Sav selv stakitstave

Hvis du vil have et stakit med specielle stave i stedet for færdigkøbte, kan du selv save dem ud med en almindelig stiksav.

Her har håndværkeren valgt at skære en stav ud af et høvlet stykke fyrretræ, der er 7,2 cm bredt. Han måler ud til midten på 3,6 cm og trækker en streg midt ned gennem hele brættet. Så har han en akse, hvor alle udskæringer skal spejle sig omkring.

Faconen på stakitstaven er kun et spørgsmål om smag og behag. Her håndtegner vi et blødt buet mønster med en blyant. Bemærk, at der kun tegnes på den ene side af midterstregen.

Når du er tilfreds med mønstret, er det i gang med stiksaven. Her bruger vi en smal stiksavsklinge, som er lettere at dreje.

På den måde bliver det muligt at lave mindre buer. Håndværkeren saver fra undersiden af brættet, så han bedre kan se, at han følger de tegnede linjer. Du kan dog også save fra oversiden, blot bliver resultatet ikke helt så præcist.

LÆS OGSÅ: Bliv ekspert i stiksave på 5 minutter

Når den ene side er skåret ud, slibes savsporet med et halvgroft sandpapir korn 120. Udskæringen skal nemlig bruges som skabelon til alle de efterfølgende stakitstave. Stakitstaven med den udskårne profil lægges nu op på en ny stav, så de to glatte sider flugter med hinanden.

Profilen fra skabelonen streges nu op på den nye stakitstav. Skabelonen vendes om, så den flugter med den anden kant, og igen streges profilen op.

Nu har du en symmetrisk opstregning, som er 100 procent ens i begge sider. Der er nu streget op på begge sider af den nye stakitstav, og profilet skæres igen til med stiksaven.

Vores rutinerede håndværker holder stiksav og bræt i hænderne, mens han saver efter opstregningen, men er du knap så rutineret med stiksaven, kan du gøre træet fast til en høvlebænk eller et arbejdsbord og så save et stykke ud ad gangen.

Til slut slibes stakitstaven, så der ikke er synlige spor efter stiksavens klinge. Da stavene er lavet i almindeligt fyrretræ, skal de imprægneres eller males, når de benyttes udendørs. Du kan selvfølgelig også bruge denne metode, hvis du skal have udskiftet et par nedbrudte stave i et eksisterende stakit.

LÆS OGSÅ: Test af stiksave

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Stakit