Sådan samler du fodpaneler

Bind væg og gulv sammen med flotte fodpaneler. Vi viser dig, hvordan du klarer de svære samlinger.

Fodpaneler - flot afslutning

FLOT AFSLUTNING: Først når fodpanelerne er på plads – og samlet med pæne samlinger – ser gulvet færdigt ud.

Fodpaneler er prikken over i’et, når du har lagt nyt gulv.

LÆS OGSÅ: Vælg den rigtige fodliste

Her kan du se, hvordan du klarer både længdesamlinger og indvendige og udvendige hjørnesamlinger, når du skal montere den mest almindelige udgave: de lave paneler med en lille runding øverst.

Samling i indvendigt hjørne

Vi gennemgår her trin for trin, hvordan du laver en indvendig samling i et hjørne.

1

Skær et 45-graderssnit i toppen af de to paneler, der skal mødes i et hjørne. Skær minimum 2 cm fra enden og kun netop så langt ned, at snittet er fri af det profilerede stykke øverst.

2

Tegn en lodret streg på et af panelerne – mellem enden og 45-graderssnittet. Herefter saves der langs stregen indtil et par mm fra snittet. Det sidste lille stykke brækkes af.

3

Læg panelet helt op mod væggen, og stød det ind i hjørnet, så spidsen rammer væggen. Med en smigvinkel kan man nu måle, om væggen er skæv, og derefter låse og overføre målet.

4

Med smigvinklen kan man overføre væggens (og dermed 1. panels) skævhed til 2. panel. Vinklen lægges på det sted, hvor 45-graderssnittet møder panelets glatte nederste del.

5

Med en fintandet sav skæres fra bunden af panelet op til 45-graderssnittet. Vær præcis, og hold dig hele tiden på den side af stregen, hvor træet ikke skal bruges.

6

Når du skubber de to paneler sammen, vil de slutte helt tæt. Årsagen er, at panelernes glatte del følger væggens skævhed, mens panelerne foroven mødes i en 45-graderssamling.

Samling på udadgående hjørne

Vi viser dig her, hvordan du laver en samling på et udadgående hjørne.

1

Selv i nybyggeri er et udadgående hjørne sjældent præcis 90 grader, så start med at kontrollere hjørnet ved at lægge to stykker panel langs væggene, og mål det efter med en vinkel.

2

Er vinklen ikke 90 grader, sættes et stykke papir fast på gulvet med tape. Tegn på papiret langs et vaterpas – først langs den ene væg (her markeret med en rød streg) og dernæst langs den anden.

3

Ved at tegne en linje fra væggens hjørne og gennem det tegnede kryds på papiret deles vinklen i to.

4

På papiret kan man nu måle den vinkel, som de to fodpaneler skal skæres i. Dette mål kan nu overføres – nemmest til en kap geringssav, men en skærekasse kan også bruges.

5

Saven indstilles til den vinkel, du har målt dig frem til. Prøv dig evt. frem med lidt overskudstræ, før de rigtige fodpaneler saves til.

6

De to paneler kan nu stødes helt tæt sammen. Er gulvet ujævnt, vil det ene panel ligge højere. Tilpas det til gulvet, eller løft det lidt, og luk mellemrummet med akrylfuge eller fejeliste.

Usynlig længdesamling

Her viser vi dig, hvordan du med en smart metode kan lave usynlige længdesamlinger.

Fodpaneler, der rækker fra hjørne til hjørne, er pænest, men ofte er man nødt til at lægge to paneler i forlængelse.

Det gøres pænest med et skråt snit, som man laver med kap-/geringssaven eller i en skærekasse.

En hurtig og sikker metode er at skære begge lister på én gang, så passer de altid sammen.

Efter spartling og maling er samlingen helt usynlig.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Sådan gemmer du ledninger og kabler - kabelskjuler og andre smarte metoder

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Tømrer