Hegn i smarte moduler

Et delvis åbent hegn giver mere læ end et, som er helt tæt. Se, hvordan du hurtigt og billigt bygger et smart hegn, der giver god læ for vinden og samtidig udnytter hver en stump af dine materialer.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
450 kroner

Intro

Skal du have læ i haven, har du flere muligheder. En af dem er at bygge et hegn af træ – også kaldet et plankeværk. Måske er du i tvivl, om det skal være helt lukket, så ingen kan kigge ind, men før du begynder at bygge, skal du vide, at du får mere læ ud af at lade hegnet være lidt åbent.

Og følelsen af at være ugenert er stort set den samme, hvis sprækkerne ikke er for brede. Du kan vælge at købe færdige plankeværkssektioner – flethegn eller lignende.

De helt billige skal du holde dig fra, hvis vindbelastningen er stor. Dem af god kvalitet koster en del, så der kan være god økonomi i selv at lave plankeværksfagene af billige trykimprægnerede hegnsbrædder.

LÆS OGSÅ: Læhegn terrasse

Læhegn i moduler

Det hegn, vi bygger her, består af moduler, som du kan lave inde på værkstedet i forvejen, så de ligger klar til en weekend med godt vejr, hvor du kan rejse stolper, støbe og montere hegnet. Det smarte ved vores læhegn er, at du næsten ikke har noget spild, fordi brædderne sømmes fast på skrå.

På den måde kan du udnytte afskæret et andet sted i stedet for at køre det på genbrugspladsen, og dermed sparer du en masse penge. Følg vores trin-for-trin-anvisninger, så kan I snart sidde i læ og nyde sommeren helt ugenert.

LÆS OGSÅ: Plantekasser på hjul giver læ

Vejledning

01
Stolper 7 Trin

Et hegn, som skal bremse vinden, bliver udsat for et vildt stort pres. Derfor er det ikke nogen god idé at sætte det på stolper i stolpesko. Næh, stolperne skal helt ned i jorden, som du ser her. Og er det umuligt at komme i jorden, må du støbe båndjern fast i beton. Jernene gør du fast til stolperne med gennemgående bolte.

Her borer vi huller ned til frostfri dybde (almindeligvis 90 cm), lægger stendræn i bunden og støber om stolperne to steder - såkaldte ankre. Så skal stolperne ligefrem brække, før dit hegn lægger sig ned for en storm.

1

Spænd snor ud, hvor hegnet skal stå. Brug træpinde, som du banker langt nok ned til, at de kan holde snoren udspændt, og bind så murersnor fast 20-25 cm over jorden.

2

Bor huller til stolperne med et stolpebor, og sørg for, at centrum af boret er nøjagtigt, hvor stolpen skal stå. Boret er lettere at bruge end en spade, som er svær at komme 90 cm ned med.

3

Hæld småsten (Q) i bunden af stolpehullerne. Stenene skal dræne, så der ikke kommer til at stå vand omkring enden af stolpen.

4

Sæt stolperne (M) på plads i hullerne. For at holde den rigtige afstand, er det en god idé at lægge afstandsbrædder på 110 cm mellem stolperne.

5

Hæld stolpebeton (N) ned til stolpen. En halv pose færdigblandet stolpebeton er passende. Du behøver ikke hælde vand på; jordens fugt er nok.

6

Stil stolperne i lod, brug vaterpas og afstandsbrædder i bund og top, og stiv så hegnet af med skråstivere, som du slår på siden af stolperne. Stamp jord godt ned omkring stolperne med en lægtestump.

7

Hæld endnu en halv pose stolpebeton på, mere jord, stamp godt, og vand så ned om stolpen. Lad betonen tørre et døgns tid, før du monterer modulerne. Hvis du ikke vander, må du vente en uge.

02
Moduler 6 Trin

Hegnet består af moduler, som er ganske simple i opbygningen. En ramme af lægter skrues sammen med rustfri og syrefaste skruer. Rammen males, og på den ene side sømmes brædder på i en vinkel på 45°. Det smarte ved denne konstruktion er, at du kan lave alle modulerne færdige i løbet af vinteren, så du kan sætte det nye hegn op, lige så snart frosten er af jorden.

1

Saml modulerne på et fladt underlag. Tag en krydsfinerplade på et par bukke, og tegn på den, hvor de enkelte dele skal ligge, så går det stærkt med at samle.

2

Mal rammerne med træbeskyttelse, inden du går videre med at slå brædder på. Mal også brædderne på alle sider, så du kun skal male enderne til sidst.

3

Skær alle brædderne ud med en kap/geringssav. Vinklen skal være 45°, og snittene skal være parallelle. Det kan være en god idé at lave et sæt brædder, som du kan strege alle de øvrige op efter.

4

Slå de to første brædder (A) på. Det er de to, der skal gå ud fra hjørnerne. Brug 2,2 x 45 mm galvaniserede søm.

5

Læg de tre næste brædder på mellem de første, og fordel afstanden. Tilpas nogle træstumper som afstandsklodser, så går det stærkt med resten. Søm så brædderne fast som tidligere.

6

Fyld ud med de øvrige brædder. Længden på brædderne viser dig, hvor de skal ligge, og afstanden sikrer du med afstandsklodserne. Så er det bare om at sømme brædderne på og male kanter.

03
Opsætning 6 Trin

1

Bor huller til skruer i rammesiderne. Brug et 5 mm træbor, og bor fire huller i hver side. Så er du snart klar til at montere rammerne.

2

Skru hjælpeklodser på stolperne der, hvor rammernes underkant skal være. Så skal du bare stille en sektion på klodserne og skrue den fast.

3

Monter rammerne mellem stolperne ved at vippe dem ind på plads og holde dem fast med tvinger. Nu kan du komme til at justere dem, så alle rammerne flugter.

4

Skru alle rammerne fast med 5 x 80 mm skruer. Husk at bruge rustfri, syrefaste skruer, da de kan tåle trykimprægneringen.

5

Endelig saves stolperne af i toppen. Her saves de af vandret, men hvis du vil have lidt fald på topbrættet, kan du save stolpetoppen af i et 15° snit.

6

Hvis du ikke monterer topbrættet med hældning, må du være indstillet på at skulle skifte det med mellemrum.

Materialer

Til to fag hegn

19 x 100 mm trykimprægneret hegnsbræt, i alt 41 meter:
• 10 brædder (A) a 165,5 cm
• 4 brædder (B) a 150,5 cm
• 4 brædder (C) a 125,5 cm
• 4 brædder (D) a 100,5 cm
• 4 brædder (E) a 75,5 cm
• 4 brædder (F) a 50,5 cm
• 4 brædder (G) a 25,5 cm
• 1 overligger (L), 235 cm

45 x 70 mm trykimprægneret lægte:
• 4 rammelister (H) a 190 cm
• 2 midtersprosser (J) a 181 cm
• 4 rammelister (K) a 101 cm

75 x 75 mm trykimprægneret stolpe:
• 2 stolper (M) a 290 cm + 1 afsluttende

Desuden:
• 2 poser stolpebeton (N) a 25 kg
• Sten (Q) til stolpehuller
• Afstandsbrædder og skråstivere 110 cm
• 5 x 80 mm rustfri skruer
• 2,2 x 45 mm galv. søm
• Træbeskyttelse

Tidsforbrug

Det afhænger helt af længden, men du kan lave meget hegn på tre dage.

Pris

Ca. 225 kroner pr. fag eksklusive maling

Sværhedsgrad

Vær omhyggelig med at save de enkelte dele ud i nøjagtige mål, så får du overhovedet ingen problemer med at sætte dette hegn op.

Tegning

3D-model

3D-model

Hegn i smarte moduler

Hvert modul består af en enkelt stolpe og et enkelt fag.

Åbn 3D-model

3D-model

Stolperne støbes fast

For at få et klippestabilt resultat, skal stolperne graves dybt ned og støbes fast.

Åbn 3D-model

3D-model

Mellemrum mellem brædderne

Sørg for et mellemrum på 1,5-2 cm mellem brædderne.

Åbn 3D-model

Video

TEKNIK: Stolper på række

Med en hjælpesnor får du dem til at flugte præcist

TIPS: Fast afstand mellem stolperne

TIPS: Brug saven som vinkel

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...