Stærk og superenkel bænk

Fliser, brædder, gevindjern, skiver og møtrikker er det eneste, der skal til for at bygge denne flotte og superenkle bænk. Og når du bruger det første bræt som boreskabelon, er du sikker på et perfekt resultat.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4 timer
Pris
400 kroner

Intro

Kan du lide det rå betonlook, men vil gerne slippe for det benhårde og møgbesværlige støbearbejde, så byg din betonbænk af fliser og brædder. Det kræver blot en boreskabelon, en borehammer, en god skruemaskine og nogle knivskarpe beton- og træbor.

Du kan selvfølgelig bare lade betonfliserne stå rå, ligesom her, men du kan også vælge at kæle lidt ekstra for projektet og give dem en højglanspolering og noget voks som afslutning.

LÆS OGSÅ: Her kan du se mange flere gør det selv-vejledninger til havebænke

Vejledning

01
Sådan kommer du i gang 5 Trin

1

Tegn to vinkelrette streger 10 cm inde på det første bræt målt fra hver af flisens kanter (her vist med stiplede linjer). Tegn også stregerne på bagsiden. Markér den anden ende af brættet på samme måde.

2

Mål ind til midten ved alle fire streger. Bor halvt igennem med et 12 mm træbor. Vend brættet, mål midten igen, og bor resten. Brug så det første bræt som boreskabelon, når du borer de sidste fire brædder.

3

Læg fliserne i to bunker. Spænd boreskabelonen (det første bræt) fast til de øverste fliser, og sørg for, at den flugter med flisernes over- og bagkanter. Bor nu igennem med et 12 mm betonbor én flise ad gangen.

4

Hold boremaskinen så roligt og vinkelret, som du kan, når du borer gennem fliserne. Det er en god idé at bruge et nyt og skarpt betonbor. Når alle fliser og brædder er klar, kan du eventuelt male brædderne.

5

Drej gevindjernet gennem skiftevis flise og bræt. Når du har drejet alle gevindjern på plads, spænder du hele arrangementet sammen med skiver og bolte, inden du saver gevindjernene til med en nedstryger.

Materialer

  • 12 fliser, 5 x 50 x 50 cm
  • 5 imprægnerede terrassebrædder, 3,2 x 12,5 cm (2 meter lange)
  • 4 gevindjern, 12 x 50 mm
  • 8 spændeskiver og møtrikker, 12 mm
  • Evt. træmaling

Tidsforbrug

4 timer

Pris

400 Kroner

Tegning

Konstruktionen kan næsten ikke blive mere simpel, men du kommer alligevel ikke helt sovende i mål.

For at kunne vride et gevindjern på en halv meter gennem 6 fliser og 5 brædder i hver side skal hullerne nemlig bores millimeterpræcist. Og til det formål skal du bruge det første bræt som boreskabelon til resten af brædderne samt fliserne.

3D-model

3D-model

Betonbænk

Bænk af fliser og brædder.

Åbn 3D-model

3D-model

Skruet sammen

Delene holdes sammen af gevindstænger og bolte.

Åbn 3D-model

Video

TIPS: Genopret gevindet

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

REDAKTIONEN ANBEFALER: Bygge hyndeboks - sådan gør du

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Havemøbler