Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stiklingeformering af bærbuske

Print Gem artikel

Det er meget let at lave flere bærbuske, hvis du har mulighed for at tage et par stiklinger fra en ældre busk.

Du skal bruge nogle friske, unge skud til formålet. Klip gerne stykkerne, så de er omkring 20 centimeter alt i alt.Fyld så blot en potte med fugtig jord. Potten må godt have lidt dybde. Så stikker du hver stikling i jorden, så dybt som den kan komme.

Her er potten ikke dybere, end at Maren kan klippe to stiklinger af det ene stykke. Du skal selvfølgelig sætte stiklingerne i jorden, så de vokser i samme retning som på busken.

Der skal kun stikke et lille stykke med en knop op til sidst. Ellers klipper du toppen af – lige over en knop.Pak så potterne ind i en hvid plastpose. Den holder på fugtigheden uden at blive alt for varm i solen.

Stiklingerne skal nu stå et sted, hvor de både får lidt lys, men også lidt skygge. Her får de plads under et kirsebærtræ.Tre uger senere er de allerede ved at skyde fra knopperne. Enkelte af knopperne har endda blomster på vej.

Det er dog bedre, at stiklingerne bruger kræfterne på at danne et godt rodnet end på at blomstre. Så Maren piller blomsterknopperne af med det samme. Potterne får stadig lov at stå i plastposen, men det er ikke længere nødvendigt at lukke posen helt til.

Tre måneder senere er stiklingerne pottet om i hver sin potte. De er godt på vej, men der går endnu et par sæsoner, inden man skal regne med, at planterne her giver bær. Denne store potte indeholder stiklinger fra sidste år.

De var vokset godt til og var efterhånden blevet knap en meter høje. Maren har derfor klippet dem ned for at få dem til at forgrene sig yderligere fra bunden.Stiklingerne her skal nu bare have lov at stå i solen. Til næste år vil de være klar til at blive plantet ud i haven.

Du behøver ikke at lave planten i en potte, det går også fint at stikke stiklingen direkte i jorden, fx i køkkenhaven. Har du et jordbærbed, er det også meget let selv at lave nye planter ud af dem, du har i forvejen.

Og det kan være en ret god forretning at gøre det, da en jordbærplante helst ikke skal vokse det samme sted mere end tre år i træk. Det optimale er derfor at plante et lille nyt stykke med jordbær hvert år, så du løbende fornyr og flytter dit jordbærbed.

Jordbær formerer sig ved hjælp af udløbere. Når udløberne slår rod, har man en ny jordbærplante. Når du skal tage stiklingerne, klipper du bare disse udløbere af. Man kan se, at denne faktisk allerede er ved at danne rødder.

Stik så den lille plante i en potte med fugtig jord. Indtil nu har udløberen forsynet sig med vand gennem stænglen til moderplanten. I potten skal den danne sit eget rodnet. Det er derfor vigtigt, at jorden i potten holdes fugtig.

Maren har gemt de bakker, som hun købte det første hold jordbær i. Så nu fylder hun dem bare med nye stiklinger. Bakkerne skal nu stå i halvskygge. For at holde dem fugtige og ikke alt for varme pakker hun dem ind i hvide plastposer.

Kig til dem løbende, og tjek, at jorden er fugtig. Når planterne begynder at skyde, er det et tegn på, at de har dannet eget rodnet. Så skal du fjerne plasten.Her er stiklingerne 6 uger gamle.

Flere af dem skyder fint, men andre er ikke rigtig blevet til nogetendnu. Hvis du har plads, kan du plante dem ud i haven allerede nu, men de kan også sagtens stå i bakken udenfor til næste forår.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Stiklingeformering af bærbuske
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage