Støb en havebænk i farvet beton

Det er både let og billigt at støbe din egen bænk i beton. Her kan du se, hvordan du bygger en solid støbeform af støbekrydsfiner og fylder den med beton tilsat farve.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
850 kroner

Intro

Rå og rustik betonbænk

Havebænken i beton er både rå og rustik, og måske netop derfor populær, så hvis du også er til råt beton er betonbænken her måske noget for dig. Hvis du benytter dig af vores vejledning viser vi dig, hvordan du nemt kan støbe din egen betonbænk og samtidig sætte dit personlige præg på den. Arbejdet med betonbænken er ikke svært, men man skal være omhyggelig, når man samler formen, og når man vibrerer betonen, så du undgår store porer i den færdige betonbænk.

Læs også: Flot, nem og billig luksusbænk

Gør betonbænken let

For at undgå at betonbænken kommer til at veje alt for meget, har vi valgt en løsning, der sikrer at betonbænken bliver let, og på den måde er nem at flytte rundt på i haven. Vi har nemlig valgt at støbe polystyren ind i betonbænken, som er let at fjerne, når betonbænken har fået lov at hærde.

Styrk betonbænken med fibre

For at give betonbænken styrke, så den kan holde til at man sidder på den, anvender vi fiberarmeret beton, det har den fordel, at det er lettere end jernarmeret beton, da man kan gå ned i mindre tykkelser, når der ikke skal være plads til armering overalt, men kun de mest belastede steder. Kunstfibrene kan du købe samme sted, som du køber tørbeton. Derudover vælger vi at forstærke betonbænken med 2 armeringsstænger, så spændet på betonbænken kan blive op til 2 meter.

Din personlige betonbænk

I vejledningen viser vi også, hvordan du kan blande farve i din betonblanding, så du får en havebænk i beton med dit eget personlige præg. Vores betonbænk har vi valgt at farve en smule mørkere ved hjælp af et sort farvepulver.

I vejledningen forklarer vi også, hvordan valget af materiale til støbeformen kan påvirke udseendet på det endelige resultat.

Har du fået mod på at støbe din egen betonbænk kan du hente vejledningen her på siden, hvor vi guider dig gennem alle trinene lige fra at bygge støbeformen til selve støbningen.

LÆS OGSÅ: Støb et flot spejlbassin på en weekend!

Forskellige overflader

Overfladen på betonen kan varieres på mange måder. Du kan fx udnytte formens materiale til at give en bestemt finish. Bruger du fx alm. krydsfiner, vil der komme små “riller” i betonens overflade. Efterbehandling som slibning og slåede kanter kan også give betonen særpræg. Her støber vi på støbekrydsfiner for at få en helt glat overflade. Betonens udseende kan også påvirkes med farve. Her tilsættes sort farvepulver for et mørkere look.

Vejledning

01
Byg en støbeform 5 Trin

Du skal starte med at bygge støbeformen til din bænk. Her er formen bygget af støbekrydsfiner, som er beregnet til at støbe i. Det giver en helt glat overflade. Du kan også bruge mdf eller almindelig krydsfiner, men med almindelig krydsfiner bliver betonens overflade ikke helt glat.

Beslut dig for, hvordan din bænk skal se ud, mål så op på din krydsfinerplade, og sav stykkerne ud. Du kan bruge tegningen som inspiration og selvfølgelig tilpasse den dine ønsker. Formen og dermed bænken vil blive “kantet”, men sådan vil det nødvendigvis blive, når formen bygges af træ.

Formen skal have indlæg af polystyren, som også skæres til og monteres.

1

Tegn op til formen på kryds-flneren, og sav delene ud. Brug en rundsav. Ved hjørner kan du save det sidste med en fukssvans. Sav også polystyren-pladerne ud, som skal sættes op inde i støbeformen. Her bruges fukssvans.

2

Polystyrenstykkerne (G) monteres med dobbeltklæbende tape på den indvendige side af det, der skal være bænkens ben (E). Vær omhyggelig med at ramme rigtigt første gang - “bordet fanger” med den dobbeltklæbende tape.

Placer polystyrenstykket, så det holder kant med det, der skal være “foden” af benet.

3

Alle delene til støbeformen er klar til at blive samlet. Ud over polystyrenet på den indvendige side af bænkens ben skal der også være polystyren under sædet, men det monteres først, når formen næsten er samlet.

4

Formen samles. Toppladen (B) monteres først til de to sider (A). Tjek, at bredden i enderne og på midten er den samme. Monter så benene (D) på ydersiden. Brug en skruetvinge til at holde de to lodrette stykker i den korrekte bredde.

5

Monter den indvendige side af benene (E) med polystyrenstykkerne på. Formen samles med skruer, her er brugt 35 mm. Det sidste indvendige stykke (C) mellem benene skal først skrues fast, når betonen er fyldt i formen.

02
Bland betonen 2 Trin

Når formen er klar til støbning, blander du betonen. Den beton, du bruger, skal have en styrke på mindst 30 MPa. Det står på pakken, hvis du bruger tørbeton. Det har vi brugt her - altså en færdig betonblanding, der blot skal tilsættes vand. Du kan også selv blande din beton af cement og grus, men det er lettere at bruge tørbeton, og så er du sikker på, at blandingsforholdet er helt korrekt.

Betonen her tilsættes desuden kunstfibre. Det er nødvendigt for at give betonen ekstra styrke, når den skal bruges til en bænk. Der skal bruges 100 g fibre til 100 kg beton. Vi blander også farvepulver i, så bænken bliver mørk. Her er brugt 750 g farvepulver til 75 kg beton.

1

Betonen blandes af 0-4 mm eller 0-8 mm tørbeton. Tilsæt ca. 1 liter vand mindre end angivet på tørbetonen, hvis du blander farve i, som skal blandes op i vand. Brug en blandemaskine, der kan blande betonen på en gang. Bland den grundigt.

2

Bland den sorte farve, og rør den i betonen sammen med fibre. Fibrene tilsættes for at give betonen styrke og for at undgå svindrevner. De drysses i til sidst lidt ad gangen. Derefter skal der blandes i min. 3 min.

Farvepulveret blandes op i 1 liter vand, der røres i betonen.

03
Støb bænken 7 Trin

Så skal der fyldes beton i formen. Begynd med midterstykket. Husk, at der skal være plads til en polystyrenplade, så formen skal ikke fyldes helt op. Ved siden af polystyrenpladen skal desuden lægges et par armeringsstænger ned i beton. Når de er på plads, fyldes formen op til kanten. Benene fyldes til sidst.

Sørg for at presse betonen så godt sammen som muligt, mens du fylder op, så betonen bliver kompakt. Når formen er lukket til sidst, skal du ryste den grundigt over det hele, så du er sikker på, at betonen kommer helt ud i alle hjørner. Når betonen er blandet og fyldes i formen, har du tre kvarter til en time at arbejde med betonen i.

1

Fyld betonen i formen. Sørg for, at formen er ren, inden du fylder i. Fordel betonen i et jævnt lag i hele bunden af formen, ca. 2,5 cm tykt.

2

Læg polystyrenpladen (F) ned i midten af bunden. Pres den ned i betonen, indtil den er i niveau med kanten af støbeformen.

3

Læg en armeringsstang ned i betonen i hver side. Den placeres ca. 2 cm under kanten af formen. Der fyldes mere beton i rundt om polystyrenpladen, indtil det er i niveau med kanten. Pres betonen så godt sammen som muligt.

4

Formen lukkes, og den midterste plade (C) på indersiden mellem benene kan skrues på nu, hvor bunden er fyldt med beton.

5

Benene fyldes med beton. Pres betonen så godt ned, du kan. Brug løbende en liste eller jernstang til at skubbe betonen ned i formen.

6

Vibrer formen, når den er fyldt med beton. Brug en kraftig slagboremaskine, rystepudser eller til nød en hammer. Bliv ved, indtil betonen ikke sætter sig mere. Her stilles slagboret på en liste for at beskytte formen.

Husk at komme rundt over hele formen, når du vibrerer den.

7

Til sidst pudses oversiden af benene. Inden da skal formen sandsynligvis efterfyldes og vibreres igen, indtil betonen er kommet helt ud i alle hjørner, og formen er fyldt helt op.

04
Den sidste finish 5 Trin

Betonen skal have lov til at stå og hærde i formen i en uges tid, inden du skiller denne ad. Når krydsfinerpladerne er væk, fjerner du polystyrenindlæggene. Det er en god idé at lade en gasbrænder “brænde” bænken over det hele. Det tager det sidste af polystyrenet samt de kunstfibre, der måtte stikke ud og i givet fald kan stikke lidt. Til sidst slibes bænken med groft slibepapir og efterbehandles med bivoks, der giver en flot overflade, som samtidig er smudsafvisende.

Betonen er ikke gennemhærdet, når den kommer ud af formen, men efter 3-4 dage er den hærdet 80 pct. af styrken, så du kan godt tage den i brug, når den er ude af formen og færdigbehandlet.

1

Løsn skruerne, og skil formen ad. Der skal gå cirka en uges tid, inden du skiller formen ad.

2

Krads polystyrenindlæggene ud. Du kan fjerne det meste med et gammelt stemmejern.

3

Fjern de sidste rester med en gasbrænder. Den brænder både eventuelle rester af polystyren væk, men også kunstfibre, som vi blandede i betonen, kan godt stikke ud. Så det er en god idé at “brænde” hele bænken.

4

Slib kanter og evt. grater med groft slibepapir. Fibre, der eventuelt stritter ud, fjerner du lettest med gasbrænderen.

5

Til sidst behandles bænken med bivoks, som imprægnerer og modvirker tilsmudsning. Smør et tyndt lag på. Når laget er tørret lidt og trukket ind i betonen, polerer du efter med en tør klud.

Materialer

• 18 mm støbekrydsfiner, 125 x 250 cm
• Tørbeton 0-4 eller 0-8 mm, 3 sække a 25 kg
• Polystyren
• Skruer, 35 mm
• 10 mm armering, 2 stk. a 1,2 m
• Sikacim fibre, 1 pose a 100 g
• Farvepulver (Hygæa oxydsort) og bivoks

Specialværktøj
• Blandemaskine
• Slagboremaskine

Tidsforbrug

Cirka 1 dag, samlet, men arbejdet strækker sig over flere dage pga. tørretider.

Pris

Cirka 850 kroner.

Sværhedsgrad

Arbejdet er ikke svært, men du skal være omhyggelig med at få vibreret betonen grundigt, så der ikke kommer store porer i betonen.

Tegning

Sådan bygges formen

Støbeformen samles af tilskårne stykker af støbekrydsfiner. Formen fores med polystyren, så bænken ikke bliver massiv. Betonen fyldes i formen, som rystes godt, så betonen kommer ud i alle hjørner.

Målene på støbeformen her er blot til inspiration. Du kan nemt ændre på målene. Der er selvfølgelig grænser for, hvor lang bænken kan blive og stadig bevare sin styrke. Men med to armeringsstænger er det maksimale spænd 2 m på bænken her.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du rundsaven

I videoen her lærer du alt om om rundsavens muligheder, klinger og funktioner. Rundsaven er bomstærk og kan med den rigtige indstilling klare alt fra grove til helt fine snit - både lige og forskellige vinkler. Og med den rigtige klinge kan du bruge saven i både træ, metal, gasbeton, murværk og kunststof.

Video

TIPS: Beton uden lufthuller

Video

TIPS: Lap huller i beton

Video

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Havebænk