Havens nye oase

Den gamle drømmeseng kan du godt pakke sammen, når du sætter dit nye skib i haven. Med flot svungne sider og solsejlet spændt ud bliver sengen hurtigt havens nye midtpunkt.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
1.200 kroner

Intro

Drømmer du om at nyde dine fridage i haven henslængt på et blødt leje med mulighed for at dele sol og skygge lige – så vil du hurtigt få opfyldt drømmen med den flotte seng, du her får opskriften på. Og du kan bruge den til meget andet. Du kan stable puder op og læse en bog, du kan tage frokostbakken med i sengen – og du kan overlade den til børnene og deres legetøj.

Sengen ser med sine svungne sider og hvide solsejl ud, som om den var skabt af en erfaren skibsbygger, men den flotte effekt opnår du med enkle midler. Siderne skærer du med skrå ender og buede oversider ud af 26 mm limtræ, og så er det blot at samle dem med vinkelbeslag, så er skibets skrog på plads, klar til at blive rigget til med master og sejl.

Solsejlet er her lavet af et stort, kraftigt lagen, men du kan gøre det stærkere med markisestof – og lade din fantasi arbejde videre med mulighederne, så du dækker sengen af for regn eller rigger den til for en nat under åben himmel.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Byg en amerikansk Adirondack-stol

Myggenet og læ for regnen

Med lidt fantasi kan du udnytte masterne til meget andet end at give skygge.

Solsejlet er bare en enkelt af mange måder, du kan udnytte masterne på havesengen på. Hvis du vil kunne lade sengen stå ude, mens en byge passerer, kræver det ikke megen fantasi at rigge et større sejl eller en presenning til som ly for regnen, så det kan strammes ud mod fire velanbragte pløkke.

Et myggenet kan også rigges til over masterne, og inden længe har du skabt det perfekte sted at tilbringe sommernatten under åben himmel helt fri for myg og andre insekter.

LÆS OGSÅ: Sådan bygger du en hyndeboks vandtæt og billigt

Vejledning

01
Sokkel på korte ben 5 Trin

For at beskytte sengens sider mod fugt fra undersiden giver vi den en lav sokkel, der er hævet op på lave fødder. Fødderne gør det samtidig lettere at stille sengen på et ujævnt underlag.

Soklens ramme består af fire ens sokkelsider, der er samlet hak i hak. Rammen forstærkes midtvejs med en midterliste, der gøres fast i bjælkesko.

Når soklen er malet og samlet, løftes den op på klodser af samme træ. Soklen er nu klar til at bære kassen, så sengen ser ud, som om den svæver over jorden.

1

Tegn op til samlingerne på de fire sokkelsider (C). De består af 45 x 95 mm høvlede planker, som er 196,5 cm lange. De samles hak i hak, og først lægger du dem ud, så enderne stikker 9,5 cm ud, og streger af, hvor de fire planker skal skæres sammen.

2

Fjern halvdelen af træet, hvor sokkelsiderne skal samles. Sav to eller flere snit halvt ned gennem træet i hver samling. Du kan save med stiksav eller fukssvans. Hullet renses med et bredt stemmejern - tag det sidste i små bidder.

3

Midt på to modstående sider (C) placerer du en bjælkesko (S) til en midtersprosse (D). Mål ud til midten, og skru de to bjælkesko på med 4 x 25 mm skruer.

TIPS: Læg en bid liste i bjælkeskoen, mens du gør den fast, så skoen har den rette facon.

4

Sæt soklen sammen. De fire sider (C) samles hak i hak og låses med en enkelt skrue i hver samling. Derefter lægger du midterlisten (D) på plads i bjælkeskoene og gør den fast med en 5 x 80 mm skrue.

5

Soklen males og sættes op på fire små fødder (E). Først giver du soklen og fødderne grunder. Når den er hær det, maler du det to gange med heldæk kende træbeskyttelse. Skru de fire fødder (E) på undersiden med 5 x 80 mm skruer.

02
Sider med buer 7 Trin

Sengekassen får sin karakteristiske form ved tre enkle teknikker: Den ene ende er højere end den anden, endekanten vinkles lidt, og oversiden skæres i en lang, blød bue.

Da to af kassens sider ligger inden for de to andre, og vi vil have en kvadratisk seng, er to sider kortere end de to andre.

Du laver først den ene langside færdig med skrå ender og en glatslebet bue, og så bruger du den som skabelon for de andre - og gør så de to af dem 5,2 cm kortere, svarende til to gange tykkelsen.

1

Du streger først de to skrå ender af på den ene langside (A). Højden i den høje ende er 36 cm, og vinklen finder du ved at måle 5 cm ind forneden. I den lave ende er højden 21 cm, og vinklen fører du over fra den høje ende, fx med en smigvinkel.

2

Tegn buen op på langsiden (A). Slå et søm i pladen ved toppen af hver endekant, altså hhv. 36 og 21 cm over bundkanten. Tryk en bøjelig liste ned til en passende bue, som du kan fiksere med et enkelt søm, og tegn buen op langs listen.

3

Sav denne første langside (A) til efter dine streger. Skær først de skrå kanter til, derefter 2,6 cm vinkelret ind til buen fra hver kant og endelig den lange bue. Buen er så blød, at du kan skære den helt jævnt med en almindelig klinge.

4

Slib savsnittet, så det bliver helt jævnt. Brug en båndsliber - den er effektiv her - eller en rystepudser. Du har skåret de yderste 2,6 cm af oversiden vinkelret af på de skrå endekanter, og den lille fas vil passe til kanten af kortsiden (B), når siderne samles.

5

Sav den anden langside (A) ud. Brug den første side som skabelon for den anden side. Streg op langs buen og de skrå sider, og sav den ud, så stregerne netop skæres og slibes af.

6

De to kortsider (B) tegnes op efter den første langside (A). Streg først kortsidens samlede længde på 200 cm op på pladen med vinkelrette streger, og læg den høje endekant af langsiden (A) op til stregen. Streg op langs endekanten af langsiden (A).

7

Ryk langsiden (A) frem, og streg buen op. Flyt langsiden 2,6 cm frem, så den lille fas slutter ved stregen, og tegn buen op. Ryk langsiden 2,6 cm frem endnu en gang, og streg så den lave endekant op. Kortsiderne (B) skæres ud og slibes.

03
Siderne samles 3 Trin

Når alle fire sider er skåret ud og slebet glatte, er de klar til at blive samlet. Vi samler dem med vinkelbeslag uden at lime, så det er enkelt at skille sengen ad og stille den væk for vinteren.

Inden vi samler delene, beskytter vi dem mod livet udendørs. Selvom sengen ikke er tænkt til at stå ude i regn og slud, er der al mulig grund til at forberede den lidt på vores fugtige klima, og vi giver siderne en oliegrunder med midler mod mug og råd og derefter to gange med en halvdækkende hvid træbeskyttelse.

Og naturligvis får de to master samme tur, nu vi er i gang.

1

Skru to vinkelbeslag (R) på de to kortsider (B) i hver ende. Læg en klods (X) op til kanten, så du har noget at støde beslagene op imod imens. Er beslagene asymmetriske, vendes de, så dine 4 x 25 mm skruer er længst fra kanten her.

2

Giv delene oliegrunder og træbeskyttelse enkeltvis. Det er lettest og bedst at male siderne (A og B) og masterne (F), før de samles. Træet grundes først og males derefter med halvdækkende træbeskyttelse, så træets årer ses igennem.

3

Sengekassen skrues sammen. Spænd siderne (A og B) sammen med en spændetvinge på vinkelbeslaget, og skru derefter beslaget fast i langsiden (A) med 4 x 25 mm skruer. Fortsæt med de andre sider, så er sengekassen færdig.

04
Master og sejl 8 Trin

Nu skal sengen rigges til med master og sejl. Der er mange dele, som er nye i de fleste gør det selv-folks værksted, men det skal du ikke lade dig skræmme af. Med teknikken her klarer du helt sikkert din debut som sejlmager.

Sejlet laver du, så det er nemt at sætte op og tage ned - og nemt at trække over til den ene side, hvis det passer dig bedst en dag. Det lægges op over en wire, der er spændt ud mellem mastetoppene, og hægtes på kroge i sengekassens hjørner med elastikstropper.

1

De to master (F) skruer du fast uden på beslagene i de høje hjørner af kassen med et par 5 x 60 mm skruer i hver side. I hvert hjørne sætter du en krog (L) til sejlet.

TIPS: Vil du gøre det let at pakke sengen væk, sættes masterne op med vingeskruer.

2

Mål op til sejlet (H) mellem de to master. Det gør du lettest med to lister, som du holder op mellem masterne og spænder sammen, når de rører masterne. På samme måde finder du afstanden fra mastetoppen til de lave hjørner.

3

Flyt målene over til stoffet. Bred stoffet ud, læg listerne på det, og tegn op på stoffet, hvor sejlet (H) skal skæres. Læg nogle centimeter til, før du skærer, så du har noget at bukke om af i hele kanten.

4

Skær eller klip sejlet (H) til med saks eller hobbykniv. Det kræver en god, skarp saks at klippe pænt i stof, så husk også her at have respekt for godt værktøj.

5

Lim og sy stoffet sammen i kanten. Lav et ombuk, og sy en kant hele vejen rundt - smør evt. først lidt tekstillim på hele vejen rundt for at undgå, at stoffet trevler.

6

Forstærk hjørnerne ved at lave et ombuk på cirka 5 x 5 cm, som du limer sammen med tekstillim.

7

Sejlringene (P) slås i de forstærkede hjørner, når limen er tør. Lav først hullet til ringen med det medfølgende værktøj. Den smalle hals stikkes gennem sejlet, og delene låses sammen, når du slår på dem med værktøjsdelene anbragt på hver sin side.

8

Saml hjørnestropperne. Dem laver du af 4 mm elastisk line (M), der lukkes med kabelsamlere (N). Kort linen af i fire stykker på 20 cm, sæt samlerne på plads, og klem sammen med en tang.

05
Sengen stilles op 2 Trin

Nu er sengen stort set færdig og klar til at blive stillet op på terrassen eller plænen, hvor det passer bedst med sol og vind.

Den hvide sengekasse skal lige skrues endeligt fast til den sorte sokkel. Det gør du igen med vinkelbeslag, så du uden det store besvær kan pakke sengen sammen for vinteren - eller hvis du skulle få lyst til at flytte den op i sommerhuset.

Du skal naturligvis lige have en bund og nogle madrasser på plads. Her er et par lamelbunde fra Ikea ikke bare den letteste løsning - det er langt billigere end at købe høvlede lister i metermål. Er de for brede, skærer du dem nemt til.

1

Skru sengerammen fast til soklen med et vinkelbeslag (R) i hvert hjørne. Som du ser, hviler sengekassen kun på soklen på den yderste ende af sokkelsiderne (C), så soklen bliver næsten usynlig.

2

Sengebunden (G) lægges på plads og gøres fast med en skrue i hvert hjørne. Som sengebund bruger du et par billige lamelbunde, der rulles ud på soklen og fæstnes med nogle skruer.

Materialer

26 mm stavlimet træplade:
• 2 lange sider (A) a 36 x 205,2 cm
• 2 korte sider (B) a 36 x 200 cm

45 x 95 mm reglar:
• 4 sokkelsider (C) a 196,5 cm
• 1 midterliste (D), 168,5 cm
• 4 sokkelfødder (E) a 9,5 cm

45 x 45 mm lister:
• 2 master (F) a 160 cm

Desuden:
• 2 lamelbunde (G) a 85 x 190 cm
• 1 sejl (H), 250 x 250 cm (et lagen e.l.)
• 1 wirestrammer (J)
• 2 mm stålwire (K), 330 cm
• 4 kroge (L) til at dreje ind i træ
• 4 stykker 4 mm elastisk line (M) a 20 cm
• 4 kabelsamlere (N) til 4 mm line
• 4 sejlringe (P) (med eget værktøj)
• 12 vinkelbeslag (R), 40 x 40 x 40 mm
• 2 bjælkesko (S) til 45 mm brede bjælker
• Træskruer til udebrug: 5 x 80 mm, 5 x 60 mm og 4 x 25 mm
• Tekstillim
• Grunder med midler mod mug og råd
• Heldækkende træbeskyttelse (sort)
• Halvdækkende træbeskyttelse (hvid)
• 2 madrasser på 100 x 200 cm

Tidsforbrug

1-2 dage

Pris

Cirka 1200 kroner

Sværhedsgrad

Buer, skrå sider og sejl får nok projektet til at se meget sværere ud, end det er. Det er bare om at kaste sig ud i det.

Tegning

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du båndpudseren

I denne video kan du se alt om, hvordan du betjener båndpudseren - den groveste og stærkeste af alle slibemaskiner. Bruger du sliberen til den første gang slibning på meget ujævne og store flader, kan du spare masser af tid og kræfter.

TEKNIK: Montering af vinkelbeslag

Vend beslaget rigtigt og giv samlingen optimal styrke

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...