Intro
Vejledning
01
Delene til formen
2
Trin
Vaskens sider skal skrå indad, så det er lettere at fjerne formen. Formene til vaskens sider skæres derfor i bunden 1 cm smallere i begge sider. Hældningen er så lille, at de lange kanter ikke skal saves skråt af.
TIPS: Formene til vaskens sider saves parvis.
02
Form til oversiden
8
Trin
Vi begynder med den nederste støbeform - den, der former vaskens inderside og bordets overside, fordi bordplade og vask støbes med oversiden nedad.
Først samler vi de fem plader, der former vaskens inderside: A, B og C på tegningen. Når de er skruet sammen, slibes de superglatte, og kanterne rundt om vaskens bund, og hvor vaskens sider mødes, rundes med rundingsjern i overfræseren.
De mindste grater og skruer, der sidder for dybt eller stikker ud, vil gøre det svært, for ikke at sige umuligt, at fjerne formen, når betonen er hærdet.
Formen skrues fast på pladen (A), der ligger ind mod bordets overside, og som kantes med listerne (E og F).
Siderne B og C samles med to stk. 3,5 x 30 mm skruer i hver samling. Endetræ og sider skal ligge præcis i plan. Når de fire sider er samlet, hælder de alle indad mod vaskens bund.
Pladestykket D skrues fast på de fire sider, så det kommer til at forme indersiden af vaskens bund. Også her bruges 3,5 x 30 mm skruer, og der forbores og undersænkes. Skruerne placeres 10 mm fra kanten, så der er plads til at runde den.
Kanterne af bunden (D) slibes omhyggeligt ned, så de flugter med kassens sider. Igen vil selv små fejl gøre det næsten umuligt at fjerne formen, når støbemassen er hærdet. Tjek hældningen med en lineal.
Alle kanterne afrundes med et rundingsjern i overfræseren - bortset fra de kanter, der vendes ind mod bord plade formen (A). Derved skabes de bløde indvendige hjørner i vasken, som gør det muligt at holde den pæn og ren.
Undersænkede skruehoveder og endetræ spartles ud og efterslibes, til formen er plan og glat. Vi bruger her en tokomponent træfiller, alternativt kan du grundmale og efterfølgende spartle ud med spartelmasse.
Nu samler vi hele den nederste halvdel af formen: Kassen samlet af stykkerne B, C og D sættes på pladen A og gøres fast nedefra med 3,5 x 30 mm skruer igennem A. Pladen kantes med 20 x 30 mm lister (E og F), her bruges 4 x 40 mm skruer.
Overgangen mellem vask og bordplade rundes af med bygningssilikone. Fugemassen trykkes ud i en stribe i overgangen og formes til en hulkel med en finger fugtet i sæbevand - eller med en fugebrik af plast med rundt hjørne.
03
Form til undersiden
3
Trin
I den store plade (G) i støbeformens anden del saves et hul, hvor vasken skal sidde. Feltet på 41 x 51 cm udmåles i forhold til den første halvdel, så alle vaskens sider bliver 3 cm tykke. Hullet saves med stiksav, og der bores til skruer langs kanten.
Siderne H og J skrues sammen, så de danner den kasse, der skal forme vaskens yderside. De har samme hældning som de indvendige formsider B og C, så vaskens sider bliver 3 cm tykke. De samles og gøres fast på G med 3,5 x 30 mm skruer.
04
Klar til støbningen
6
Trin
En ½" muffe (K) med indvendigt gevind støbes ind i bordpladen, her skal vandhanen sidde. Muffen er 35 mm høj, så den fældes 5 mm ned i pladen (A). Muffen lukkes med tape i begge ender og fastholdes på pladen med dobbeltklæbende tape.
Støbeformen rengøres omhyggeligt for slibestøv. “Kassens” kanter, hvor mdf-pladens glatte sider er savet igennem og fræset over, har vi grundmalet og slebet, ellers vil de ru kanter kunne gribe fat i støbemassen - mere skal der ikke til.
Støbemassen røres op i tre omgange
Støbningen bliver bedst, når du fra start blander nok støbemasse op, så formen kan fyldes i en enkelt arbejdsgang.
Massen røres sammen i flere omgange - først tør, så med vand, så med akrylbinder og til sidst med fibrene. De må endelig ikke skades, så de røres kun kortvarigt ind i massen med laveste hastighed.
Opskriften gav os en masse, der viste sig lidt for stiv. Næste gang justerer vi med lidt vand.
Cement og sand omrøres tørt. 75 % af vandet røres i ad flere gange, og efter et minuts pause røres resten i.
Akryladditivet tilsættes, helst under omrøring. Er du alene, tilsættes det sjatvist med omrøring imellem.
05
Formen fyldes helt
5
Trin
Støbemassen fordeles jævnt i støbeformen og trækkes med et bræt ned i plan med kantlisternes overkant. Lunkerne fyldes ud, til bordpladens underside er plan. Opskriften kan give en lidt for fast masse, så tyndes den en smule.
Små slag med en gummi hammer på formens kant og på kassens sider gør det ud for den vibrering, der skal fjerne lufthuller i betonen og i pladens overside. Tjek, at gevindmuffen (K) bliver på sin plads og omsluttes af massen.
Den øverste del af støbeformen lægges præcist oven på kantlisterne, der er skrabet rene for beton. Når formen ligger, præcis så der er 3 cm luft mellem vaskens indvendige og udvendige sider, skrues de to halvdele sammen.
Støbemassen hældes ned mellem formene, så den danner vaskens sider. Hæld lidt i ad gangen, og bank jævnligt på formens sider, så massen falder tæt sammen og hænger helt sammen med den masse, der danner bordpladen.
06
Støbeformen fjernes
3
Trin
Når betonen er hærdet, fjernes den øverste del af formen. Først skal skruerne ned i kantlisten løsnes. Den snævre koniske form betyder, at den skal løftes lige opad de første centimeter - det kan du sikre ved at slå kiler ind mellem lister og plade.
Kantlisterne (E og F) fjernes, ligeledes fjernes rundstokken, der giver plads til bundventilen. Så vendes støbningen, så den står på vaskens underside - og så er det spændende: Om lidt ser du, om dit store arbejde er lykkedes.
07
Vandet til og fra
2
Trin
Da vasken skal stå ude i haven, er der ikke den store risiko ved at lege blikkenslager, og vi har valgt enkle og rustikke dele, der passer til situationen.
Under bordpladen sættes et 20 cm langt ½" vandrør (P) med gevind i begge ender i den indstøbte muffe (K). Og for enden af røret sættes en studs til vandslange (U).
Over bordpladen skrues et tilsvarende ½" vandrør (P) i den indstøbte muffe (K). I den anden ende af røret anbringes en 90 grader muffe (S). I den sættes et vandret ½" vandrør (R) på 10 cm med gevind i begge ender. For enden af det sættes en ½" muffe (M) og slutteligt en vandhane (T) med ½" udvendigt gevind.
Bundventilen lægges ned i lejet, der er støbt, så det passer til ventilens gummipakning. Ventilens tilhørende møtrik spændes til fra vaskens underside, til pakningen bliver tæt. Vi lader blot vandet løbe ned i en spand.
08
Det enkle understel
3
Trin
Det rustikke understel er fremstillet efter en meget enkel metode, hvor de skråtstillede ben giver en meget stabil konstruktion.
På benene (A) sættes en streg 1 cm fra kanten, hvor de smigsavede sarge skal ligge. Der streges op på begge sider til både øverste og nederste sarg.
Det korte sargstykke (B) foroven gøres fast med lim og to 5 x 70 mm skruer. Vend stellet på hovedet, så delene ligger på en flade. Bor for, og tjek, at sargen slutter 1 cm fra forkant.
Materialer
Støbeformen til oversiden
19 mm mdf-plade:
• 1 stk. (A) på 64 x 122 cm til bordpladen
• 2 stk. (B) a 13,1 x 45 cm med skrå kanter
til vaskens langsider
• 2 stk. (C) a 13,1 x 31,2 cm med skrå kanter
til vaskens korte sider
• 1 stk. (D) på 33 x 43 cm til vaskens bund
20 x 30 mm høvlede fyrretræslister:
• 2 stk. (E) a 64 cm til bordpladens korte
kanter, skåret med snit på 45 grader
• 2 stk. (F) a 122 cm til bordpladens lange
kanter, skåret med snit på 45 grader, så
de kan samles til en 3 cm høj ramme
Støbeformen til undersiden
19 mm mdf-plade:
• 1 stk. (G) på 64 x 122 cm til bordpladen,
et felt på 41 x 51 cm til vasken saves ud
• 2 stk. (H) a 13,1 x 54,8 cm med skrå kanter
til vaskens langsider
• 2 stk. (J) a 13,1 x 41 cm med skrå kanter
til vaskens korte sider
Desuden:
• 1 stk. ½" muffe med indv. gevind (K)
• 1 rundstok (L) og små runde skiver, der
tilpasses, så de danner hul til bundventil
• Spartelmasse/tokomponent træfiller
• Silikonefugemasse
• Skruer, 3,5 x 30 mm og 4 x 40 mm
Støbemassen
• 25 kg cement
• 25 kg ovntørret kvartssand
• 6,5 l vand (evt. lidt mere)
• 2,5 kg akryladditiv
• 2,2 kg 12 mm glasfibre
Vandhane og afløb
• 1 stk. ½" muffe med indv. gevind (M)
• 1 stk. bundventil uden overløb (N)
• 2 stk. ½" vandrør a 20 cm (P)
• 1 stk. ½" vandrør, 10 cm (R)
• 1 stk. ½" 90º bøjning med indv. gevind (S)
• 1 stk. ½" vandhane (T)
• 1 stk. studs med lynkobling (U)
• Pakgarn
• Paksalve
Understellet
45 x 97 mm reglar:
- 4 bordben (A) a 85 cm
45 x 145 mm reglar:
- 4 korte sarge (B) a 50 cm
- 4 lange sarge (C) a 108 cm
33 x 33 mm liste:
- 2 bærelister (D) a 96 cm
19 x 95 mm forskalling/høvlet:
- 9 hyldebrædder (E) a 48 cm
Desuden:
- Lim, udendørs
- Skruer, udendørs
- Træbeskyttelse
Tidsforbrug
4-5 arbejdsdage plus en uge til at hærde og tørre
Pris
350 kroner for støbeformen 500 kroner for støbemassen 350 kroner for understellet
Sværhedsgrad
Det er med tungen lige i munden første gang - men resultatet er det hele værd!
Tegning
Støbeform til bord med vask
Støbeformen tænkes og bygges “på hovedet”, så formen til oversiden af bordpladen og indersiden af vasken ligger nederst, mens formen til undersiden ligger øverst.
Formen til oversiden lægges nederst, når formen fyldes op. Alle sider gøres så glatte som muligt med rundede kanter, for det er dem, der danner bordets overflade og vaskens inderside.
Formen til undersiden er støbeformens “låg” og gør det muligt at fylde den bløde støbemasse op i vaskens sider. Den skrues fast på den anden del, når bordpladen er fyldt op.

Det enkle understel
De skråtstillede ben på understellet giver store anlægsflader og stor styrke med et minimum af arbejde. Sargene, alle de vandrette brædder, saves af på 45 grader og skrues på benene, der ender med at stå skråt og pege ud mod bordpladens hjørner.
Benene er skåret ud af 45 x 97 mm reglar (A på tegningen), mens sargene (B og C) skæres ud af 45 x 145 mm reglar. De brede sarge gør, at konstruktionen er meget stabil, og den øverste sarg dækker samtidig vaskens udvendige sider.
Hylden forneden kan blandt andet bære en spand til afløbet. På de to nederste lange sarge (C) fastgøres et par bærelister skåret af 33 x 33 mm træ (D), så de flugter med sargens underkant. På bærelisterne fordeles et dæk af ni 19 x 95 mm høvlede forskallingsbrædder (E). Afstanden mellem brædderne fordeles; den bliver cirka 12-15 mm.
