Byggevejledning
Let
Svær

Lav selv bålsted i haven

Hvis du selv støber et bålsted, har det desuden den fordel, at du kan bygge støbeformen i præcis den størrelse, der passer dig. Og du får et bålsted, som ingen andre har. Vi har bygget en kvadratisk støbeform (80 x 80 cm) med et hul i bunden, så formen kan presses ned over en stor fitnessbold, så der dannes en fordybning i den betonklods, der bliver til bålstedet, når betonen hærder op i støbeformen.

Opbygning af form til bålsted

Når du skal støbe, skal du først lave en form, du kan støbe i. Her bruges støbekrydsfiner, som er vandfast og har en meget glat overflade. Du kan evt. også bruge almindelig krydsfiner, der er lidt billigere, men støbekrydsfiner er bedst. Målene på formen afgør størrelsen på dit bålsted. Så du bygger bare formen i den størrelse, du ønsker, bålstedet skal have. Du skal dog være opmærksom på, at beton er tungt, så jo større formen er, jo tungere bliver bålstedet. Det specielle ved støbeformen her er, at der saves et hul i bunden, så formen passer ned over en stor bold. Boldens form kommer til at give det færdige bålsted den runding, som er selve ildstedet.

Støb selv bålstedet

Det er nemmest at bruge tørbeton til dette projekt – så er du sikker på, at blandingsforholdene er rigtige. Tørbeton købes i sække og skal blot blandes med vand.

LÆS OGSÅ: Sådan arbejder du med tørbeton!

Du skal være opmærksom på, at beton er tungt, så du flytter ikke bare rundt på dette bålsted efter behag. Til gengæld er det så kompakt, at det sagtens kan stå på en træterrasse, da det ikke bliver varmt i bunden og dermed ikke risikerer at lave mærker.

Værktøj til opbygning af bålsted

Til at blande betonen anvender vi en blandingsmaskine. Du kan også blande betonen i fx en trillebør. Herudover kan du overveje at leje en stavvibrator. Det er vigtigt, at betonen bliver vibreret ordentligt, så der ikke er lufthuller i det, du støber. En stavvibrator er super effektiv. En slagboremaskine kan evt. bruges på formens sider, men det er ikke nær så godt.

LÆS OGSÅ: Støb et bålfad på den nemme måde