Enkel bænk af standardtræ

Til bænken her har du kun brug for en skruemaskine, en sav og tre dimensioner træ - alle fås som standard i byggemarkedet. Solidt, billig og nemt - se hvordan den bygges.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
700 kroner

Intro

Hvis du har en skøn plet med aftensol, der skriger på en bænk til hyggekrogen, har du den perfekte løsning her.

Du kan bygge den på en lang weekend (inkl. tørretid) og du kan få materialerne for omkring 700 kroner.

Bænken her er helt enkel og er derfor et godt begynderprojekt.

Simpel materialeliste

Bænken består af ganske få forskellige materialer - reglar, en stolpe og et stykke spærtræ. Alt sammen materialer, der er standardvarer i et typisk byggemarked. Vi har primært savet træet ud på en kap-/geringssav, men har du ikke sådan en, kan det sagtens lade sig gøre med en fukssvans. Delene er samlet med skruer i to længder.

I denne byggevejledning får du:

 • Trin for trin-vejledning
 • Komplet materialeliste
 • Arbejdstegning
 • Video

Vejledning

01
Understellet 5 Trin

Bænkens ben er bygget af en stolpe, der deles i fire stykker a 60 cm. De placeres i hvert hjørne og forbindes med vanger af reglar - to lange og to korte stykker.

Vangerne placeres, så de flugter med benenes forkant. De fastgøres med lange skruer gennem forborede huller, som placeres lidt forskudt, så skruerne ikke støder sammen.

Mellem de lange vanger skal fastgøres to tværstivere, så der kommer god understøtning under bænkens sæde.

1

Stolpen skæres til, så du får fire ben (A), der hver er 60 cm lange. Det er vigtigt, at snittene er helt lige og vinkelrette, så bænken ikke kommer til at vippe. Her saves efter en støtte for at sikre lige snit.

2

Der bores for i benene (A) til vangerne (B og C), der er skåret til på kapsaven. Vangernes underkant sættes 41 cm fra benenes underkant. Hullerne bores med et 5-mm-bor og undersænkes med et 10-mm-bor.

3

Skru vangerne (B og C) fast med de lange skruer, 6 x 150 mm. Start med vangerne på langsiderne, og tag derefter de korte.

4

De korte vanger (B) fastgøres med lange skruer, 6 x 150 mm. Delene holdes sammen med tvinger, mens de skrues fast. Bemærk, at skruehullerne er placeret forskudt, så skruerne ikke ramler sammen.

5

Montér tværstivere (D) mellem de langsgående vanger. Der monteres to med en afstand på ca. 50 cm, så sædet bliver understøttet. Tværstiverne fastgøres med to 6 x 100-mm-skruer i hver side.

02
Sæde og ryglæn 8 Trin

Både sæde og ryglæn inkl. rammen bag på ryglænet er bygget af reglar. De saves hurtigt til på kap-/geringssaven, så du får reglarne i den rigtige længde.

De korte rammestykker skal skæres til med et 15-graders snit, så ryglænet kommer til at hælde en smule, og bænken bliver mere behagelig at sidde på. Der sættes et tværstykke op midt i rammen til ryglænet, så det er godt understøttet. Ryglænet fastgøres med lange skruer til understel og ben.

Armlænene består af spærtræ, 45 x 120 mm, så de rager en smule ud over benene, og der er fin plads til fx en kop.

1

De fire midterste lange reglar (E) til sædet skrues fast med lange skruer til de korte vanger (B). Der placeres to 5-mm-afkorte 5-mm-af standsklodser mellem reglarne, så mellemrummene har samme størrelse.

2

Fastgør sædets yderste reglar (F) - dem, der er placeret mellem benene (A) - til de lange vanger. Her får de hver tre lange skruer, der sættes i midten og i hver side.

3

Reglarne til ryglænet (G og H) lægges op med afstandsstykker imellem, så afstanden er ens. Mål, hvor højt ryglænet er. Målet er højden på de to yderste rammestykker (J) bag ryglænet. Sav rammestykkerne til.

4

Mærk op til forboring på rammestykkerne (J). Rammestykket placeres oven på ryglænet, og med en vinkel kan du nemt se, hvor du skal bore for. Rammestykkerne er skåret til med et 15-graders snit i enden.

5

Bor for i de to yderste rammestykker (J), så træet ikke flækker. Der laves to huller til hver reglar i ryglænet. Hullerne bores med 5-mm-bor og undersænkes bagefter på det øverste stykke med et 10-mm-bor.

6

Rammestykkerne (J) skrues fast bag på ryglænet med de korte skruer. De to nederste stykker af ryglænet (H) er kortere end de øverste (G) og skal rykkes ind, så de flugter med rammestykket.

7

Ryglænet skrues fast på understellet, når hele rammen bag på ryglænet er monteret. Ryglænet gøres fast med lange skruer gennem det nederste rammestykke og med 6 x 100-mm-skruer til benene.

8

Armlænet (M) skrues fast med to lange skruer til hvert ben. Der er først boret for, og hullet er undersænket, så der er plads til skruehovedet. Armlænet er skåret til med et 15-graders snit, så det flugter ryglænet.

03
Finish 2 Trin

Hvis du vil have en flot finish på bænken, bør du spartle alle skruehullerne med træspartel. Det giver en helt ensartet og jævn flade, så bænken står knivskarpt. Løb også lige bænken over med slibepapir, som tager evt. små ujævnheder i overfladen. Husk at fjerne alt slibestøv, inden du går i gang med at male.

Her giver vi det ubehandlede træ grundingsolie, som beskytter mod råd og svamp, og bagefter en heldækkende træbeskyttelse, så bænken kan tåle at stå udenfor.

1

Skruehullerne spartles med træspartelmasse, der slibes, når det er tørt, evt. efterfyldes og slibes igen. Så får du en helt ensartet flade og et rigtig flot resultat, når bænken er malet.

2

Bænken males. Giv først grundingsolie, der indeholder såkaldte fungicider, der modvirker råd og svamp. Regn derefter med, at bænken skal have et par gange med slutmalingen.

Materialer

100 x 100-mm-stolpe:

 • 4 ben (A) a 60 cm

45 x 95-mm-reglar:

 • 2 vanger (B) a 42,5 cm
 • 2 vanger (C) a 150 cm
 • 2 tværstivere (D) a 54 cm
 • 4 stykker (E) a 170 cm til sæde
 • 2 stykker (F) a 149,6 cm til sæde
 • 3 stykker (G) a 170 cm til ryglæn
 • 2 stykker (H) a 149,6 cm til ryglæn
 • 2 stykker (J) a 52 cm til ramme
 • 2 stykker (K) a 140,6 cm til ramme
 • 1 tværstykke (L), 43 cm

45 x 120-mm-spærtræ:

 • 2 armlæn (M) a 69,5 cm

Desuden:

 • Skruer, 6 x 100 og 6 x 150 mm
 • Træspartelmasse
 • Grundingsolie
 • Heldækkende træbeskyttelse

Tidsforbrug

2-3 dage inkl. tørretid.

Pris

Ca. 700 kr.

Sværhedsgrad

Bænken her er helt enkel og et godt begynderprojekt.

Tegning

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

TIPS: Rigtig længde på søm og skruer

SE BYGGEVEJLEDNINGEN: Adirondack-stol med tegning

REDAKTIONEN ANBEFALER: Bygge hyndeboks - sådan gør du

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Havebænk