Sæt klare grænser for dit græs

Med to slags betonblokke lagt i en rende foret med fiberdug skaber du en lav og diskret, men meget effektiv, grænse mellem dit græs og dine bede.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
900 kroner

Intro

De fleste haveejere kender følelsen af, at græsplænen sådan nærmest i ly af mørket breder sig ind i bedene med stauder, buske og blomster. Selv når vi bygger et forsvarsværk af brosten eller betonblokke foran bedene, kan vi knap vende ryggen til, før græsset har listet sig ind på den gale side, både over, mellem og under blokaderne.

Men her har du opskriften på en kant, som græsset er nødt til at respektere, så du ikke skal skære kanterne på plænen hvert år, og som med sine klare linjer giver din plæne og hele haven et ekstra pift.

Vejledning

01
Renden gøres klar 6 Trin

1

Vi starter med at grave muld væk. Retningen har vi markeret med en snor, så kanten mod græsset ligger præcist. Mulden skal væk, og der skal være plads til mindst 5 cm beton under kantstenen. Her graver vi 25 cm ned i jorden.

2

Bunden stampes. Når renden er dyb nok, og al muldjord med plantedele er væk, stamper vi bunden med en stolpe eller en hjemmelavet brolæggerjomfru.

3

Renden fores med fiberdug (E). Den skal forhindre rødder og græs i at arbejde sig ind mellem stenene i kanten.

4

Vi fylder afretningsgrus (C) i renden. Det er kun nødvendigt, hvis muldlaget har været så tykt, at renden nu er dybere, end kantstenene skal stå - men det gør altid arbejdet nemmere, fordi det er langt lettere at rette gruset af til en jævn bund.

5

Gruset i renden retter vi af med en helt enkel skabelon skåret ud af en rest krydsfiner. Den har form som et T med rundede hjørner, hvor den lodrette tunge rækker 15 cm ned fra den vandrette del.

6

Gruset stamper vi med en brolæggerjomfru. Er det meget tørt, må du vande det lidt inden, så det kan pakke tæt. Gentag påfyldning, afretning og stampning, til niveauet er rigtigt. Jomfruen er blot en stolpe med et håndtag på tværs.

02
De lodrette sten 6 Trin

1

Betonen (D) drysses tør i bunden af renden. Vi har valgt at bruge sække færdigblandet beton. Du sparer en del ved selv at blande grus og cement, men det her er langt enklere og giver ofte mindre spild.

2

Derefter tilsættes vand. Ikke for meget, da konsistensen skal være så fast, at betonen kan bære og holde de tunge sten. Brug en spade til at blande med.

3

Nu sætter vi snoren op igen. Plæner er sjældent helt plane, og snoren sættes, så kantstenen mindst rager 5 cm op over terrænet, men samtidig højst stikker halvdelen af sin højde op af jorden.

4

Kantstenene (A) sættes nu efter snoren. Husk at holde 2 mm luft til snoren, så stenene ikke skubber til den. Sørg for en fuge på 2-5 mm mellem kantstenene, så du kan lukke dem tæt i med fugesand.

5

Blokkene (A) stødes godt ned i den temmelig faste beton. Betonen må ikke være så fugtig, at blokkene synker, og derfor kan du rette dem præcist til på alle måder, ligesom hvis du satte dem i grus.

6

Med tørbetonen opbygges en trekantet støtte på begge sider af blokkene, cirka 5 cm i bredden og 10 cm i højden. Tjek løbende, at blokkene stadig følger snoren - med afstanden 2 mm.

03
Den lave rende 8 Trin

1

Grusbunden under de lave sten rettes til. Når betonen har hærdet et døgn eller to, fylder vi grus i på siden ind mod græsset, og det retter vi af med en ny skabelon, der sikrer en fast afstand mellem oversiden af kantstenen (A) og gruset.

2

Vi stamper gruset med vores brolæggerjomfru, fylder mere grus på og så videre, til gruset ligger en betonstenstykkelse minus en centimeter under plænen, hvor den ligger højest.

3

Betonstenene (B) lægges i gruset. Husk at sikre en fuge på 2-5 mm, både mellem sten og mellem sten og kantsten.

4

Betonstenene (B) stødes helt på plads, så der ikke er højdeforskelle mellem dem, og så de ligger lige langt under oversiden af kantstenene (A).

5

Fiberdugen (E) klippes af i niveau med overkanten af betonstenene (B). Græsset vil hurtigt dække kanten helt.

6

Stenene fuges grundigt med rigtigt fugesand, der pakker tæt, fordi det består af korn i mange størrelser. Halvtomme fuger samler græsfrø, tætte fuger holder dem ude og forbliver tørre.

7

Til sidst stødes græsset godt ned, så det holder betonstenene på plads sideværts. På bedsiden holder betonen tilstrækkeligt på kantstenene, så her retter vi i stedet blot den løse jord til.

8

Den lave del af den nye kant gør det nemt at slå græsset helt ud over dets egen grænse.

Materialer

  • 20 lige kantsten (A) a 6 x 20 x 50 cm med rund overkant
  • 50 betonsten (B) a 10 x 20 x 6 cm
  • 0-4 mm afretningsgrus (C), 200 liter
  • Tørbeton (D), 6 sække a 25 kg
  • Fugesand, 5 kg
  • Fiberdug (E), 10 x 1 meter

Tidsforbrug

En dags tid for 10 meter kant, fordelt på 2 dage på grund af tørretid for betonen

Pris

Cirka 900 kroner for 10 meter

Sværhedsgrad

Ganske enkelt. Det sværeste er at få bestemt niveauet, hvis plænen er meget ujævn.

Tegning

Flisekant om græsset

Mængderne angivet i boksen med materialer rækker til 10 meter kant.

Flisekant om græsset

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...