Som chefredaktør på Gør Det Selv har jeg læst og skrevet utallige artikler om robotklippere, men af en eller anden grund har jeg aldrig haft en selv. Nok mest af dovenskab.
Det lyder lidt omvendt, det kan jeg godt høre. For robotterne er jo netop til sådan nogen som mig, der ikke gider at slå græs. Men havearbejde interesserer mig ganske enkelt så lidt, at jeg ikke har så meget som overvejet det.
Altså indtil sidste år, hvor en kollega på redaktionen påstod, at en robot ikke alene kan slå græsset, men at den gør det meget bedre, end man selv kan gøre det. Faktisk så godt, at selv en udpint hullet plæne fuld af mælkebøtter, kløver og mos i løbet af bare én sæson bliver om ikke til en golfbane, så i hvert fald til et pænt og ensartet grønt græstæppe.
Installationen tog en hel dag
Jeg besluttede at lade det komme an på en prøve, og derfor stod jeg sidste forår en søndag formiddag i min have med en enorm papkasse med en Gardena Smart Sileno Life indeni. Ifølge producentens oplysninger var det den perfekte maskine til en doven haveejer som mig:
“Når du installerer robotten, hjælper programmeringsassistenten med at kortlægge din græsplæne, så robotten kommer til at køre mest optimalt. Den lydløse robot kan tåle al slags vejr og manøvrerer let gennem smallere passager.”
“Perfekt!” tænkte jeg og regnede naivt med at være færdig med installationen i løbet af en halv time. Det tog så resten af dagen.
Først skulle jeg finde en egnet plads til ladestationen. Det skal være i nærheden af en stikkontakt, og der skal være 1 meters frirum foran ladestationen, så robotten kan køre lige ind, når den efter arbejde returnerer til sin base.
Dernæst kommer afgrænsningskablet, som er det kabel, der fortæller robotten, hvor græsplænen slutter, og hækken eller blomsterbedet begynder. Det skal fastgøres med plastikpløkker oven på græsset. Lige efter installationen er kablet ret sårbart, men efter en måned eller to bliver det “spist” af græsset og forsvinder ned i plænen.
Det lød som en overkommelig opgave. Altså lige indtil jeg nærlæste manualen og så, at hvis den forhindring, man arbejder sig udenom, er over 5 cm høj, skal kablet ligge 35 cm fra forhindringen, men hvis den derimod kun er 1-5 cm høj, skal afstanden være 30 cm osv. Det betød, at jeg tilbragte fem timer på knæene med en tommestok i den ene hånd og en pløkhammer i den anden.
For at fuldende værket skulle jeg tillige trække og fastgøre et guidekabel diagonalt fra ladestationen og til det fjerneste hjørne af plænen.
200 meter kabel og 149 pløkker blev det til i alt!
LÆS OGSÅ: Byg en garage til robotplæneklipperen
Installationen er noget bøvl
Det er egentlig ikke specielt svært at installere ladestationen og kablerne, men der er mange detaljer, og manualen er tung og omstændig læsning. Det er et af den slags job, hvor man først ved, hvordan man skulle have gjort, når man er færdig.
Gardena har nogle gode, instruktive videoer på deres hjemmeside. Det kan varmt anbefales at se dem i stedet for at give sig i kast med at læse manualen.