Byggevejledning
Let
Svær
Betonoverfladen er overraskende fin og glat, og den holder sig flot, når du polerer den op med autovoks.

Betonoverfladen er overraskende fin og glat, og den holder sig flot, når du polerer den op med autovoks.

En udendørs håndvask i beton er et genialt gør det selv-projekt. Beton kan tåle at stå ude året rundt, materialerne er billige, og arbejdet er enkelt. Du kan vælge mange forskellige farver, og du kan selv bestemme formen og dermed lave din helt egen personlige betonvask.

Støbemix eller bland-selv?

Du kan sagtens selv blande beton til fx en håndvask. Det er den billigste løsning, men det kræver lidt arbejde. Du skal fx sørge for selv at tilsætte særlige fibre til blandingen for at sikre, at betonen får tilstrækkelig styrke. Og så skal du også være forberedt på, at det færdige resultat bliver tungt at håndtere

Læs mere om beton

Vil du slippe lidt lettere – både med blandearbejdet og håndteringen bagefter – og vil du være helt sikker på, at blandingsforholdet til fx en betonvask er rigtigt, kan du købe 25 kg sække med færdigblandet fiberbeton. Det skal blot tilsættes vand og derefter blandes godt sammen. Kig på sækken og tjek, at der står 30MPa. Så er du sikker på, at betonen har den rigtige styrke.

LÆS OGSÅ: Sådan arbejder du med støbemix

Beton i mange farver

Beton er som udgangspunkt gråt. Men du kan sagtens farve det selv. I byggemarkeder og på nettet kan du købe pulverfarver til beton under betegnelsen “oxydfarve”. Fælles for dem er, at de er ugiftige og lysægte.

Skal du fx støbe en håndvask i beton er styrken vigtigt. Og jo mere farve, du tilsætter, jo mere svækkes styrken i betonen. Gå derfor efter et farveindhold på mellem 5 og 7 procent. Så får du maksimal udbytte af farven og sikrer samtidig, at betonen får optimal styrke.

LÆS OGSÅ: 5 ting du ikke vidste om at støbe beton

Beskyt overfladen

Farven på betonen vil ændre sig med tiden – især hvis det står udendørs. Lyse farver bliver mørkere, og mørke farver bliver lysere. Vil du sikre, at betonen ændrer sig mindst muligt. kan du forsegle den med voks, sæbespåner eller en særlig forsegler beregnet til beton. Sæbespåner vil gøre betonen en anelse lysere, mens voks gør den mørkere. De fleste forseglere vil ikke ændre farven.

LÆS OGSÅ: Hvad kan microcement bruges til?

Behandlingen gentages et par gange om året og sikrer samtidig, at overfladen bedre modstår fedt og smuds, hvilket er særlig praktisk, hvis du har støbt en bordplade eller håndvask i beton.

Download artiklen her på siden og se, hvordan du selv støber et råt og flot udendørs bord i beton med nedsænket håndvask – i ét stykke.