Fodpaneler - flot afslutning

FLOT AFSLUTNING: Først når fodpanelerne er på plads – og samlet med pæne samlinger – ser gulvet færdigt ud.

SAMLING I INDVENDIGT HJØRNE
Fodpaneler - samling i indvendigt hjørne 1. Skær et 45-graderssnit i toppen af de to paneler, der skal mødes i et hjørne. Skær minimum 2 cm fra enden og kun netop så langt ned, at snittet er fri af det profilerede stykke øverst.
Fodpaneler - samling i indvendigt hjørne2. Tegn en lodret streg på et af panelerne – mellem enden og 45-graderssnittet. Herefter saves der langs stregen indtil et par mm fra snittet. Det sidste lille stykke brækkes af.
Fodpaneler - samling i indvendigt hjørne3. Læg panelet helt op mod væggen, og stød det ind i hjørnet, så spidsen rammer væggen. Med en smigvinkel kan man nu måle, om væggen er skæv, og derefter låse og overføre målet.
Fodpaneler - samling i indvendigt hjørne4. Med smigvinklen kan man overføre væggens (og dermed 1. panels) skævhed til 2. panel. Vinklen lægges på det sted, hvor 45-graderssnittet møder panelets glatte nederste del.
Fodpaneler - samling i indvendigt hjørne5. Med en fintandet sav skæres fra bunden af panelet op til 45-graderssnittet. Vær præcis, og hold dig hele tiden på den side af stregen, hvor træet ikke skal bruges.
Fodpaneler - samling i indvendigt hjørne6. Når du skubber de to paneler sammen, vil de slutte helt tæt. Årsagen er, at panelernes glatte del følger væggens skævhed, mens panelerne foroven mødes i en 45-graderssamling.
SAMLING PÅ UDADGÅENDE HJØRNE
Fodpaneler: Samling på udadgående hjørne 1. Selv i nybyggeri er et udadgående hjørne sjældent præcis 90 grader, så start med at kontrollere hjørnet ved at lægge to stykker panel langs væggene, og mål det efter med en vinkel.
Fodpaneler: Samling på udadgående hjørne2. Er vinklen ikke 90 grader, sættes et stykke papir fast på gulvet med tape. Tegn på papiret langs et vaterpas – først langs den ene væg (her markeret med en rød streg) og dernæst langs den anden.
Fodpaneler: Samling på udadgående hjørne3. Ved at tegne en linje fra væggens hjørne og gennem det tegnede kryds på papiret deles vinklen i to.
Fodpaneler: Samling på udadgående hjørne4. På papiret kan man nu måle den vinkel, som de to fodpaneler skal skæres i. Dette mål kan nu overføres – nemmest til en kap-/geringssav, men en skærekasse kan også bruges.
Fodpaneler: Samling på udadgående hjørne5. Saven indstilles til den vinkel, du har målt dig frem til. Prøv dig evt. frem med lidt overskudstræ, før de rigtige fodpaneler saves til.
Fodpaneler: Samling på udadgående hjørne6. De to paneler kan nu stødes helt tæt sammen. Er gulvet ujævnt, vil det ene panel ligge højere. Tilpas det til gulvet, eller løft det lidt, og luk mellemrummet med akrylfuge eller fejeliste.

Smart metode: usynlig længdesamling

Fodpaneler, der rækker fra hjørne til hjørne, er pænest, men ofte er man nødt til at lægge to paneler i forlængelse. Det gøres pænest med et skråt snit, som man laver med kap-/geringssaven eller i en skærekasse. En hurtig og sikker metode er at skære begge lister på én gang, så passer de altid sammen. Efter spartling og maling er samlingen helt usynlig.

Fodpaneler: Usynlig længdesamling

REDAKTIONEN ANBEFALER: Brug en laser-afstandsmåler, når du måler op til fodpaneler!

Skal du have nye fodpaneler? Så anbefaler vi , at du bruger en laser-afstandsmåler til opmålingen.

Afstandsmåleren er især uundværlig i de projekter, hvor din tommestok ikke er lang nok. Glem alt om at ligge på dine ømme knæ og måle op 2 meter ad gangen. Afstandsmåleren udfører opgaven både hurtigere og mere præcist.

Lige nu får du en laser-afstandsmåler fra MAKA sammen med 2 numre af Gør Det Selv for kun 79 kroner + porto!

Klik og se det gode tilbud her!

VIDEO: Her kan du se laser-afstandsmåleren og alle dens funktioner: