Intro
Vejledning
01
Renden gøres klar
6
Trin
Vi starter med at grave muld væk. Retningen har vi markeret med en snor, så kanten mod græsset ligger præcist. Mulden skal væk, og der skal være plads til mindst 5 cm beton under kantstenen. Her graver vi 25 cm ned i jorden.
Bunden stampes. Når renden er dyb nok, og al muldjord med plantedele er væk, stamper vi bunden med en stolpe eller en hjemmelavet brolæggerjomfru.
Renden fores med fiberdug (E). Den skal forhindre rødder og græs i at arbejde sig ind mellem stenene i kanten.
Vi fylder afretningsgrus (C) i renden. Det er kun nødvendigt, hvis muldlaget har været så tykt, at renden nu er dybere, end kantstenene skal stå - men det gør altid arbejdet nemmere, fordi det er langt lettere at rette gruset af til en jævn bund.
Gruset i renden retter vi af med en helt enkel skabelon skåret ud af en rest krydsfiner. Den har form som et T med rundede hjørner, hvor den lodrette tunge rækker 15 cm ned fra den vandrette del.
02
De lodrette sten
6
Trin
Betonen (D) drysses tør i bunden af renden. Vi har valgt at bruge sække færdigblandet beton. Du sparer en del ved selv at blande grus og cement, men det her er langt enklere og giver ofte mindre spild.
Derefter tilsættes vand. Ikke for meget, da konsistensen skal være så fast, at betonen kan bære og holde de tunge sten. Brug en spade til at blande med.
Nu sætter vi snoren op igen. Plæner er sjældent helt plane, og snoren sættes, så kantstenen mindst rager 5 cm op over terrænet, men samtidig højst stikker halvdelen af sin højde op af jorden.
Kantstenene (A) sættes nu efter snoren. Husk at holde 2 mm luft til snoren, så stenene ikke skubber til den. Sørg for en fuge på 2-5 mm mellem kantstenene, så du kan lukke dem tæt i med fugesand.
Blokkene (A) stødes godt ned i den temmelig faste beton. Betonen må ikke være så fugtig, at blokkene synker, og derfor kan du rette dem præcist til på alle måder, ligesom hvis du satte dem i grus.
03
Den lave rende
8
Trin
Grusbunden under de lave sten rettes til. Når betonen har hærdet et døgn eller to, fylder vi grus i på siden ind mod græsset, og det retter vi af med en ny skabelon, der sikrer en fast afstand mellem oversiden af kantstenen (A) og gruset.
Vi stamper gruset med vores brolæggerjomfru, fylder mere grus på og så videre, til gruset ligger en betonstenstykkelse minus en centimeter under plænen, hvor den ligger højest.
Betonstenene (B) lægges i gruset. Husk at sikre en fuge på 2-5 mm, både mellem sten og mellem sten og kantsten.
Betonstenene (B) stødes helt på plads, så der ikke er højdeforskelle mellem dem, og så de ligger lige langt under oversiden af kantstenene (A).
Fiberdugen (E) klippes af i niveau med overkanten af betonstenene (B). Græsset vil hurtigt dække kanten helt.
Stenene fuges grundigt med rigtigt fugesand, der pakker tæt, fordi det består af korn i mange størrelser. Halvtomme fuger samler græsfrø, tætte fuger holder dem ude og forbliver tørre.
Til sidst stødes græsset godt ned, så det holder betonstenene på plads sideværts. På bedsiden holder betonen tilstrækkeligt på kantstenene, så her retter vi i stedet blot den løse jord til.
Materialer
- 20 lige kantsten (A) a 6 x 20 x 50 cm med rund overkant
- 50 betonsten (B) a 10 x 20 x 6 cm
- 0-4 mm afretningsgrus (C), 200 liter
- Tørbeton (D), 6 sække a 25 kg
- Fugesand, 5 kg
- Fiberdug (E), 10 x 1 meter
Tidsforbrug
En dags tid for 10 meter kant, fordelt på 2 dage på grund af tørretid for betonen
Pris
Cirka 900 kroner for 10 meter
Sværhedsgrad
Ganske enkelt. Det sværeste er at få bestemt niveauet, hvis plænen er meget ujævn.