Lun og lækker hjemmelavet bålplads i haven

Synes du og din familie også, det er hyggeligt at riste skumfiduser over et bål en lun sommeraften? Så er det oplagt at bygge denne hjemmelavede bålplads med en fast bænk i hårdttræ med plads til opbevaring af brænde omkring den cirkelrunde bålplads i chaussésten. Bålpladsen kan bygges på et par dage.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
3.000 kroner
Hjemmelavet bålplads

Nyd aftensolens sidste stråler omkring den hyggelige bålplads.

Intro

Billig hjemmelavet bålplads

I gør det selv-vejledningen, som du kan læse her på siden, kan du se, hvordan du billigt og nemt bygger en hjemmelavet bålplads. Projektet er overkommeligt og i den lette ende, men du skal dog være omhyggelig med stavene til bænken omkring bålpladsen for at få et optimalt resultat.

Vi viser, hvordan du:

 • graver ud og klargør underlaget til bålpladsen
 • lægger stenene på bålpladsen
 • bygger bænken omkring bålpladsen

LÆS OGSÅ: Støb et bålfad på den nemme måde

Vejledning

01
Gør underlaget klar 3 Trin

Når du har besluttet, hvor dit bålsted skal være, placerer du en stang midt på stedet. Herfra kan du markere omkredsen på cirklen, som du tegner op med en spray i en snor bundet fast til stangen. Så kan du grave ud til underlaget.

Fjern det øverste lag jord, så du kan lave et stabilt underlag. Der skal graves ca. 18 cm ned, så der er plads til sten, stabilgrus og afretningsgrus. Lav en prøveopstilling med et par sten for at finde ud af, om du har ramt den rigtige højde.

Fyld stabilgrus på underlaget, ca. 10 cm, og stamp det godt med en brolæggerjomfru. Tjek højden igen.

Fordel nu et lag afretningsgrus, ca. 3 cm. Dette lag skal være løst, så stenene kan bankes lidt ned i gruset.

02
Læg stenene 3 Trin

Læg den første inderste ring af sten omkring selve bålstedet. Tegn først cirklen op med spray. Stenene bankes på plads i gruset med en gummihammer. Der er kun et par mm’s afstand mellem stenene i den ende, der vender ind mod cirklen i midten, mens fugerne er større i den anden ende.

De næste ringe af sten lægges, så vidt muligt med forbandt, altså lidt forskudt i forhold til hinanden. Det giver den stærkeste konstruktion. Tjek jævnligt, at stenene ligger i den rigtige højde ud fra dine midlertidige rækker.

Tjek, at bålstedet ligger lige, når du har lagt alle sten. Brug et langt, lige bræt. Hvis der er skævheder, du vil rette op på, er det nu, du skal gøre det, inden du fuger.

03
Byg bænken 5 Trin

Sav stolperne (A) til på længden, her 1 m. De grundes og får et par gange med træbeskyttelse, inden de sættes i jorden. Hullerne laves her ca. 60 cm dybe, så stolperne stikker 40 cm op over jorden. Hullerne laver du nemt med et pælebor.

Tværliggerne (B) skæres til på længden og med skrå snit i enderne, så bænken får en buet form. De skrues fast til stolperne med 6 x 70 mm skruer.

Skær et endestykke til, som fastgøres foroven i begge ender af bænken. Det giver en flot finish.

Montér stavene (C), der fungerer som bænkens sæde. De er her af hårdttræ (nyatoh) og er skåret ud af en større planke hos en snedker i målet 2,2 x 4 x 50 cm. De skrues fast med 4,5 x 50 mm skruer nedefra, så skruehullerne ikke er synlige. Husk at bore for.

Læg til sidst en række sten rundt om bænken. Fyld bunden med perlesten; så har du et godt, veldrænet sted til bålets brænde.

Materialer

 • Ca. 450 chaussésten
 • Stabilgrus (0,5 m3)
 • Afretningsgrus (0-4 mm)
 • Perlesten
 • 10 stolper (A) af trykimprægneret træ, 100 x 100 mm, 1 m lange
 • 8 tværliggere (B) af reglar, 45 x 95 mm, 95 og 115 cm lange
 • 68 stave (C) i hårdttræ, 22 x 45 mm, 50 cm lange
 • Skruer: 4,5 x 50 og 6 x 70 mm

Specialværktøj

 • Pælebor
 • Brolæggerjomfru

Tidsforbrug

Ca. 2 dage, ekskl. tørretid.

Pris

Ca. 3.000 kr.

Sværhedsgrad

Et overkommeligt projekt i den lette ende. Vær omhyggelig med stavene på bænken for at få et optimalt resultat.

Tegning

3D-model

3D-model

Rundt bålsted med bænk

Projektet består af to simple dele: et rundt bålsted med en rundet bænk.

Åbn 3D-model

3D-model

Underlagets opbygning

Her kan du se, hvordan vi har bygget underlaget op.

Åbn 3D-model

3D-model

Bænkens konstruktion

Bænkens ramme har egentlig skarpe kanter. Det er først de øverste stave, der giver det runde udtryk.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

TIPS: Nemt dybdestop med tape

TIPS: Tydelig opmærkning på mørkt træ

Tips & Tricks

Værktøj

Når du skal bygge et bålsted med chaussésten, har du brug for noget specialværktøj. Det gør dit arbejde lettere, og du får det bedste resultat.

Brolæggerjomfruen bruges til at stampe underlaget med. Den er handy at bruge, når pladsen er begrænset. Du kan evt. bygge en selv af en stump stolpe med en rundstok på tværs som håndtag.

Gummihammeren bruges til at hamre stenene på plads med, uden at du behøver være bange for, at der ryger skærver af, når du slår.

SE BYGGEVEJLEDNINGEN: Byg selv shelter tegning

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Bålsted