Gør græsplænen klar til såning

Sørg for at få renset og repareret din plæne, før du spreder nye frø. Du kan i princippet så nyt græs i hele vækstsæsonen. Men i efteråret er du sikker på succes, og du er fri for at vande.

Med ”topdressing” kan du udfylde fordybninger og samtidig give de nye græsfrø en optimal start i plænen.

Inden du sår græs

Inden græsset sås, er der nogle ting, du skal have på plads. Er der tale om eftersåning af en eksisterende plæne, skal den først renses grundigt igennem. Det vil sige, at mos og dødt plantemateriale skal fjernes.

Topdressing

Dernæst skal du tage stilling til, om du er tilfreds med overfladen. Er plænen bulet og fuld af lunker og trykspor, er det nu, den skal jævnes ud: Du skal ”topdresse” den. Det gøres ved at sprede en jordblanding ud på de steder, du synes, skal løftes lidt.

Leret jordbund: Er det meget leret jordbund, vil en blanding af groft sand, muldjord og kompost være ideel.

Sandjord: Hvis der er tale om sandjord, bør det være muld og tørvestrøelse.

Du kan blande topdressingen selv, men den kan også købes ”klar til brug”.

Læs også: Sådan får du en perfekt plæne

Det er bedst at så græs i efteråret

Selve såningen bør foregå fra slutningen af marts til maj eller endnu bedre i september-oktober. Her sikrer temperatur og fugtighed de bedste betingelser for spiring og vækst.

Ulempen ved at så i foråret er, at du risikerer tørke og solsvidning, inden græsset har nået at etablere sig for alvor. I efteråret kan græsset som regel nå at komme godt i gang inden vinteren, hvor plænen ikke bliver udsat for den store trafik.

Hvis du sår græs i en tør periode

Hvis du vil så i en tør periode, er det bedst at vande inden. Det gør, at jorden ”får fat” i frøene, så de ikke blæser væk, eller svømmer ovenpå ved første regnskyl.

Regn med, at du skal bruge ca. 1 kg frø pr. 100 m2 ved eftersåning og op til 3-4 kg pr. 100 m2 ved nyanlæg eller helt bare felter.

Før frøene spredes, er det en god ide at blande dem med lidt sand eller fint grus. Det giver en god fordeling, og du undgår striber i plænen, fordi du lettere kan se, hvor du har ramt.

    Andre læser lige nu ...