forskellige dimensioner.

Limtræ og limtræsbjælker fremstilles i mange forskellige dimensioner.

Hvad er en limtræsbjælke?

Limtræ bliver også kaldt for lamineret træ, og det består af flere, mindre trælameller, der bliver limet sammen til et større emne. Dette gælder også for en limtræsbjælke, der ligeledes er limet sammen af lameller, der kan varierer i tykkelse fra få mm til flere centimeter.

De fleste kender limtræsbjælker fra idrætshaller, hvor de ofte understøtter tagkonstruktionen. Man laver typisk en limtræsbjælke ud af nåletræ.

Hvorfor limtræsbjælker?

Limtræ og limtræsbjælker er lette at tildanne, så de får præcis de dimensioner, der bliver efterspurgt til en konstruktion. Det er selvsagt ikke altid muligt med almindelige træbjælker. Mulighederne er derimod nærmest uendelige, når man fremstiller en limtræsbjælke.

Limtræsbjælke med stor styrke

En stor fordel ved limtræsbjælker er, at de har meget stor styrke. Da en limtræsbjælke er opbygget af flere lag lameller, udlignes eventuelle svagheder i det enkelte stykke træ, hvilket bevirker, at en limtræsbjælke har meget højere styrke end almindeligt massivt tømmer af samme træsort

Limtræ er brandsikkert

Det kan virke underligt, at limtræ skulle være brandsikkert, for træ brænder da. Men limtræ og limtræsbjælker er faktisk meget modstandsdygtige over for brand. Større dimensioner af limtræ forkuller simpelthen i stedet for at brænde, og en limtræsbjælke har derfor det, man kalder en langsom indbrændingshastighed. En limtræsbjælke bevarer også meget af sin styrke under en brand, modsat stål, som risikerer at bøje, når det bliver varmet op.

Anvendelse af limtræsbjælker

Skal du bygge med limtræ eller limtræsbjælker er det vigtigt, at du sikrer dig, at dit limtræ er i den rigtige kvalitet. Limtræ og limtræsbjælker har 3 anvendelsesklasser:

 • Limtræ - Anvendelsesklasse 1:
  Limtræ og limtræsbjælker i anvendelsesklasse 1 benytter man til indendørs konstruktioner.

 • Limtræ - Anvendelsesklasse 2:
  Limtræ og limtræsbjælker i anvendelsesklasse 2 benytter man, hvor man risikerer at fugtindholdet i limtræet kan overstige 18-20%. Det vil typisk være i uopvarmede indendørs konstruktioner.

 • Limtræ - Anvendelsesklasse 3:
  Limtræ og limtræsbjælker i anvendelsesklasse 3 er det mest hårdføre materiale. Limtræet og limtræsbjælkerne anvender man, hvor fugtindholdet i limtræet i længere perioder kan ligge over 18-20%. Det er typisk konstruktioner i fugtige rum som eksempelvis svømmehaller, man benytter limtræ og limtræsbjæker i anvendelsesklasse 3.

Limtræsbjælker og gør det selv

Som gør det selv'er kan man sagtens få glæde af limtræsbjælker. Har man lyst og evner, så kan man lave noget ganske spektakulært, da limtræsbjælker kan formgives i en grad, så det kun er fantasien, der sætter grænser. Derudover vil limtræsbjælker være et oplagt valg, hvis man skal bygge en udestuen, garage eller lignende. Limtræsbjælker kan både bruges som gulvbjælker, til tagkonstruktionen, og limtræ fåes også som stolper i alverdens udformninger.

Limtræsbjælker kan udformes på alverdens måder og er velegnede til tagkonstruktioner.

Limtræsbjælker kan udformes på alverdens måder og er velegnede til tagkonstruktioner.

Limtræsbjælke - kvalitet

Limtræ og limtræsbjælker fås naturligvis i forskellige kvaliteter. Den bedste opnåelige kvalitet betegnes “GL-30h”.
GL er en forkortelse for “glued laminated timber”, altså limet og lamineret træ.
Tallet 30 betegner styrkeklassen i megapascal. Limtræ og limtræsbjælker fås også i styrkeklasser laveren end 30 eksemplevis 28 og 24.
Slutteligt indikerer “h’et” at det er homogent træ hele vejen igennem limtræsbjælken, hvilket også har betydning for styrken af en limtræsbjælke.

Behandling af limtræsbjælke

Som oftest leveres limtræ og limtræsbjælker ubehandlet. En af fordelene ved at anvende limtræ og limtræsbjælker er, at man selv kan efterbehandle limtræet, som man vil gøre med almindeligt træ. Derfor er det muligt både at male, oliere eller give sit limtræ træbeskyttelse. Sidstnævnte kan være en god idé, hvis man ved, at limtræet kan blive udsat for fugt.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Artikel: Limtræsbjælken er genial
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
  • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
  • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
  • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage