Byg en bænk rundt om træet

Har du et træ med lidt plads omkring? Så kan du bygge en sekskantet havebænk omkring stammen og få skyggen fra træets krone med i købet. Det er både billigt og sjovt. Se hvordan.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
400 kroner

Den runde havebænk er både en sjov og praktisk løsning

Intro

Sekskantet bænk om træ

Det er rart med en skyggefuld plads i haven, når solen varmer allermest. Det kan en bænk om et træ give dig. Trækronen fungerer som parasol, og en sekskantet bænk gør det muligt at finde en skyggeplads på alle dagens tidspunkter.

Hvis du følger vores trin for trin-vejledning, er det ikke svært selv at bygge en sekskantet bænk omkring et træ. Det tager et par dage på grund af tørretid, og bænken koster 3-400 kroner afhængigt af, hvilken træsort du vælger.

Lav huller med skabelon

Der er en del måleopgaver, når du bygger en bænk om et træ. Når du som i dette projekt skal serieproducere en række elementer, og der skal bore huller i dem alle, er en skabelon en stor hjælp. Så slipper du for at skulle måle et utal af gange.

Sådan får du ens snit i din bænk om træet

Bænken omkring træet består af seks ens sektioner. Det betyder, at du skal lave mange ens elementer. Et savebord og en god kap-/geringssav vil spare dig for meget besvær, når du skærer alle delene ud.

Når alle delene til din bænk rundt om et træ er skåret ud, skal delene samles. Hvis dine mål er rigtige, passer bænken rundt om det træ, du har valgt.

Bænken holdes sammen omkring træet af fire skruer. Så kan du nemt skille den ad, når den trænger til træbeskyttelse eller måske skal pakkes ned for vinteren.

SE BYGGEVEJLEDNINGEN: Byg shelter

Vejledning

01
Skær alle delene ud 5 Trin

Bænken består af seks ens sektioner. Det betyder, at du skal serieproducere mange elementer, og her kommer kap/geringssaven og et godt savebord dig til hjælp: Indstil saven på 30 grader, og lav et længdestop på savebordet, så kan du skære seks elementer ad gangen, inden du flytter længdestoppet (der også blot kan være en tvinge, brættet kan stødes op til).

1

Indstil saven på 30 grader. Sav brædderne (A, B og C) ud. Lav et længdestop, og sav 6 brædder til ad gangen. Benene (F) saves ud på samme måde, men i 7 graders vinkel.

2

Flæk en reglar i to lister (D), som hver bliver 60 mm brede. Har dyksaven parallelanslag, er den fin at bruge. Kanterne rundes med høvl eller slibepapir.

3

Læg en sektion af bænken oven på din hjælpetegning. Mærk op til samlestykkerne (E) 8 mm fra kanten af hvert bræt.

4

Markér borehullerne i samlestykkerne (E). Bor med et 5 mm bor. Hullerne skal sidde ud for midten af hvert bræt i sektionen. Lav evt. en boreskabelon, når du har mærket op til en sektion.

5

Giv alle delene træbeskyttelse. Her har vi brugt lærketræsolie med pigment. Efter ca en halv time tørres overskydende olie af med en klud. Siddefladen på bænken behandles to gange.

02
Saml bænkens seks sektioner 4 Trin

1

Gør delene klar, når olien er tør. Der skal samles seks sektioner, så det er en fordel at samle træet i seks bunker.

2

Se delene efter. På bagsiden af listerne (E) kan der fx sidde overskydende træ ved borehullerne. Fjern det med en hobbykniv.

3

Tjek igen, at stykkerne passer til tegningen på pladen. Det er vigtigst, at kanten mod de andre sektioner er lige. Juster evt afstanden mellem de enkelte stykker, og tilpas tegningen en smule.

4

Skru delene sammen. Først alle siddefladerne. Samlestykket (E) holder de fire stykker (A, B, C og D) sammen. Selvom skruerne er selv­ skærende, er det en god ide at bore for med et 3 mm bor.

03
Skru alle benene på bænken 6 Trin

1

Lav en prøvesamling. Læg delene ud på et plant underlag, så du kan se, om de passer nøjagtigt sammen.

2

Mærk op på et af samlestykkerne (E) til benene (F). Listen er 4 cm høj, og hullerne skal sidde midtpå, altså 2 cm fra kanten.

3

Lav to skabeloner, en til hver side af benene. Skruerne skal nemlig forskydes med cirka 2 cm for at undgå, at benene flækker. Mærk op på alle samlestykkerne.

4

Bor for med et 5 mm bor. Alle huller skal bores, inden du begynder på at samle.

5

Nu kan du samle bænken. Bor igennem hullerne i samlestykkerne (E) og ind i benene med et 3 mm bor. Sæt 5 x 50 mm skruer igennem stykkerne og ind i benene (F).

6

Slut af med de yderste ben. De skal sidde 2 cm fra forkanten af bærestykkerne. Prøv at holde hele bænken sammen med skruetvinger for at se, om størrelsen på sektionerne er rigtig.

Materialer

45 x 120 mm reglar:
• 6 brædder (A) a 74,5 cm
• 6 brædder (B) a 59,2 cm
• 6 brædder (C) a 44,1 cm
• 6 brædder (D) a 29,3 cm (brædder skåret på langs)
• 12 ben (F) a 41 cm

45 x 120 mm reglar, flækket til 45 x 60 mm:
• 12 samlestykker (E) a 41 cm

Desuden:
• Skruer (rustfri, climate, ruspert eller lignende):
• 5 x 70 til samling af siddefladen. (96 stk.)
• 5 x 50 til samling af ben. (48 stk.

Tidsforbrug

To halve dage pga. tørretid.

Pris

3-400 kroner, afhængigt af hvilken træsort du vælger.

Sværhedsgrad

Der er en del måleopgaver, men en god kapsav sparer dig for meget besvær, og så er det ikke et svært projekt.

Tegning

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

Tips & Tricks

Bænken er nem at skille ad og sætte rundt om træet

Når du har prøvesamlet bænken og er sikker på, at den ser ud, som den skal, er det tid til den store eksamen: Passer den mon rundt om det træ, du har valgt?

Bænken bliver holdt sammen af fire skruer, så du nemt kan skille den ad, når den skal have træbeskyttelse eller måske pakkes ned for vinteren.

Bænken skilles ad, inden du kan sætte den op omkring træet. Der skal løsnes fire skruer, så bænken kan skilles ad i to dele.

Hold de to dele sammen med en skruetvinge, mens du samler bænken med de fire skruer, der skal løsnes, hver gang du flytter bænken.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Havebænk