Nedsænket bålsted med lækre detaljer

Elsker du at være ude, når vejret tillader det? Så er bålpladsen her lige noget for dig! Den fungerer som hyggekrog døgnet rundt. At den er sænket lidt ned i jorden, skaber hulestemning og gør det ekstra hyggeligt.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
En uge
Pris
7.000 kroner
Bålstedet har masser af blikfang og lækre detaljer og vil med garanti blive havens nye samlingssted.

Bålstedet har masser af blikfang og lækre detaljer og vil med garanti blive havens nye samlingssted.

Intro

Bålpladsen er bygget af helt almindelige standardvarer købt i byggemarkedet eller på nettet. Projektet er nemt at gå til, når du vælger materialer, der er lette at få fat i. Materialerne her er også valgt for at gøre det nemt at bygge bålpladsen og vedligeholde den fremover.

LÆS OGSÅ: Galleri: Inspiration til bålsteder du selv kan bygge

Konstruktionen af bålpladsen er ganske simpel. Træskelettet er bygget af træ i tre forskellige dimensioner - H-stolper i hjørnerne og midt på langsiden, reglar som strøer og bundrem under gulvet og understøtning til bænken og terrassebrædder til både sider, gulv og bænk.
I denne gør det selv-vejledning gennemgår vi, trin for trin, hvordan du bygger bålpladsen. Det er ikke svært, men gravearbejde er hårdt, så det er en god idé at være flere om det! Vi viser, hvordan du:

  • mærker op
  • graver ud
  • stamper bunden og bygger træskelettet
  • beklæder med terrassebrædder.

Vejledning

01
Sådan bygger du bålpladsen 4 Trin

Når bålpladsen skal nedsænkes i jorden, går der et par dage med at grave ud, inden du kan komme i gang med selve byggeriet. Der skal sættes stolper og bygges et underliggende træskelet, som beklædes med terrassebrædder. I midten af terrassedækket skal der være et hul til et ildsted.

Bålstedet fungerer som hyggekrog døgnet rundt.

Bålstedet fungerer som hyggekrog døgnet rundt.

1

Mærk op, hvor bålpladsen skal være, så du er sikker på, den har den rigtige størrelse, og du ved, præcis hvor der skal graves ud.

2

Grav ud, så bålpladsen bliver placeret lidt nede i jorden, og kør jorden væk. Her graves ca. 40 cm ned.

3

Stamp bunden godt, og byg et træskelet. Start med H-stolperne, som graves ned i 90 cm’s frostfri dybde. Stolperne placeres i hvert hjørne samt en i midten på hver langside. De støbes fast i tørbeton, der hældes direkte i hullet med lidt vand. Bland det med en liste. Mellem stolperne fastgøres bundremme hele vejen rundt i kanten. Der fastgøres også tværgående strøer mellem bundremmene, så der bliver et solidt underlag til gulvet.

4

Træskelettet beklædes med terrassebrædder. Start med gulvet, hvor brædderne saves til til et ildsted i midten. Brædderne monteres med terrasseskruer. I siderne placeres brædderne i H-stolpernes riller. De skrues fast til stolperne, der saves af i toppen til sidst.

Materialer

Bålpladsen er bygget af helt almindelige standardvarer købt i byggemarkedet eller på nettet. Projektet er nemt at gå til, når du vælger materialer, der er lette at få fat i. Materialerne her er også valgt for at gøre det nemt at bygge bålpladsen og vedligeholde den fremover.

H-STOLPER
H-stolper er stolper med en rille på langs, så brædder kan sættes ned vandret oven på hinanden mellem to stolper. Der findes også H-stolper med riller i flere sider, så de fx kan bruges til hjørner. Du kan evt. selv lave dine H-stolper ved at lime/skrue tre stykker træ sammen, hvor det midterste er mindre end de to yderste, så du får enten en eller to riller alt efter dit behov.

TØRBETON
Den nemmeste måde at støbe en stolpe fast på er ved brug af tør-beton. Det købes i sække i færdige blandinger, der blot skal tilsættes vand. Faktisk behøver du ikke engang at blande det først, men kan fylde betonen direkte ned i hullet omkring stolpen og så hælde vand ned i hullet også.

STEN
Til bålstedet her bruges der sten til både dræn og dekoration. For at siderne af træ ikke skal rådne, fyldes hullet mellem træ og jord op med sten hele vejen rundt, så vandet bliver ledt væk. Samtidig pynter stenene i kasserne ved indgangen og som underlag ved bålfadet.

FIBERDUG
Har du ikke lyst til, at der skal stikke ukrudt op mellem brædderne i bunden, kan du lægge fiberdug (også kaldet ukrudtsdug eller geotekstil) ud mellem strøerne på det underliggende træskelet. Det fås i ruller, der nemt klippes til, så det passer. Fiberdugen forhindrer lyset i at nå ned til ukrudtsfrø i jorden.

RUSTFRI SKRUER
Det er bestemt ikke ligegyldigt, hvilke skruer du bruger til montering af terrassebrædder. De skal være rustfri til udendørs brug - og selv- skærende, så du slipper for at bore for. Så er der meget tid sparet.

AFSTANDSKLODSER
Afstandsklodser er uundværlige, når du skal montere terrassebrædder. Vælg den bredde, du ønsker at have mellem dine brædder, og sæt klodser imellem brædderne, når du skruer dem fast. Så er du sikker på at få den samme afstand mellem brædderne. Sæt evt. en skrue fast i et par klodser, så de ikke kan falde ned mellem brædderne.

Tegning

Konstruktionen af bålpladsen er ganske simpel. Træskelettet er bygget af træ i tre forskellige dimensioner – H-stolper i hjørnerne og midt på langsiden, reglar som strøer og bundrem under gulvet og understøtning til bænken og terrassebrædder til både sider, gulv og bænk

Siderne består af trykimprægnerede terrassebrædder (28 x 120 mm), der saves til på længden, så de passer i rillerne på stolperne. Her er der seks brædder, så de kan bruges som ryglæn på den bænk, der bygges rundt i kanten.

H-stolperne (90 x 90 mm) støbes fast i huller, der er 90 cm dybe. De findes med riller på en eller flere sider. Rillerne skal selvfølgelig placeres, så det passer med de brædder, der skal udgøre siderne på bålstedet.

De trykimprægnerede terrassebrædder (28 x 120 mm) på gulvet skæres til på længden og fastgøres til bundrem og strøer. I midten af gulvet skal der være et kvadratisk hul til ildstedet, så her er der lidt ekstra savearbejde.

Reglar (45 x 70 mm) bruges til det underliggende træskelet - både som bundrem, der fastgøres på den udvendige side af stolperne, og som strøer under terrassegulvet. Strøerne understøttes med sten flere steder, så gulvet bliver helt stabilt.

Siderne langs gangen ind til bålstedet skal kun bestå af fire brædder i højden, så de flugter med den omkringliggende græsplæne.

3D-model

3D-model

Nedsænket bålsted

Bålstedet er placeret 40 cm under jordoverfladen.

Åbn 3D-model

3D-model

Stolperne sættes, og træskelet bygges

H-stolperne, graves ned i 90cm’s frostfri dybde. Stolperne placeres i hvert hjørne samt en i midten på hver langside.

Åbn 3D-model

3D-model

Træskelettet beklædes med terrassebrædder

Brædderne er savet til og monteret med terrasseskruer.

Åbn 3D-model

Video

TEKNIK: Støbte stolper

Med afstivning får du dem i lod, mens betonen hærder

TEKNIK: Stolper på række

Med en hjælpesnor får du dem til at flugte præcist

TEKNIK: Oliering af træterrasse

Kræver kun en pensel og en bomuldsklud

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Bålsted