Grill til bålpladsen

Har du også en bålplads, der kun bruges til snobrød og skumfiduser? Hvis du bygger grillen her, kan du udvide repertoiret - og få meget mere ud af din bålplads.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
850 kroner

Intro

Det er hyggeligt at flytte madlavningen udenfor, når vejret er godt. Mange har en grill på terrassen til den "rigtige" mad og en bålplads i baghaven til snobrød. Men måske kunne det være hyggeligt at flytte ned omkring bålet og lave al maden der? Det kan sagtens lade sig gøre, hvis du bygger grillen her. Børnene vil elske det! Og du får en grill, som ikke alle og enhver har.

LÆS OGSÅ: Støb et bålfad på den nemme måde

Grillen er enkel i sin konstruktion. Risten kan justeres i højden, så du selv bestemmer, hvor tæt den skal være på gløderne. Den kan svinges 360 grader rundt og fx slås helt væk. Grillen står i en flytbar fod, så du stikker den blot i jorden ved siden af bålet. Og får du brug for den et andet sted, kan du tage den med.
Grillen kan sagtens bygges i andre rørtykkelser end dem, vi har brugt her, når blot de tilpasses hinanden. Og er du utryg ved at svejse, kan du fx selv skære stykkerne til og få en smed til at svejse dem sammen.

Vejledning

01
Sådan laves risten 8 Trin

For at få en helt lige ring om grillens rist skal du starte med at lave en skabelon af fx spånplade, som du kan vikle rundjernet rundt om. Når ringen er svejset sammen, skal de enkelte stænger, som udgør selve risten, svejses fast på ringen. Brug afstandsklodser, så stængerne sidder med samme afstand.

Risten svejses fast til et mindre rør og stabiliseres med to skråstivere fra rør til rist. Røret med risten skal sidde uden på et langt rør, hvor der bores huller til en split, så grillristen kan justeres op og ned med et håndtag.

1

Tegn en skabelon (X) til grillristen på et stykke spånplade, og skær den ud. Monter hulbånd eller en lille bøjle af tyndt pladejern på siden, som det 12 mm tykke rundjern (A) kan få fat i. Buk jernet om skabelonen, og kort af til færdig længde.

2

Svejs ringen af et 12 mm rundjern (A) sammen. Kontroller, at ringen er plan. Er den ikke det, kan du nemt bukke den, så den bliver helt lige.

VIGTIGT! Den rigtige svejseafstand er ca. 1-1,5 cm ned til jernet.

3

Lav resten af risten af 8 mm rundjern (B). Skær stængerne til med vinkelsliber, og svejs dem fast på ringen. Start med den midterste stang, og hold så samme afstand, når du svejser resten fast. Til sidst skæres de til med vinkelsliberen.

Brug to stumper 12 mm rundjern som afstandsholdere.

4

Tilpas røret (C), som skal svejses på risten, så det passer uden på det lange midterrør (D). Røret skal indsnævres, så det ikke sidder for løst. Det gør du med 3-4 svejseklatter, indtil det passer. Lidt frigang er o.k., så røret ikke går for stramt.

Lav 3-4 svejseklatter, som gøres større og større.

5

Svejs det lille pladestykke (E) fast til røret (C). Pladestykket skal forbinde rør og rist. Stykket skærer du ud med en vinkelsliber.

6

Svejs et håndtag (F) fast midt på røret til risten (C). Skær ca. 12 cm af et 1-tomme rør, og placer håndtaget midt på røret på den modsatte side af pladestykket.

7

Svejs risten fast til pladestykket (E) på det lille røret (C) med håndtaget. Med et håndtag på røret med risten kan du nemt justere risten, når du griller.

8

Svejs de to skråstivere (G) fast fra toppen af røret (C) og ned til risten, så grillen kan holde til vægten af bøfferne. Skråstiverne skæres ud af 12 mm rundjern.

02
Justerbar holder 6 Trin

1

Bor 5-10 huller i røret (D) med et 10 mm bor. Så kan du justere grillristen op og ned. Rids en midterlinje op på røret, inden du borer, så hullerne kommer til at ligge på en lige linje.

2

Lav et “låg” (H) til røret (D). Bank lidt på bagsiden af pladen, så den bliver konveks (buler udad), inden du svejser den fast på røret.

Bank lidt på bagsiden, så pladen buler lidt udad.

3

Vend pladen (H) rundt og svejs den fast i toppen af røret (D). Når pladen buler udad, kan der ikke stå vand på den, og røret er beskyttet mod regnvand.

4

Udvid enden af røret (D) ved at lave 3 svejsesømme eller svejse 3 strimler af 1 mm plade på. Slib sømmene (eller strimlerne) til med vinkelsliberen, så det lille rør (J) lige præcis passer udover.

5

Svejs det lille rør (J) fast, så røret med hullerne (D) får en fod. Det lille rør er 20 cm langt og skal svejses fast, så det forlænger røret (D) med ca. 15 cm.

6

Lav en split (K), så du kan justere højden på risten. Skær 14 cm af et stykke 8 mm rundjern, og svejs et kort tværstykke eller evt. en ring i enden.

03
Lav jordspyd 5 Trin

Med et spyd, som er lige til at stikke i jorden, kan du placere grillen ved siden af bålet på få minutter. Spyddet laves af to spidse trekantstykker, som svejses på grillens fod.

Inden du tager grillen i brug, skal du slibe de værste grater væk og affedte og male den, så den ikke ruster. Når malingen er tør, er grillen klar til brug. Du kan godt spare malingen væk - grillen vil alligevel holde mange år, fordi metallet er så tykt. Du bør dog male selve spyddet, som stikkes ned i jorden.

1

Udvid røret (L) med 3 svejsesømme eller strimler af 1 mm plade. Røret (L) skal sidde på jordspyddet og tilpasses, så det kan gå ind i røret (J) - holderens fod. Derfor skal der ikke være for meget frigang.

2

Svejs røret (L) fast på fodpladen (M). Røret skal sidde lige i midten. Pladens centrum finder du ved at ridse diagonalerne op.

3

Sæt spidserne (N) og (P) på fodpladen (M). Svejs først den store trekant på og derefter de to mindre trekanter. De skal fungere som spydspidser, når fodpladen skal placeres ved bålet.

4

Nu er alle delene til grillen færdige. Slib de værste grater ved svejsningerne væk med en vinkelsliber.

5

Affedt alle dele, inden du maler - på nær selve risten. Brug terpentin eller sprit til affedtningen. Vi bruger Hammerite-maling.

Materialer

12 mm rundjern:
• 1 stk. til ringen (A), 200 cm
• 2 skråstivere (G) a 60 cm

8 mm rundjern:
• 29 stænger (B), fra 25-65 cm
• 2 mindre stykker (K) til split

Jernrør, diameter 88,9 mm:
• 1 stk. til rist (C), 37 cm
• 1 stk. til foden (J), 20 cm

Jernrør, diameter 76,1 mm:
• 1 stk. til langt rør (D), 116 cm
• 1 stk. til holder (L), 15 cm

Jernplade, 3 mm:
• 1 stk. til rist (E)
• 1 stk. til rund plade (H), diameter 76,1 mm
• 1 stk. til fodplade (M), 20 x 20 cm
• 1 trekant til spyd (P), 35 cm
• 2 trekanter (N) a 35 cm

Desuden:
• Spånplade til skabelon (X)
• 1 rør til håndtag (F), 12 cm, diameter 25 mm
• Hulbånd
• Terpentin el. sprit
• Maling/rustbeskyttelse

Specialværktøj

• CO₂-svejser
• Vinkelsliber
• Sikkerhedsudstyr

Tidsforbrug

1-2 dage

Pris

Cirka 850 kroner

Sværhedsgrad

Du skal helst have prøvet at svejse før, inden du begynder at lave denne grill. Men har du erfaring, kan du roligt gå i gang med projektet.

Tegning

Risten er lavet af rundjern: Ringen (A) og skråstivere (G) af 12 mm og stænger til selve risten (B) af 8 mm. Ringen skal du forme efter en skabelon.

Risten svejses fast til et kort rør (C) med et lille pladestykke (E). Røret (C) skal gå ud over det lange, smalle rør (D), som har huller, så risten kan justeres op og ned med et håndtag (F) og en split (K).

Det lange rør (D) skal have et låg (H) på toppen. Det skal bule lidt udad, så der ikke kan stå vand.

Det lange rør (D) skal have en fod (J), så grillen kan placeres på jordspyddets lille rør (L).

Jordspyddet består af en fodplade (M) med trekantede plader (N og P) forneden, så det nemt kan stikkes i jorden.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Bålsted