Byg en flot håndvask i beton

Støb en håndvask i beton – det er en sjov gør det selv-opgave. Du kan forme betonvasken lige som det passer dig. Det kræver blot, at du bygger en støbeform først. Selv om du aldrig har støbt i beton før, kan du roligt kaste dig ud i det. Beton er billigt materiale, så skulle det gå galt i første forsøg, er skaden ikke særlig stor.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
5 dage
Pris
1.200 kroner

Betonoverfladen er overraskende fin og glat, og den holder sig flot, når du polerer den op med autovoks.

Intro

En udendørs håndvask i beton er et genialt gør det selv-projekt. Beton kan tåle at stå ude året rundt, materialerne er billige, og arbejdet er enkelt. Du kan vælge mange forskellige farver, og du kan selv bestemme formen og dermed lave din helt egen personlige betonvask.

Støbemix eller bland-selv?

Du kan sagtens selv blande beton til fx en håndvask. Det er den billigste løsning, men det kræver lidt arbejde. Du skal fx sørge for selv at tilsætte særlige fibre til blandingen for at sikre, at betonen får tilstrækkelig styrke. Og så skal du også være forberedt på, at det færdige resultat bliver tungt at håndtere

Læs mere om beton

Vil du slippe lidt lettere – både med blandearbejdet og håndteringen bagefter – og vil du være helt sikker på, at blandingsforholdet til fx en betonvask er rigtigt, kan du købe 25 kg sække med færdigblandet fiberbeton. Det skal blot tilsættes vand og derefter blandes godt sammen. Kig på sækken og tjek, at der står 30MPa. Så er du sikker på, at betonen har den rigtige styrke.

LÆS OGSÅ: Sådan arbejder du med støbemix

Beton i mange farver

Beton er som udgangspunkt gråt. Men du kan sagtens farve det selv. I byggemarkeder og på nettet kan du købe pulverfarver til beton under betegnelsen “oxydfarve”. Fælles for dem er, at de er ugiftige og lysægte.

Skal du fx støbe en håndvask i beton er styrken vigtigt. Og jo mere farve, du tilsætter, jo mere svækkes styrken i betonen. Gå derfor efter et farveindhold på mellem 5 og 7 procent. Så får du maksimal udbytte af farven og sikrer samtidig, at betonen får optimal styrke.

LÆS OGSÅ: 5 ting du ikke vidste om at støbe beton

Beskyt overfladen

Farven på betonen vil ændre sig med tiden – især hvis det står udendørs. Lyse farver bliver mørkere, og mørke farver bliver lysere.
Vil du sikre, at betonen ændrer sig mindst muligt. kan du forsegle den med voks, sæbespåner eller en særlig forsegler beregnet til beton. Sæbespåner vil gøre betonen en anelse lysere, mens voks gør den mørkere. De fleste forseglere vil ikke ændre farven.

LÆS OGSÅ: Hvad kan microcement bruges til?

Behandlingen gentages et par gange om året og sikrer samtidig, at overfladen bedre modstår fedt og smuds, hvilket er særlig praktisk, hvis du har støbt en bordplade eller håndvask i beton.

Vejledning

01
Delene til formen 2 Trin

1

Vaskens sider skal skrå indad, så det er lettere at fjerne formen. Formene til vaskens sider skæres derfor i bunden 1 cm smallere i begge sider. Hældningen er så lille, at de lange kanter ikke skal saves skråt af.

TIPS: Formene til vaskens sider saves parvis.

2

Der forbores til samtlige skruer og undersænkes omhyggeligt til alle skruehoveder, der vender ind mod støbemassen. Skruehovederne placeres 1 cm fra kanten, så der er plads til at runde kanterne af bagefter.

02
Form til oversiden 8 Trin

Vi begynder med den nederste støbeform - den, der former vaskens inderside og bordets overside, fordi bordplade og vask støbes med oversiden nedad.

Først samler vi de fem plader, der former vaskens inderside: A, B og C på tegningen. Når de er skruet sammen, slibes de superglatte, og kanterne rundt om vaskens bund, og hvor vaskens sider mødes, rundes med rundingsjern i overfræseren.

De mindste grater og skruer, der sidder for dybt eller stikker ud, vil gøre det svært, for ikke at sige umuligt, at fjerne formen, når betonen er hærdet.

Formen skrues fast på pladen (A), der ligger ind mod bordets overside, og som kantes med listerne (E og F).

1

Siderne B og C samles med to stk. 3,5 x 30 mm skruer i hver samling. Endetræ og sider skal ligge præcis i plan. Når de fire sider er samlet, hælder de alle indad mod vaskens bund.

2

Pladestykket D skrues fast på de fire sider, så det kommer til at forme indersiden af vaskens bund. Også her bruges 3,5 x 30 mm skruer, og der forbores og undersænkes. Skruerne placeres 10 mm fra kanten, så der er plads til at runde den.

3

Kanterne af bunden (D) slibes omhyggeligt ned, så de flugter med kassens sider. Igen vil selv små fejl gøre det næsten umuligt at fjerne formen, når støbemassen er hærdet. Tjek hældningen med en lineal.

4

Alle kanterne afrundes med et rundingsjern i overfræseren - bortset fra de kanter, der vendes ind mod bord plade formen (A). Derved skabes de bløde indvendige hjørner i vasken, som gør det muligt at holde den pæn og ren.

5

Undersænkede skruehoveder og endetræ spartles ud og efterslibes, til formen er plan og glat. Vi bruger her en tokomponent træfiller, alternativt kan du grundmale og efterfølgende spartle ud med spartelmasse.

6

Nu samler vi hele den nederste halvdel af formen: Kassen samlet af stykkerne B, C og D sættes på pladen A og gøres fast nedefra med 3,5 x 30 mm skruer igennem A. Pladen kantes med 20 x 30 mm lister (E og F), her bruges 4 x 40 mm skruer.

7

Overgangen mellem vask og bordplade rundes af med bygningssilikone. Fugemassen trykkes ud i en stribe i overgangen og formes til en hulkel med en finger fugtet i sæbevand - eller med en fugebrik af plast med rundt hjørne.

8

Midt i vaskens bund skaber vi hul til af øbet - eller bundventilen (M), som den rigtigt hedder. Det gør vi med et par runde skiver og et stykke rundstok (L) - der er ingen færdig løsning, du må selv improvisere dig frem til et passende leje.

03
Form til undersiden 3 Trin

1

I den store plade (G) i støbeformens anden del saves et hul, hvor vasken skal sidde. Feltet på 41 x 51 cm udmåles i forhold til den første halvdel, så alle vaskens sider bliver 3 cm tykke. Hullet saves med stiksav, og der bores til skruer langs kanten.

2

Siderne H og J skrues sammen, så de danner den kasse, der skal forme vaskens yderside. De har samme hældning som de indvendige formsider B og C, så vaskens sider bliver 3 cm tykke. De samles og gøres fast på G med 3,5 x 30 mm skruer.

3

Inderkanten på den store plade (G) slibes i plan med vaskens sider. Selv om denne del af formen danner de skjulte sider, skal den være glat, så formen slipper, og det er fint, hvis kanten rundes, og samlingerne får lidt bygningssilikone.

04
Klar til støbningen 6 Trin

1

En ½" muffe (K) med indvendigt gevind støbes ind i bordpladen, her skal vandhanen sidde. Muffen er 35 mm høj, så den fældes 5 mm ned i pladen (A). Muffen lukkes med tape i begge ender og fastholdes på pladen med dobbeltklæbende tape.

2

Støbeformen rengøres omhyggeligt for slibestøv. “Kassens” kanter, hvor mdf-pladens glatte sider er savet igennem og fræset over, har vi grundmalet og slebet, ellers vil de ru kanter kunne gribe fat i støbemassen - mere skal der ikke til.

3

Støbesiderne mættes med linolie i flere omgange. Der findes specielle formolier til formålet, men linolie rækker. Den nederste formhalvdel lægges i en god arbejdshøjde og klodses solidt op i vater, så den kan bære den tunge støbemasse.

Støbemassen røres op i tre omgange

Støbningen bliver bedst, når du fra start blander nok støbemasse op, så formen kan fyldes i en enkelt arbejdsgang.
Massen røres sammen i flere omgange - først tør, så med vand, så med akrylbinder og til sidst med fibrene. De må endelig ikke skades, så de røres kun kortvarigt ind i massen med laveste hastighed.
Opskriften gav os en masse, der viste sig lidt for stiv. Næste gang justerer vi med lidt vand.

1

Cement og sand omrøres tørt. 75 % af vandet røres i ad flere gange, og efter et minuts pause røres resten i.

2

Akryladditivet tilsættes, helst under omrøring. Er du alene, tilsættes det sjatvist med omrøring imellem.

3

Glasfibrene drysses i under stadig omrøring - eller lidt ad gangen. Rør med lav hastighed og ikke for længe.

05
Formen fyldes helt 5 Trin

1

Støbemassen fordeles jævnt i støbeformen og trækkes med et bræt ned i plan med kantlisternes overkant. Lunkerne fyldes ud, til bordpladens underside er plan. Opskriften kan give en lidt for fast masse, så tyndes den en smule.

2

Små slag med en gummi hammer på formens kant og på kassens sider gør det ud for den vibrering, der skal fjerne lufthuller i betonen og i pladens overside. Tjek, at gevindmuffen (K) bliver på sin plads og omsluttes af massen.

3

Den øverste del af støbeformen lægges præcist oven på kantlisterne, der er skrabet rene for beton. Når formen ligger, præcis så der er 3 cm luft mellem vaskens indvendige og udvendige sider, skrues de to halvdele sammen.

4

Støbemassen hældes ned mellem formene, så den danner vaskens sider. Hæld lidt i ad gangen, og bank jævnligt på formens sider, så massen falder tæt sammen og hænger helt sammen med den masse, der danner bordpladen.

5

Endelig fordeles støbemassen over vaskens bund, hvor den rettes af i plan med formens kanter. Brug god tid på at vibrere støbemassen med gummihammeren, og hvad du ellers kan finde på, så støbemassen bliver så tæt som muligt.

06
Støbeformen fjernes 3 Trin

1

Når betonen er hærdet, fjernes den øverste del af formen. Først skal skruerne ned i kantlisten løsnes. Den snævre koniske form betyder, at den skal løftes lige opad de første centimeter - det kan du sikre ved at slå kiler ind mellem lister og plade.

2

Kantlisterne (E og F) fjernes, ligeledes fjernes rundstokken, der giver plads til bundventilen. Så vendes støbningen, så den står på vaskens underside - og så er det spændende: Om lidt ser du, om dit store arbejde er lykkedes.

3

Den øverste støbeform løftes lodret op, så den slipper fri af den nye vask. Det lodrette løft skaber du ved at slå trækiler ind mellem bordpladen og pladen. Har betonen fået tid nok at hærde i, er den overraskende solid og klarer kilerne fint.

07
Vandet til og fra 2 Trin

Da vasken skal stå ude i haven, er der ikke den store risiko ved at lege blikkenslager, og vi har valgt enkle og rustikke dele, der passer til situationen.

Under bordpladen sættes et 20 cm langt ½" vandrør (P) med gevind i begge ender i den indstøbte muffe (K). Og for enden af røret sættes en studs til vandslange (U).

Over bordpladen skrues et tilsvarende ½" vandrør (P) i den indstøbte muffe (K). I den anden ende af røret anbringes en 90 grader muffe (S). I den sættes et vandret ½" vandrør (R) på 10 cm med gevind i begge ender. For enden af det sættes en ½" muffe (M) og slutteligt en vandhane (T) med ½" udvendigt gevind.

1

Bundventilen lægges ned i lejet, der er støbt, så det passer til ventilens gummipakning. Ventilens tilhørende møtrik spændes til fra vaskens underside, til pakningen bliver tæt. Vi lader blot vandet løbe ned i en spand.

2

I den indstøbte muffe (K) gør vi de øvrige stumper til vandet fast. Alle samlingerne gør vi tætte med pakgarn og paksalve - det er sikrere og lettere end at forsøge med paktape. Og så er vasken klar til at stille på et passende understel.

08
Det enkle understel 3 Trin

Det rustikke understel er fremstillet efter en meget enkel metode, hvor de skråtstillede ben giver en meget stabil konstruktion.

1

På benene (A) sættes en streg 1 cm fra kanten, hvor de smigsavede sarge skal ligge. Der streges op på begge sider til både øverste og nederste sarg.

2

Det korte sargstykke (B) foroven gøres fast med lim og to 5 x 70 mm skruer. Vend stellet på hovedet, så delene ligger på en flade. Bor for, og tjek, at sargen slutter 1 cm fra forkant.

3

Sargstykket C fastgøres på benets modsatte side, og processen gentages, til alle ben er forbundet. Så gøres de fire nedre sarg stykker fast med 30 cm fra jordplan til overkanten af C.

Materialer

Støbeformen til oversiden

19 mm mdf-plade:
• 1 stk. (A) på 64 x 122 cm til bordpladen
• 2 stk. (B) a 13,1 x 45 cm med skrå kanter
til vaskens langsider
• 2 stk. (C) a 13,1 x 31,2 cm med skrå kanter
til vaskens korte sider
• 1 stk. (D) på 33 x 43 cm til vaskens bund

20 x 30 mm høvlede fyrretræslister:
• 2 stk. (E) a 64 cm til bordpladens korte
kanter, skåret med snit på 45 grader
• 2 stk. (F) a 122 cm til bordpladens lange
kanter, skåret med snit på 45 grader, så
de kan samles til en 3 cm høj ramme

Støbeformen til undersiden

19 mm mdf-plade:
• 1 stk. (G) på 64 x 122 cm til bordpladen,
et felt på 41 x 51 cm til vasken saves ud
• 2 stk. (H) a 13,1 x 54,8 cm med skrå kanter
til vaskens langsider
• 2 stk. (J) a 13,1 x 41 cm med skrå kanter
til vaskens korte sider

Desuden:
• 1 stk. ½" muffe med indv. gevind (K)
• 1 rundstok (L) og små runde skiver, der
tilpasses, så de danner hul til bundventil
• Spartelmasse/tokomponent træfiller
• Silikonefugemasse
• Skruer, 3,5 x 30 mm og 4 x 40 mm

Støbemassen
• 25 kg cement
• 25 kg ovntørret kvartssand
• 6,5 l vand (evt. lidt mere)
• 2,5 kg akryladditiv
• 2,2 kg 12 mm glasfibre

Vandhane og afløb
• 1 stk. ½" muffe med indv. gevind (M)
• 1 stk. bundventil uden overløb (N)
• 2 stk. ½" vandrør a 20 cm (P)
• 1 stk. ½" vandrør, 10 cm (R)
• 1 stk. ½" 90º bøjning med indv. gevind (S)
• 1 stk. ½" vandhane (T)
• 1 stk. studs med lynkobling (U)
• Pakgarn
• Paksalve

Understellet

45 x 97 mm reglar:

 • 4 bordben (A) a 85 cm

45 x 145 mm reglar:

 • 4 korte sarge (B) a 50 cm
 • 4 lange sarge (C) a 108 cm

33 x 33 mm liste:

 • 2 bærelister (D) a 96 cm

19 x 95 mm forskalling/høvlet:

  • 9 hyldebrædder (E) a 48 cm

Desuden:

 • Lim, udendørs
 • Skruer, udendørs
 • Træbeskyttelse

Tidsforbrug

4-5 arbejdsdage plus en uge til at hærde og tørre

Pris

350 kroner for støbeformen 500 kroner for støbemassen 350 kroner for understellet

Sværhedsgrad

Det er med tungen lige i munden første gang - men resultatet er det hele værd!

Tegning

Støbeform til bord med vask

Støbeformen tænkes og bygges “på hovedet”, så formen til oversiden af bordpladen og indersiden af vasken ligger nederst, mens formen til undersiden ligger øverst.

Formen til oversiden lægges nederst, når formen fyldes op. Alle sider gøres så glatte som muligt med rundede kanter, for det er dem, der danner bordets overflade og vaskens inderside.

Formen til undersiden er støbeformens “låg” og gør det muligt at fylde den bløde støbemasse op i vaskens sider. Den skrues fast på den anden del, når bordpladen er fyldt op.

Det enkle understel

De skråtstillede ben på understellet giver store anlægsflader og stor styrke med et minimum af arbejde. Sargene, alle de vandrette brædder, saves af på 45 grader og skrues på benene, der ender med at stå skråt og pege ud mod bordpladens hjørner.

Benene er skåret ud af 45 x 97 mm reglar (A på tegningen), mens sargene (B og C) skæres ud af 45 x 145 mm reglar. De brede sarge gør, at konstruktionen er meget stabil, og den øverste sarg dækker samtidig vaskens udvendige sider.

Hylden forneden kan blandt andet bære en spand til afløbet. På de to nederste lange sarge (C) fastgøres et par bærelister skåret af 33 x 33 mm træ (D), så de flugter med sargens underkant. På bærelisterne fordeles et dæk af ni 19 x 95 mm høvlede forskallingsbrædder (E). Afstanden mellem brædderne fordeles; den bliver cirka 12-15 mm.

Det enkle understel

Video

TIPS: Mæt støbeformen med olie

TIPS: Beton uden lufthuller

TIPS: Lap huller i beton

VÆRKTØJ: Sådan bruger du overfræseren

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger overfræseren til lave perfekt finish, når du arbejder med træ. Der findes et utal af forskellige fræsejern, så du kan lave alt fra flotte profilerede forkanter til noter til skjulte pladesamlinger og udfræsninger til hængsler. Vi gennemgår de forskellige typer fræsejern og viser, hvordan du bruger dem.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Haven